Friday, January 3, 2014

ΜΑΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ



Με μουσική, χορό και πυροτεχνήματα η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή  Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα στην Αποθήκη Γ, στο λιμάνι. Το πρωτοχρονιάτικο πάρτι της διοργάνωσης συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμο, που έζησε μια μαγική βραδιά γιορτάζοντας ως τα ξημερώματα.
“Ξεκινάμε δυνατά, δυναμικά και ανατρεπτικά. Το 2014 όλες οι δράσεις αφορούν τους νέους πολίτες της πόλης, της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου.
Η «Θεσσαλονίκη- Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» προβάλλει τις ανάγκες της σύγχρονης Νεολαίας, θέτει τις βάσεις δημιουργίας δομών και προώθησης πολιτικών για τη Νεολαία, δίνει τη δυνατότητα στους νέους/ νέες για ελεύθερη συμμετοχή στον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων, δίνει το βήμα στους νέους να εκφράσουν τις προσδοκίες τους για το μέλλον τους. Από κοινού σχεδιάζουμε το  μέλλον”, τόνισε -καλωσορίζοντας το 2014- η Πρόεδρος του Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 Μαρία Πασχαλίδου.
Στο πάρτι, που είχε ελεύθερη είσοδο, εμφανίστηκαν δημοφιλή γκρουπ της μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, που ξεσήκωσαν με τους ρυθμούς τους το κοινό. Τη βραδιά άνοιξαν οι Speakeasies swing Band, που διέτρεξαν με  swing διάθεση μία διαδρομή από δεκαετία σε δεκαετία και ακολούθησαν οι: Paranaoue, Γιάννης Νάστας από τους Xaxakes, 12ος Πίθηκος και BAILDSΑ. 
Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, έξω από την Αποθήκη Γ είχε στηθεί μία δεύτερη σκηνή στην οποία έπαιξαν μουσική γνωστοί dj ραδιοφωνικών σταθμών και μπαρ της πόλης, όπως οι: Στάθης Παναγιωτόπουλος, Nikos Peret, Νίκος Τερζογλου, Hot like Peppa, Larry Skg, Ison κ.α.. 
Όλο το πάρτι, από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 3 το πρωί, μετέδιδε απευθείας και η Δημοτική Τηλεόραση TV100. 

Θεσσαλονίκη- Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014
Με το μεγάλο πρωτοχρονιάτικο πάρτι δόθηκε η πρώτη γεύση από το πρόγραμμα που  θα παρουσιάσει η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας κατά τη διάρκεια του 2014:   περισσότερες από 130  εκδηλώσεις με επίκεντρο τους νέους, τις    κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες τους, τα προβλήματα και τις δημιουργικές προτάσεις τους. Ανάμεσά τους: συναντήσεις για μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά θέματα , ημερίδες, ανοιχτές συζητήσεις, συνέδρια, σεμινάρια  και δράσεις σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΣτΕ, ΟΗΕ), διεθνή ιδρύματα, πρεσβείες και την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, καθώς και πολλά μουσικά events, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια και εκθέσεις εικαστικών.
Με θεματική ιδέα το Χρόνο, το πρόγραμμα για το 2014 ακολουθεί τέσσερις κατευθύνσεις: νεανική  δημιουργία,   συμμετοχή των νέων ,  ειδικές κοινωνικές ομάδες και   νέα κοινωνικά κινήματα.
Φορέας διοργάνωσης της Θεσσαλονίκης – ΕΠΝ 2014 είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση  του Δήμου Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο τη Μαρία Πασχαλίδου. 

Συνέχεια με σκάκι
Χθες ξεκινησε  στο πλαίσιο της Θεσσαλονίκης – ΕΠΝ 2014, το Πανελλήνιο  Πρωτάθλημα Σκάκι Εφήβων Νεανίδων έως 18 ετών και Νέων Ανδρών Γυναικών έως 20 ετών- στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Περισσότεροι από εβδομήντα σκακιστές και σκακίστριες από όλη την Ελλάδα θα αγωνιστούν, για επτά ημέρες, για να αναδειχθούν πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του 2014. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης.
Οι αγώνες είναι ανοικτοί στο κοινό και θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω διαδικτύου από το site www. games2014.esth.gr.


Φωτογραφίες: Διονύσης Μεταξάς

No comments:

Post a Comment