Friday, November 9, 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ



Έξι αριστουργηματικές ταινίες του κορυφαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Γούντι Άλεν περιλαμβάνει το αφιέρωμα της ΕΤ3 με τίτλο «Οι σκεπτόμενες κωμωδίες του Γούντι Άλεν», το οποίο επιμελήθηκε ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Δερμεντζόγλου και θα προβάλλεται στη ζώνη των ξένων ταινιών κάθε Σάββατο στις 23:00, από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου. 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά παραγωγής κορυφαίες ταινίες, που καλύπτουν μια χρονική διάρκεια 7 ετών από το 1994 ως το 2001. Και στα έξι φιλμ, πέντε έγχρωμα και  ένα ασπρόμαυρο, ο Άλεν έγραψε και το σενάριο. Στις τέσσερις από τις δημιουργίες του ερμηνεύει το βασικό ρόλο, ενώ στις δύο συμμετέχει ως ηθοποιός. 
Παρά το γεγονός ότι ο Γούντι Άλεν την 1η Δεκεμβρίου κλείνει τα 77 του χρόνια, αδάμαστος συνεχίζει να γυρίζει μία ταινία κάθε χρόνο (πρόσφατα απολαύσαμε το έργο «Στη Ρώμη με αγάπη»). Από τις γεμάτες κινηματογραφικές αίθουσες αποδεικνύεται ότι είναι ο αγαπημένος των Ελλήνων ξένος σκηνοθέτης, αφού κάθε ταινία του κόβει στη χώρα μας περίπου 200.000 εισιτήρια. Ξεχωρίζει για το αυτοσχεδιαστικό του στιλ, τον αυτοσαρκασμό και την εκπροσώπηση του μέσου ανθρώπου που παλεύει να αναγνωριστεί.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος είναι το ακόλουθο:

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου, στις 23:00 - Σφαίρες πάνω από το Μπροντγουέι (έγχρωμο ΗΠΑ, 1994) με τους Ντάιαν Γουίστ, Τζατζ Παλμιντέρι. Το φιλμ κέρδισε  Όσκαρ β’  ρόλου για την Ντάιαν Γουίστ και προτάθηκε για άλλα έξι. Τη δεκαετία του ’20 ένας γκάνγκστερ θέλει να επιβάλει τη φίλη του ως πρωταγωνίστρια σε παράσταση στο Μπροντγουέι. Εξαιρετικός συνδυασμός χιούμορ, νουάρ και ειρωνείας με σπουδαία ατμόσφαιρα εποχής.
Σάββατο, 17 Νοεμβρίου, στις 23:00  - Διαλύοντας το Χάρι (έγχρωμο ΗΠΑ, 1997) σενάριο- σκηνοθεσία Γούντι Άλεν. Παίζουν ο ίδιος και η Τζόντι Ντέιβις. Το φιλμ προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου και είναι άκρως απολαυστικό.  Ένας συγγραφέας έχει χάσει την έμπνευσή του και συμβαίνουν διάφορα απίθανα. Ευρηματική σκηνοθεσία, σουρεαλιστικά ευρήματα, έξοχοι αυτοσχεδιασμοί σ’ ένα από τα πλέον ώριμα και ψυχαγωγικά φιλμ του Άλεν.
Σάββατο, 24 Νοεμβρίου, 23:00 -  Διασημότητες (ασπρόμαυρο ΗΠΑ, 1998). Σενάριο- σκηνοθεσία Γούντι Άλεν. Παίζουν Κένεθ Μπράνα, Μέλανι Γκρίφιθ, Γουινόνα Ράιντερ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζούντι Ντέιβις. Μια εξαιρετική, ασπρόμαυρη, σατιρική κομεντί, που διεισδύει στα άδυτα των διασημοτήτων με πικρία, χιούμορ και δύναμη, σχολιάζοντας κριτικά και σαρκαστικά το …  Χόλιγουντ.
Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, στις 23:00 (ανήμερα των γενεθλίων του Γούντι Άλεν) - Συμφωνίες και ασυμφωνίες (έγχρωμο ΗΠΑ, 1999). Παίζουν Σον Πεν, Σαμάνθα Μόρτον. Το φιλμ είχε δύο προτάσεις για Όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου και β’  γυναικείου. Σε μικρό ρόλο ο Άλεν υποδύεται τον εαυτό του. Δεκαετία του `30, τζαζ και ο βασικός ήρωας εμπλέκεται με γκάνγκστερ και έρωτα. Εξαιρετική, ατμοσφαιρική ταινία με πολλή τζαζ και υποδειγματική ατμόσφαιρα εποχής.
Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, στις 23:00 - Οι μικροαπατεώνες της Νέας Υόρκης (έγχρωμο ΗΠΑ, 2000). Παίζουν Γούντι Άλεν, Χιου Γκραντ, Τρέισι Ούλμαν που προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα α΄ γυναικείου ρόλου. Η υπόθεση πρωτότυπη. Ένας τύπος και η παρέα του επιθυμούν να ληστέψουν μια τράπεζα. Για «βιτρίνα» νοικιάζουν ένα μαγαζί για να σκάψουν και να πετύχουν τη ληστεία,  αλλά τελικά πουλώντας κουλουράκια, γνωρίζουν τρομερή επιτυχία. Πικρή, έξυπνη κωμωδία με καλογραμμένο σενάριο.
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, στις 23:00 - Η κατάρα του πράσινου σκορπιού (έγχρωμο ΗΠΑ, 2001). Σενάριο- σκηνοθεσία Γούντι Άλεν. Παίζει ο ίδιος, η Σαρλίζ θερόν, η Έλεν Χαντ, ο Νταν Ικρόιντ. Αυτό το εξαιρετικό φιλμ είναι ο φόρος τιμής του Γούντι Άλεν στο φιλμ- νουάρ. Μας μεταφέρει, λοιπόν, στη δεκαετία του `40 με μια παράξενη ιστορία. Μια άσπονδη σχέση άνδρα- γυναίκας που είναι συνάδελφοι, ένας υπνωτιστής και παράξενες εγκληματικές πράξεις. Έξοχη ατμόσφαιρα, στιλ, πλήρης γνώση των κωδίκων του νουάρ, σπουδαίοι ρόλοι, όμορφο, ψυχαγωγικό αποτέλεσμα. 

Πριν από την προβολή του πρώτου φιλμ του αφιερώματος θα υπάρξει σύντομη ανάλυση από τον Αλέξανδρο Δερμεντζόγλου, για την αξία του έργου του Γούντι Άλεν, την προβληματική, το ιδιαίτερο στιλ, καθώς και την επιλογή των ταινιών.

No comments:

Post a Comment