Thursday, November 15, 2012

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ






Το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012, στις 12:00, το  «Άξιον Εστί» της ΕΤ3 με το Βασίλη Βασιλικό είναι αφιερωμένο στους νέους, που θυσιάζουν όχι μόνο την καλοπέρασή τους, αλλά συχνά την ίδια τη ζωή τους προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιδανικά τους. 
Αφορμή αποτέλεσε το ανέκδοτο –έως σήμερα- μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου με τον ομώνυμο τίτλο «Τα παιδιά του Σπάρτακου», το οποίο παρουσιάζει η καθηγήτρια πανεπιστημίου και συγγραφέας  Έρη Σταυροπούλου. Κεντρικό θέμα, η συνδικαλιστική και αντιστασιακή δράση των ηρώων, που εμπνέονται από την επανάσταση του Θρακιώτη σκλάβου Σπάρτακου και τα ιδανικά της Αριστεράς στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και της πρώτης μετεμφυλιακής περιόδου.
Η συγγραφέας Μάρω Δούκα επανέρχεται με την αναθεωρημένη έκδοση της «Αρχαίας σκουριάς», μυθιστόρημα- σταθμό στην ελληνική μεταπολιτευτική λογοτεχνία, που αποτυπώνει με διαύγεια και γλαφυρότητα την γενιά των «παιδιών του Πολυτεχνείου». 
Ο συγγραφέας Άρης Μαραγκόπουλος στο τελευταίο βιβλίο του «Το χαστουκόδεντρο» μεταφέρεται στο Λονδίνο την δεκαετία του ’60, όπου η Μπέτυ Μπάρτλετ Αμπατιέλου απαίτησε από τη βασίλισσα Φρειδερίκη την απελευθέρωση του συζύγου της Αντώνη Αμπατιέλου και την παροχή αμνηστίας στους Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους. Είχε διαδοθεί ότι η Μπέτυ χαστούκισε τη βασίλισσα, η οποία θεώρησε ως υποκινητή αυτής της ενέργειας το βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Ένα μήνα αργότερα ο Λαμπράκης δολοφονείται…

Μεταδίδεται: Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012, στις 12:00
Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός
Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου
Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης

No comments:

Post a Comment