Tuesday, January 7, 2014

-50 ΣΤΙΣ ΗΠΑ-ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Αντιμέτωπες με ένα «ιστορικό ψύχος» που φτάνει έως και πενήντα βαθμούς υπό το μηδέν βρίσκονται πολλές από τις μεσοδυτικές και ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.  
Από το πρωί της Κυριακής οι αμερικανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν τους κατοίκους για περαιτέρω επιδείνωση του καιρού και πτώση της θερμοκρασίας λόγω μιας δίνης ψυχρού και πυκνού αέρα, γνωστής με την ονομασία πολικός στρόβιλος. Επειτα από τις σφοδρές χιονοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ βρίσκονται στο έλεος ενός εξαιρετικά επικίνδυνου ψύχους. Χθες τα σχολεία στο Σικάγο και σε πολλές άλλες πόλεις των μεσοδυτικών πολιτειών έμειναν κλειστά όπως και πολλές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι Αρχές ζητούσαν από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Την Κυριακή ακυρώθηκαν περισσότερες από 3.000 πτήσεις και καθυστέρησαν τουλάχιστον άλλες 7.000, ενώ χθες, μόνο στο αεροδρόμιο του Σικάγου ακυρώθηκαν τουλάχιστον 400 πτήσεις.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ έκανε λόγο για «επικίνδυνο καιρό», ενώ οι προβλέψεις για τη χθεσινή νύχτα ήταν πραγματικές ακραίες: μείον 35 βαθμοί Κελσίου στη Βόρεια Ντακότα και μείον 26 βαθμοί Κελσίου στη Μινεάπολη, στην Ιντιανάπολη και στο Σικάγο, ενώ οι ιδιαίτερα ψυχροί άνεμοι που έπνεαν χθες επρόκειτο να ρίξουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές, έως και 50 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν. Σε αυτές τις συνθήκες είναι πιθανό να προκληθούν κρυοπαγήματα σε διάστημα λίγων λεπτών προειδοποιούσαν οι ειδικοί, ενώ υπάρχει κίνδυνος και για υποθερμία. «Είδα ανθρώπους να παθαίνουν κρυοπαγήματα παρότι ήταν ντυμένοι επαρκώς», ανέφερε ένας γιατρός από τη Μινεάπολη, ο οποίος παράλληλα προειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης ότι είναι απαραίτητο να φορούν ειδικά προστατευτικά ρούχα κάθε φορά που βγαίνουν από τα σπίτια τους.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. Ο δήμαρχος της Ινδιανάπολης εξέδωσε «κόκκινο» ταξιδιωτικό συναγερμό για τις μετακινήσεις στην πόλη, κηρύσσοντας παράνομες τις οδικές μετακινήσεις για όλους, εκτός από το προσωπικό έκτακτης ανάγκης και όσους αναζητούν καταφύγιο για να προστατευτούν από το φονικό ψύχος. Την τελευταία φορά που ο δήμαρχος της πόλης είχε εκδώσει ανάλογη οδηγία ήταν το 1978. Χθες το βράδυ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ABC News μετέδωσε ότι στη λίμνη Μίσιγκαν, μία από τις Μεγάλες Λίμνες των ΗΠΑ, έπλεαν παγοθραυστικά με σκοπό να ανοίξουν δίοδο πάνω στην παγωμένη επιφάνειά της για τη διέλευση των φορτηγών πλοίων.
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι πολικές θερμοκρασίες πρόκειται να διατηρηθούν έως τα τέλη της εβδομάδας. Ανάλογα καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται και σε περιοχές του Καναδά. Στο Τορόντο η θερμοκρασία έφτασε τους μείον 29 βαθμούς Κελσίου και στο Κεμπέκ τους μείον 38 βαθμούς Κελσίου.  


Παγωμένος άνεμος από τον Βόρειο Πόλο
Ο πολικός στρόβιλος είναι ένας μεγάλος κυκλώνας που σχηματίζεται πάνω από τον Βόρειο αλλά και τον Νότιο Πόλο της Γης στη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να παρομοιαστεί με μια στήλη ψυχρού αέρα στην οποία κυριαρχούν άνεμοι με ανατολική φορά, που μπορεί να ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 200 χιλιόμετρα. Αυτοί οι άνεμοι του στροβίλου σχηματίζονται στη μέση και κατώτερη στρατόσφαιρα. Η στρατόσφαιρα στους πόλους αρχίζει περίπου 8 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος και εκτείνεται μέχρι τα 50 χιλιόμετρα. Ο πολικός στρόβιλος έχει την ιδιότητα να παγιδεύει στο εσωτερικό του τον πολύ ψυχρό αέρα της Αρκτικής και δεν τον αφήνει να επεκταθεί μακρύτερα πάνω από περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες. Ο πολικός στρόβιλος δημιουργείται μετά το φθινόπωρο, όταν η θέρμανση της στρατόσφαιρας από την υπεριώδη ακτινοβολία του Ηλιου μειώνεται. Σε ορισμένες όμως σπάνιες περιπτώσεις, όπως συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ, ο πολικός στρόβιλος μπορεί να καταρρεύσει με αποτέλεσμα οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες να κινηθούν χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά. Ο πολύ ψυχρός αέρας που αρχικά εγκλωβίζεται στον πολικό στρόβιλο έχει πολύ μεγάλη πυκνότητα. Και αυτός είναι ένας λόγος που μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του.


Μανιασμένα κύματα χτυπούν τις βρετανικές ακτές
Ενα νέο κύμα κακοκαιρίας με σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους πλήττει εδώ και τέσσερις ημέρες και τη Βρετανία. Χθες η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Βρετανίας εξέδωσε περισσότερες από 300 προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο πλημμυρών ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας έκανε λόγο για ανέμους ταχύτητας έως και 113 χιλιομέτρων την ώρα και για εξαιρετικά μεγάλα κύματα τα οποία επρόκειτο να πλήξουν τις ακτές της Ουαλίας, της Νοτιοδυτικής Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Στην περιοχή Λαντς Εντ, στο νοτιοδυτικό άκρο της Βρετανίας, καταγράφηκαν κύματα ύψους οκτώ μέτρων ενώ στην πόλη Αμπεριστγουιθ οι Αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθούν όλα τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.


Βρήκαν τον γιο τους από μια φωτογραφία
Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ο 20χρονος Νίκολας Σίμονς έφυγε από το σπίτι των γονιών του σε μια κωμόπολη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης αφήνοντας πίσω του πορτοφόλι, κινητό, τα πάντα. Ο νεαρός εξαφανίστηκε, οι γονείς του φοβήθηκαν πως δεν θα τον έβλεπαν ξανά ποτέ. Τέσσερις ημέρες αργότερα από καθαρή τύχη, η φωτογράφος του Ασοσιέιτεντ Πρες Ζακλίν Μάρτιν τον φωτογράφισε κοντά στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον να προσπαθεί να ζεσταθεί γερμένος πάνω σε μια σχάρα εξαερισμού του μετρό. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη «USA Today» και κάποιος το επισήμανε στους γονείς του Σίμονς. Σύντομα η οικογένεια επανασυνδέθηκε και παρότι πολλά ερωτήματα παρέμεναν αναπάντητα – γιατί εξαφανίστηκε ο νεαρός, πώς κατέληξε στην Ουάσιγκτον – η Μάρτιν δήλωνε ευτυχής που μια φωτογραφία της έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο.

No comments:

Post a Comment