Saturday, November 30, 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το δικό τους Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ απέκτησαν τα νησιά του Αιγαίου. Η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου ανοίγει την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και θα πέσει στις 11 του ίδιου μήνα, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η διεξαγωγή της δεύτερης διοργάνωσης, αυτήν τη φορά στη Χίο. Αλλωστε στόχος της πρωτοβουλίας, ανάμεσα στα άλλα, είναι ο θεσμός να ανήκει σε ολόκληρο το βόρειο Αιγαίο και να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών και πολιτιστικής κίνησης στην ευρύτερη περιοχή.
Με την ίδια λογική, και αξιοποιώντας τις υποδομές του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, όλες οι προβολές των ταινιών, καθώς και τα υπόλοιπα δρώμενα, θα μεταδίδονται ζωντανά (live streaming) σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας στη Χίο, τη Λήμνο, τη Σάμο, τη Σύρο, τη Ρόδο, την Ικαρία, τον Αϊ-Στράτη και τους Φούρνους. Η εκτέλεση της παραγωγής έχει ανατεθεί στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Ιστορικό Ντοκιμαντέρ», επικεφαλής της οποίας είναι ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Διοργανωτής είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και παραγωγός, όπως προαναφέρθηκε, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Ιστορικό Ντοκιμαντέρ».
Πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ περιλαμβάνονται βραβευμένες ταινίες, όπως η οσκαρική του Μαλίκ Μπεντζελούλ «Ψάχνοντας τον Sugar Man», το «Blood brother» του Στιβ Χούβερ, το οδοιπορικό ενός Αμερικανού τουρίστα στην Ινδία, που ένιωσε τη ζωή του να αλλάζει ριζικά, όταν ήρθε σε επαφή με ένα ορφανοτροφείο για παιδιά με HIV (απέσπασε το βραβείο κοινού και καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Sundance 2013), το «More Than Honey» του Γερμανού σκηνοθέτη Μάρκους Ιμχουφ, όπως και το «5 Broken Cameras», των Εμάντ Μπουρνάτ και Γκάι Νταβίντι, όπου βλέπουμε έναν Παλαιστίνιο αγρότη να καταγράφει το μεγάλωμα του γιου του.
Δίπλα στις διεθνείς παραγωγές στέκονται και κάποιες ελληνικές, όπως το «Ενα βήμα μπροστά» του Δ. Αθυρίδη, το «Little Land», του Ν. Νταγιαντά, η «Δημοκρατία, ο δρόμος του Σταυρού», του Μ. Γκαστίν, ο «Πάρβας - άγονη γραμμή» και το «100» του Γερ. Ρήγα, «Οι Γαμπροί της Ζαχάρως - Sugar Town» του Κ. Τσακίρη, η «Μακρόνησος» του Ηλ. Γιαννακάκη και το πολύ καλό «Φιλιά εις τα Παιδιά» του Βασ. Λουλέ, που παίχτηκε με επιτυχία στις αίθουσες.

No comments:

Post a Comment