Thursday, January 30, 2014

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Μερικές φορές είστε τόσο απασχολημένες, τρέχετε και δεν φτάνετε από τις υποχρεώσεις, που σίγουρα δεν δίνεται σημασία στο τι τρώτε. Μάλιστα σε αυτές τις στιγμές είναι που μπορείτε να κάνετε τα μεγαλύτερα λάθη και να καταναλώσετε απαγορευμένες τροφές. Δείτε, λοιπόν, τους δώδεκα κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.

1. Το πρωί είναι το "κλειδί". Τρώγοντας ένας πλούσιο πρωινό θα μπορέσετε να αποκαταστήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την ολονύχτια νηστεία που συμβαίνει όταν κοιμόμαστε. Η παράλειψη του πρωινού οδηγεί στην συντριβή των επιπέδων του σακχάρου το μεσημέρι, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τη διάθεσή σας, την ενέργειά σας αλλά και τη συγκέντρωση.
2. Αναζητήστε πρωτεΐνη. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη προάγουν την ψυχική εγρήγορση. Επιλέξτε για παράδειγμα μια σαλάτα με άπαχο κρέας ή αυγά και ένα ψωμάκι.
3. Πιείτε νερό. Πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά υγρά όλη μέρα και η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας, τη συγκέντρωση και τα επίπεδα ενέργειας, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η ποσότητα υγρού που απαιτείτε ποικίλλει από άτομο σε άτομο, Αν θέλετε να ρυθμίσετε το πόσο νερό θα πίνετε μπορείτε να το ελέγξετε από το χρώμα που έχουν τα ούρα σας. Αν δηλαδή είναι άτονο τότε σημαίνει ότι είστε καλά ενυδατωμένες.
4. Μαγειρέψτε πολλά γεύματα. Τι εννοούμε με αυτό. Μαγειρέψτε πολλές μερίδες φαγητών όπως σούπες ή σάλτσα ντομάτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποθηκεύστε τες στην κατάψυξη. Έτσι θα ξέρετε ότι ανά πάσα και στιγμή έχετε κάτι υγιεινό για να φάτε.
5. Κόψτε την καφεΐνη. Μικρές ποσότητες καφεΐνης μπορεί να σας δώσουν μια πολυπόθητη προσωρινή ώθηση αλλά μπορεί να σας οδηγήσει και σε άγρυπνες νύχτες. Περιοριστείτε σε λιγότερα από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
6. Κρατήστε ημερολόγιο. Προσπαθήστε να κρατάτε ημερολόγιο διατροφής. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει αφού πολλοί θεωρούν ότι τρώνε λιγότερο από την πραγματικότητα.
7. Ισορροπήστε το πιάτο σας. Βεβαιωθείτε ότι ένα τρίτο πιάτο αποτελείται από υδατάνθρακες ενώ ένα άλλο από φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να τα συνδυάζεται μετά από κρέας, ψάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα.
8. Τρώτε υγιεινά λίπη. Τρόφιμα όπως αβοκάντο, ελιές και αυγά αποτελούν πηγές υγιούς λίπους. Βοηθούν στην παραγωγή ορμονών που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους.
9. Έξυπνα σνακ. Ένα σνακ γεμίζει το κενό ανάμεσα στα γεύματα και μας γλιτώνει από... διατροφικές ατασθαλίες. Πχ. καρότα βουτηγμένα σε χούμους ή με κράκερ είναι μια χαρά επιλογή.
10. Τρόφιμα με μαγνήσιο. Το μεταλλικό μαγνήσιο χαλαρώνει το σώμα και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τον ταραχώδη τρόπο ζωής μας. Ξεκινήστε την κατανάλωση αμυγδάλων ή δοκιμάστε να τρώτε το βράδυ μια χούφτα σπανάκι.
11.Go green. Προσπαθήστε να καταναλώσετε ένα μεγάλο φάσμα από φρούτα και λαχανικά καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να πάρετε την κατάλληλη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.
12. Γίνεται...σιδηρά κυρία. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σιδήρου κυρίως λόγω της απώλειας αίματος που έχουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Φάτε άπαχο κρέας, αυγά, λαχανικά και δημητριακά.

No comments:

Post a Comment