Thursday, January 2, 2014

ΚΛΕΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Για άλλη μια φορά οι αρχές του Βερολίνου βρίσκονται υπόλογες για το βεβαρυμένο ιστορικό παρελθόν της Γερμανίας καλούμενες να εξηγήσουν την απρόσμενη ανακάλυψη ενός ιστορικού τέχνης, σύμφωνα με τον οποίο δύο πίνακες που είχαν κλαπεί από τους Ναζί κοσμούν σήμερα το ίδιο το γερμανικό Κοινοβούλιο!
Την υπόθεση έφερε στο φως η γνωστή εφημερίδα Bild, μερικές εβδομάδες μετά το σκάνδαλο του Κορνέλιους Γκούρλιτ, του 80χρονου που έκρυβε στο διαμέρισμά του στο Μόναχο έναν ολόκληρο θησαυρό έργων τέχνης τα οποία είχαν κλαπεί ή "απαλλοτριωθεί" από το ναζιστικό καθεστώς. Οι γερμανικές αρχές δέχτηκαν σφοδρές επικρίσεις επειδή κρατούσαν μυστική επί δύο χρόνια την ανακάλυψη του θησαυρού στο σπίτι του 80χρονου όπου βρέθηκαν συνολικά 1.406 έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και πίνακες των Πικάσο και Ματίς.
Η Μπούντεσταγκ, σε ανακοίνωσή της, επιβεβαιώνει εμμέσως το ρεπορτάζ της εφημερίδας, παραδεχόμενη ότι ένας ιστορικός τέχνης εξετάζει όντως "δύο ύποπτες περιπτώσεις", ωστόσο διευκρινίζει ότι οι έρευνες των ειδικών στη συλλογή έργων τέχνης του γερμανικού Κοινοβουλίου, οι οποίες ξεκίνησαν το 2012, συνεχίζονται. "Δεν είναι σαφές το πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στις αρχές Νοεμβρίου οι γερμανικές αρχές αποκάλυψαν ότι δεκάδες πίνακες που είχαν κλαπεί από τους Ναζί βρέθηκαν σε διαμέρισμα στο Μόναχο. Η αξία των έργων εκτιμάται ότι φτάνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τη συλλογή αυτή είχε επί δεκαετίες στην κατοχή του ο Κορνέλιους Γκούρλιτ, ο γιος ενός εμπόρου έργων τέχνης που είχε διαταχθεί από το ναζιστικό καθεστώς να "αγοράζει" έργα της λεγόμενης "εκφυλισμένης τέχνης" και να τα ξαναπουλάει, συγκεντρώνοντας χρήματα για τους Ναζί.
Σύμφωνα με την Bild, ο ένας από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν στο κοινοβούλιο ανήκε αρχικά στην οικογένεια Γκούρλιτ. Πρόκειται για μια ελαιογραφία του Γκέοργκ Βαλτενμπέργκερ που χρονολογείται από το 1905 και φέρει τον τίτλο "Ο καγκελάριος Μπύλοβ σε ομιλία του στη Ράιχσταγκ" και ο άλλος είναι μια λιθογραφία του Λόβις Κόριντ με τίτλο "Δρόμος στο Κένιξμπεργκ".
Οι Ναζί άρπαξαν χιλιάδες έργα τέχνης από μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες σε όλη την Ευρώπη στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των έργων που έχουν χαθεί, ενώ πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο διεξάγουν σήμερα έρευνες για να διαπιστώσουν την πραγματική προέλευση των εκθεμάτων τους.
Η συλλογή της Μπούντεσταγκ περιλαμβάνει περίπου 4.000 έργα και η Bild υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 108 που είναι "άγνωστης προέλευσης". Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, το Βερολίνο επέστρεψε στους νόμιμους ιδιοκτήτες του έναν πίνακα που εικόνιζε τον καγκελάριο της Γερμανίας Ότο φον Μπίσμαρκ αφού διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί από τους Ναζί. Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος με τα έργα τέχνης που έχει στην κατοχή της η Μπούντεσταγκ.

No comments:

Post a Comment