Sunday, July 30, 2023

Θεσσαλονίκη: Δυο κρουαζιερόπλοια με 3.500 επιβάτες «πιάνουν» σήμερα λιμάνι

Θεσσαλονίκη: Δυο κρουαζιερόπλοια με 3.500 επιβάτες «πιάνουν» σήμερα λιμάνι

Για άλλη μια Κυριακή, η Θεσσαλονίκη υποδέχεται δυο κρουαζιερόπλοια την ίδια μέρα, μεταφέροντας περισσότερους από 3.500 επιβάτες. Εάν συνυπολογιστούν και τα πληρώματα, τότε αγγίζουμε περί τις 5.000.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου 

Βρισκόμαστε περίπου στα μέσα της έλευσης των κρουαζιερόπλοιων για φέτος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η πόλη σήμερα υποδέχεται για ακόμη μια φορά, δυο κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα, στους δυο τερματικούς σταθμούς επιβατών, δυνατότητα η οποία εγκαινιάστηκε στις αρχές του Ιουνίου. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Infinity της Celebrity Cruises η οποία αποτελεί μέλος της θυγατρικής του κορυφαίου Ομίλου στην κρουαζιέρα Royal Caribbean Group.

Το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο είναι το Celestyal Crystal το οποίο κάθε Κυριακή, την τελευταία διετία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον προορισμό Θεσσαλονίκη.

τα δυο κρουαζιερόπλοια μεταφέρουν 2.550 και 982 επιβάτες αντίστοιχα. Ξεκίνησαν χθες (Σάββατο 29 Ιουλίου) από τον Πειραιά, σήμερα (Κυριακή 30 Ιουλίου) «δένουν» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ απόψε  θα αποπλεύσουν για Μύκονο και Κουσάντασι στα παράλια της Μικράς Ασίας, αντίστοιχα.

Τρίτη προσέγγιση για το Celebrity Infinity

Με την εγγύηση της Royal Caribbean Groupτο κρουαζιερόπλοιο Celebrity Infinity της Celebrity Cruises, φτάνει στη Θεσσαλονίκη μεταφέροντας 2.550 επιβάτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Αμερικανοί, Καναδοί, Λατινο – Αμερικανοί, Ευρωπαίοι κλπ.

Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, μήκους 294 μ., πλάτους 32 μ., και βάθους 8 μ., διαθέτει 12 καταστρώματα και εκτελεί την κρουαζιέρα με σταθμούς σε Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Κουσάντασι, Ρόδο, Σαντορίνη, Ύδρα με τελική αποβίβαση στον Πειραιά.

Στο πλοίο εκτός από τους 2.550 επιβάτες που απολαμβάνουν την κρουαζιέρα τους, επιβαίνουν και 1.000 άτομα πλήρωμα, πολλά εκ των οποίων κατεβαίνουν στα λιμάνια που δένει το κρουαζιερόπλοιο.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έρευνα για την κρουαζιέρα που είχε παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 7ουδιεθνούς συνεδρίου Posidonia Sea Tourism Forum(PSTF) που είχε διεξαχθεί -για πρώτη φορά- στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Απρίλιο, το όφελος ετησίως για το λιμάνι και την πόλη ανέρχεται στα 5,1 εκατ. ευρώ ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν πληρότητες 100% αυξάνεται σε άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τα μέλη των πληρωμάτων, βάσει της έρευνας που εκπόνησαν ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, επιλέγουν να δαπανήσουν σε ψώνια (55%), εστιατόρια και καφέ (16%), μεταφορές (14%) και καταστήματα τροφίμων (10%) με τη μέση δαπάνη τους να ανέρχεται στα 105,4 ευρώ.

Το «Ειδυλλιακό Αιγαίο» του Celestyal Crystal

Η 18η προσέγγιση του Celestyal Crystal στη Θεσσαλονίκη είναι η σημερινή, από την έναρξη της φετινής σεζόν, στις 5 Απριλίου 2023, με το κρουαζιερόπλοιο να εκτελεί την 7ήμερη κρουαζιέρα με τίτλο «Ειδυλλιακό Αιγαίο». Το κρουαζιερόπλοιο ως homeport, με δυνατότητα επιβίβασης/αποβίβασης αναχώρησε χθες (Σάββατο 29 Ιουλίου) από τον Πειραιά μεταφέροντας συνολικά 982 επιβάτες.

 οι 271 θα αποβιβαστούν, ενώ 195 επιβάτες θα επιβιβαστούν για να απολαύσουν την 7ήμερη κρουαζιέρα σε Κουσάντασι (Τουρκία), Κρήτη (Άγιος Νικόλαος), Σαντορίνη, Μύκονο, Μήλο, Πειραιά με επιστροφή την επόμενη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι το Celestyal Crystal, από τις αρχές Ιουνίου, οπότε και παραδόθηκε ο νέος προβλήτας 10, μήκους 320 μ. και βάθους 10 μ., καθώς και ο δεύτερος επιβατικός σταθμός, σε περίπτωση που καταπλέουν δυο κρουαζιερόπλοια την ίδια μέρα, δένει στον νέο προβλήτα.

No comments:

Post a Comment