Sunday, February 10, 2013

MEΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ



«Μάτι» στα πόδια της Χαλκιδικής από Ρώσους και Τούρκους

Σε «μαγνήτη» εξελίσσονται οι επενδύσεις στον τουρισμό και σε ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας με την προσέλκυση πολλών εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο, αποτελεί και επενδυτικό κίνητρο για ξένα και εγχώρια κεφάλαια. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται από την πλευρά Ρώσων και Τούρκων επενδυτών για επενδύσεις σε μαρίνες και ξενοδοχεία.
Στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η Χαλκιδική προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς, τόσο του ομίλου Dogus (που αποτελεί εταίρο της Lamda Development στον Φλοίσβο), όσο και του ομίλου Αnadolu, κάτι που έγινε αντιληπτό και στην πρόσφατη έκθεση του τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την ΕΜΙΤ. Οι δύο αυτοί τουρκικοί όμιλοι, τρέφουν ενδιαφέρον για τη δημιουργία μαρινών και σε περιοχές, όπως η Χαλκιδική, ενώ επενδυτικές εξελίξεις θα προκύψουν και από τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα για τμήμα ακινήτου 210 στρεμμάτων στο Παλιούρι, καθώς και για 240 στρέμματα στην προνομιακή παραλιακή περιοχή Άη-Γιάννης στη Νικήτη.
Ρωσικές ξενοδοχειακές αλυσίδες
«Μάτι» στα πόδια της Χαλκιδικής από Ρώσους και Τούρκους
Η «απόβαση» ξένων κεφαλαίων στη Χαλκιδική έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστημα, καθώς η 19η μεγαλύτερη ρωσική ξενοδοχειακή αλυσίδα, «Cronwell Hotels & Resorts», εξαγόρασε ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της περιοχής, το οποίο μετατρέπει σε πολυτελέστατη μονάδα πέντε αστέρων, που θα λειτουργήσει το Μάιο του 2013. Η σχετική συμφωνία εξαγοράς του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, «Φιλίππειον» (πρώην Σερμύλη) στα Ψακούδια Χαλκιδικής, επισφραγίστηκε το 2011 και ξεκίνησαν εργασίες ριζικής ανακαίνισης, προκειμένου η μονάδα να μετατραπεί από τετράστερη σε πεντάστερη. Το ξενοδοχείο, που θα μετονομαστεί σε Cronwell Resort Sermilia, έχει πάνω από 130 δωμάτια και τέθηκε αρχικά σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του '70.
Ο όμιλος της Cronwell είναι «παρών» στη Χαλκιδική εδώ και τουλάχιστον 3 - 4 χρόνια και το 2011 έθεσε σε λειτουργία την πρώτη επένδυσή του, το ανακαινισμένο Rahoni Cronwell Park Hotel στη Νέα Σκιώνη Κασσάνδρας. Το τελευταίο ανακαινίστηκε επίσης εκ βάθρων και μετατράπηκε σε πεντάστερο ξενοδοχείο-μπουτίκ με 20 δωμάτια, Spa, ιδιωτική παραλία κ.ά.
«Μάτι» στα πόδια της Χαλκιδικής από Ρώσους και Τούρκους
Η Cronwell με την ξενοδοχειακή μονάδα στη Νέα Σκιώνη πραγματοποίησε την πρώτη επένδυσή της, εκτός ρωσικών συνόρων, όπου είναι παρούσα σε διάφορες περιοχές της χώρας με ξενοδοχεία στην Αγία Πετρούπολη κ.ά. Οι επενδύσεις ρωσικών συμφερόντων στον τουρισμό έχουν αρχίσει να αυξάνονται στη Χαλκιδική, όπου εκτός από την Cronwell, έχει εξαγοραστεί και το ξενοδοχείο Portes Palace (δυναμικότητας 164 δωματίων), στην περιοχή της Ποτίδαιας, από ρωσικό επιχειρηματικό όμιλο.
Στο τελευταίο, δυναμικότητας 200 δωματίων, μέχρι το Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναβάθμισης του σε κατηγορία πέντε αστέρων plus, ενώ δημιουργείται και κέντρο θαλασσοθεραπείας, προκειμένου να λειτουργεί όλο το χρόνο, καθώς βρίσκεται και κοντά στη Θεσσαλονίκη.
Ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων κεφαλαίων υφίσταται και για το Gerakina Beach Hotel στη Χαλκιδική, αλλά στον πρόσφατο διαγωνισμό πώλησης του και στα επίπεδα των 17 εκατ. ευρώ, που βγήκε στο «σφυρί», μάλλον το τίμημα κρίθηκε αλμυρό. Η Εθνική Τράπεζα επιθυμεί να απεμπλακεί από το συγκεκριμένο προνομιακό ακίνητο-ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο καλύπτει δομημένη επιφάνεια 24.345 τ.μ. (με 503 δωμάτια), επί παραθαλάσσιου ακινήτου 86.962 τ.μ.. Ωστόσο, το τίμημα φαίνεται ότι δεν είναι ελκυστικό για μία αδειοδοτημένη ξενοδοχειακή μονάδα, ανάλογου μεγέθους, η οποία λειτουργούσε κανονικά μέχρι το 2011 και απέχει μόλις μία ώρα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
Τίμημα και εκσυγχρονισμός
Σύμφωνα με παράγοντες του τουριστικού κλάδου, ένα τίμημα μέχρι 10 εκατ. ευρώ θωρείται πιο εύλογο, καθώς θα απαιτηθούν και επενδύσεις της τάξης των 8 - 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου το ξενοδοχείο των 3 αστέρων να εκσυγχρονιστεί για να μπορέσει να καταταχθεί στην κατηγορία των 4 ή 5 αστέρων.Πάντως, με τη χρονοτριβή, η οποία προκύπει, καθίσταται πλέον εξαιρετικά αμφίβολο, εάν θα μπορέσει το ξενοδοχείο να λειτουργήσει την επερχόμενη θερινή περίοδο.
H Εθνική Τράπεζα ζήτησε πέρσι από τον όμιλο, που διαχειριζόταν το Gerakina Beach, δηλαδή την Star Hotels, να αποχωρήσει, λόγω μεγάλων οφειλών από μισθώματα. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, τα οποία δικαίωσαν την Εθνική, αλλά το ξενοδοχείο το καλοκαίρι έμεινε κλειστό και οι 250 εργαζόμενοι του χωρίς εργασία, ενώ και η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, στην οποία βρίσκεται (στη χερσόνησο της Σιθωνίας), έχασε ένα σημαντικό οικονομικό πόρο
Νέοι επενδυτές μπαίνουν στην αγορά
Εκτός από τη Χαλκιδική, εξελίξεις υφίστανται και στη Θεσσαλονίκη, όπου το «Μακεδονία Παλλάς» αλλάζει χέρια και καταλήγει για δώδεκα μήνες σε εταιρεία συμφερόντων του ομογενή μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εκδηλώνει έτσι το πρώτο επίσημο δείγμα της επέκτασής του στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο της χώρας μας. Πριν από λίγες ημέρες είχε προκύψει η πληροφορία, που δεν διαψεύστηκε, ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει αποκτήσει και μεγάλο ακίνητο στην Εύβοια, όπου σκοπεύει να δημιουργήσει μία υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία θα προορίζεται να καλύπτει τις ανάγκες κυρίως ξένων πελατών.
Στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΙΚΑ, το εταιρικό σχήμα του Ι. Σαββίδη, «Black & White», κατέθεσε προσφορά μηνιαίου μισθώματος 95.000 ευρώ, η εταιρεία Aenaos προσφορά 81.000 ευρώ και η Grecotel 51.000 ευρώ. Εκτός από το ενοίκιο, το ΙΚΑ θα έχει και έσοδα 10% από τα κέρδη του ξενοδοχείου, ενώ με βάση τους όρους του διαγωνισμού ο νέος μισθωτής θα πρέπει να κρατήσει το 92% του προσωπικού των 120 ατόμων, που απασχολούσε το ξενοδοχείο.
Ικανοποιητική συμφωνία
Από την πλευρά του ΙΚΑ, επισημαίνεται πως δεδομένων των συνθηκών στην αγορά, η συμφωνία μίσθωσης κρίνεται καλή και αποτελεί μία ικανοποιητική βάση για να μπορέσει στη συνέχεια να εξελιχθεί ο διαγωνισμός της μακροχρόνιας μίσθωσης. Σε κάθε περίπτωση, ο Ι. Σαββίδης αποκτά το «πάνω χέρι» ενόψει του παραπάνω διαγωνισμού, καθώς θα μπορέσει να εκτιμήσει τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα του «Μακεδονία Παλλάς» και να σχεδιάσει πλάνο επενδύσεων σε περίπτωση που αποκτήσει το ξενοδοχείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Προς το παρόν, πάντως, για δώδεκα μήνες το ξενοδοχείο επί της ουσίας δεν θα ανακαινιστεί και επειδή το χρονικό διάστημα της εκμίσθωσης είναι μικρό είναι σχεδόν αδύνατος ο προγραμματισμός για την προσέλκυση μεγάλων εκδηλώσεων, όπως συνέδρια. Να σημειωθεί, τέλος, ότι στον μακροχρόνιο διαγωνισμό αναμένεται να υπάρξει πολύ πιο ενεργό ενδιαφέρον κυρίως από μεγάλες εγχώριες ξενοδοχειακές αλυσίδες.

No comments:

Post a Comment