ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, June 5, 2024

Sappho Lesvos Festival | Αφιέρωμα στην ποιήτρια Σαπφώ | 20 Ιουνίου 2024

Η έναρξη του Φεστιβάλ Σαπφούς στην Λέσβο που διοργανώνει για πρώτη φορά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  ξεκινά με μια σπουδαία εκδήλωση  την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού.

Στις 18:00  τρεις καταξιωμένες γυναίκες με πλούσιο βιογραφικό η κάθε μια στον τομέα της θα συμμετάσχουν  σε εκδήλωση  «ανοιχτή» στο κοινό  με ομιλίες με  θέμα «Αφιέρωμα στη ποιήτρια Σαπφώ».

Sandra Boehringer

Πιο συγκεκριμένα η  Sandra Boehringer, καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στη Σχολή Ιστορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου με θεμα: «Ο ίλιγγος του Έρωτα. Η Σαπφώ και ο έρωτας μεταξύ γυναικών στην αρχαία Ελλάδα». Η έρευνά της επικεντρώνεται στην ιστορία του φύλου, των γυναικών και της σεξουαλικότητας καθώς και στην πολιτιστική ιστορία του αρχαίου κόσμου.

Τασούλα Καραγεωργίου

Η Τασούλα Καραγεωργίου,  συγγραφέας μεταφράστρια ποιημάτων Σαπφούς, με θεμα: «Η Σαπφώ και το νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι». «Με γοήτευσε η απλότητα, η αμεσότητα και η αλήθεια του ποιητικού της λόγου. Πρόκειται για μια πρωτοπόρο ποίηση συντεθειμένη με απλά υλικά. Για ένα λυρικό εγώ που άρθρωσε θαρραλέα και εμφατικά για πρώτη φορά στην παγκόσμια σκέψη και στην παγκόσμιο ποίηση το δικαίωμα που έχουν τα συναισθήματα» θα πει σε πρόσφατη συνέντευξή της η συγγραφέας.

Laurie Laufer

Τέλος η  Laurie Laufer, καθηγήτρια στις ψυχαναλυτικές σπουδές, Université Paris Cité) με θέμα: «Οι ηρωίδες του μοντερνισμού». Η  Διευθύντρια  του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών, Επιστημών και Κοινωνιών στην Γαλλία πραγματεύεται θέματα που αφορούν το Φύλο την  σεξουαλικότητα την ψυχανάλυση τις αναλύσεις λόγου κλινικών και ιατρικών πρακτικών αλλά και τις υποκειμενικές επιπτώσεις των ιατρικών τεχνολογιών.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.


No comments:

Post a Comment