Wednesday, November 20, 2013

ΟΙ 10 ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ομορφα μέρη μπορείς να βρεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τοποθεσίες και αξιοθέατα που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό είτε λόγω της επιβλητικότητας τους όπως οι πανύψηλες πυραμίδες της Αιγύπτου, είτε λόγω του διαφορετικού χαρακτήρα που σου παρουσιάζουν όπως οι συνοικίες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.
Ωστόσο, όσο μαγευτική και να είναι η ανακάλυψη ενός καινούργιου πολιτισμού, μιας κουλτούρας που ζει χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά, μερικές φορές η οικειότητα που νιώθεις όταν επισκέπτεσαι μια Ευρωπαϊκή πόλη είναι ασύγκριτη. Η Ευρώπη εξάλλου μόνο τυχαία δεν είναι γνωστή ως Γηραιά Ηπειρος. Οι παλιές της πόλεις είναι ικανές να σε μεταφέρουν σε έναν άλλο κόσμο, αυτό των παραμυθιών που άκουγες όταν ήσουν μικρός. Οι λιθόστρωτοι δρόμοι, τα ψηλά κτήρια μεσαιωνικού χαρακτήρα ακόμα και ο φωτισμός αρκετές φορές είναι ικανά να σε πάνε σε μια πολύ παλιότερη περιοχή και να αφήσουν τη φαντασία σου να καλπάσει.Απο τον καταλογο λειπει η παλια πολη της Ροδου αλλα και το Ντουμπροβνικ.
Οι δέκα πιο όμορφες παλιές πόλεις της Ευρώπης:
1. Η Gamla στη Στοκχόλμη
Η παλιά μεσαιωνική πόλη της Στοκχόλμης αποτελείται από εκατοντάδες λιθόστρωτα σοκάκια που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα δημιουργούν ένα γραφικό λαβύρινθο. Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος ευτυχώς δεν διέλυσε τη πόλη η οποία είναι καλοδιατηρημένη και έχει πανέμορφα ψηλά κτίρια σε κάθε της γωνία. Τα γεφύρια της δε σε κάνουν να πιστέψεις ότι έχεις επισκεφτεί μια πόλη... ιπποτών.
2. Η Alfama της Πορτογαλίας
Δίπλα στη Λισαβόνα κρύβεται μια λιγότερο γνωστή πόλη, που όμως κρύβει μια μαγική ομορφιά. Ο λόγος για την Alfama μια πόλη χτισμένη γύρω από τα τείχη του φρουρίου του Αγίου Γεωργίου. Περπατώντας τη, βλέπεις παντού όμορφα και πολύχρωμα σπίτια που αδιαμφισβήτητα σε βάζουν στο ιβηρικό κλίμα. Ενας σεισμός το 1755 κατάφερε να καταστρέψει μέρος της πόλης, όμως οι κάτοικοί της φρόντισαν να διατηρήσουν την ξεχωριστή της τεχνοτροπία.
3. Η Marbella στην Ισπανία
Οι Ισπανοί είναι για την ιδιαίτερη σχέση τους με την αρχιτεκτονική αλλά και το καλό γούστο. Στη Marbella θα συναντήσεις είτε ολόασπρα είτε χρωματιστά σπίτια, γραφικές μικρές εκκλησίες αλλά και εντυπωσιακά συντριβάνια. Ακόμη και οι κάτοικοί της προσέχουν το στυλ τους και το κρατάνε παραδοσιακό, με τις κυρίες να κυκλοφορούν φορώντας παραδοσιακά φορέματα Φλαμένγκο.
4. Η παλία πόλη της Φλωρεντίας
Πρόκειται για τη γενέτειρα της ιταλικής Αναγέννησης. Μόνο αυτό το γεγονός είναι αρκετό να σε πείσει να περιπλανηθείς στους δρόμους της, να διασχίσεις τις μοναδικές της γέφυρες αλλά και να θαυμάσεις τη Πιάτσα ντελ Σινόρια, το συντριβάνι του Ποσειδώνα αλλά και το γιγαντιαίο ρομανέσκ κάστρο Palazzo Vecchio. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ίσως πιο όμορφη εκκλησία στο κόσμο, η Santa Maria del Fiore.
5. Το Ταλίν της Εσθονίας

Μια πόλη «κυκλωμένη» από τα καλοσυντηρημένα της τείχη, αποτελούμενη από σπίτια με μυτερές στέγες με κεραμίδια. Γνωστή για την εξαιρετική της ζεστή σοκολάτα αλλά και για το παλαιότερο φαρμακείο σε όλη την Ευρώπη, το οποίο λειτουργεί από το 1422 μέχρι και σήμερα.
6. Η Γοητευτική Μπριζ

Οι κάτοικοί της έχουν το προνόμιο να ξυπνάνε με θέα ένα μεσαιωνικό αστικό τοπίο. Χρωματιστά σπίτια, τις περισσότερες φορές ψηλά με όμορφες πινελιές Γοτθικής αρχιτεκτονικής, κανάλια αλλά και άμαξες συμπληρώνουν μια από τις πιο όμορφες πόλης της Ευρώπης. Αν και μικρό, το ιστορικό κέντρο της Μπριζ είναι μαγευτικό.
7. Η παλιά πόλη της Βαρσοβίας, State Miasto

Αν και ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος κατέστρεψε ένα μεγάλο της μέρος, οι κάτοικοί της φρόντισαν να αποκαταστήσουν το στυλ της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας. Το Βασιλικό κάστρο πραγματικά ξεχωρίζει ενώ τα παλάτια και τα καταπράσινα πάρκα της κλέβουν την παράσταση.
8. Η Stare Mesto της Πράγας

Η Πράγα είναι πραγματικά η πόλη-παραμύθι. Κάθε στενό της φιλοξενεί αρκετά παλιά μεσαιωνικά κτίρια που τραβάνε τη προσοχή ενώ η πόλη είναι γεμάτη με μνημεία αρχιτεκτονικής, πινακοθήκες αλλά και μέρη για διασκέδαση.
9. Το Trastevere της Ρώμης

Η αιώνια πόλη δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη δεκάδα. Οι επιβλητικοί καθεδρικοί ναοί της Trastevere σε συνδυασμό με τα μεσαιωνικά ερείπια αλλά και τα ιστορικά της κτίρια είναι ικανά να σε μεταφέρουν αρκετούς αιώνες πίσω. Σε κάθε γωνιά της έχει και κάτι αξιοπρόσεχτο.
10. Τα ήσυχα Χανιά

Τα αναπαλαιωμένα βενετσιάνικα αρχοντικά, τα γαϊδούρια, το εντυπωσιακό ενετικό λιμάνι είναι μερικά από τα πράγματα που λατρεύουν όσοι επισκέπτονται τη πόλη της Κρήτης. Η μίξη πολιτισμών που έχει γίνει με τους αιώνες είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

No comments:

Post a Comment