Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα STOP στην “άσεμνη” έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στα αυτοκίνητα και τη ρύπανση που δημιουργούν. Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011. Η απόλυτα ειρηνική γιορτή για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και την ρύπανση που δημιουργεί, για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο και τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, για την απ-ενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος.
Με αφορμή τον πυρηνικό ατύχημα στην Φουκοσίμα και τα 25 χρόνια από τον εφιάλτη του Τσερνομπίλ, το παλαιό σύνθημα “Πυρηνική Ενέργεια; ΟΧΙ Ευχαριστώ!” επιστρέφει επίκαιρο όσο ποτέ, γιατί τίποτα δεν έχει αλλάξει, όπως και τα περιβαλλοντικά ζητήματα της πόλης. Οι λύσεις τους αυτονόητες, τεκμηριωμένες και δοκιμασμένες σε άλλες πόλεις το εξωτερικού, στη Θεσσαλονίκη παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση έκθεση ιδεών.
Το ποδήλατο μετά την διάθεση λιγότερων από τεσσάρων χιλιομέτρων αφύλακτων και επικίνδυνων ποδηλατολωρίδων σε τρία αποκομμένα κομμάτια το 2009, παραμένει στα αζήτητα. Η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται για την μη υλοποίηση ενός ουσιαστικού δικτύου ποδηλατοδρόμων για το πλέον φθηνό μέσο μετακίνησης, όμως παράλληλα συζητιούνται πολύ μεγαλύτερα σε επένδυση έργα.
Το κυκλοφοριακό, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης . Η άσκοπη χρήση του ΙΧ είναι 9 φορές περισσότερη στην Ελλάδα για αποστάσεις μικρότερες του ενός χιλιόμετρου, ενώ η χρήση του ποδηλάτου στο σύνολο των μετακινήσεων είναι μικρότερη του 1%. Τα ποδηλατοστάσια λόγω της φθηνής κατασκευής τους αφαιρούνται ακόμη και μαζί με τα κλειδωμένα ποδήλατα ενώ οι κλοπές των ποδηλάτων έχουν αυξηθεί χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή τους.
Το νομοσχέδιο για το ποδήλατο δεν έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα το ποδήλατο να μην συμπεριλαμβάνεται υπόψη στα έργα που κατασκευάζονται και ο ΚΟΚ να μην προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και προστασίας του.
Η συνδυασμένη χρήση του ποδηλάτου στα ΜΜΜ δεν επιτρέπεται στα Λεωφορεία, Ταξί και Τρένα (εκτός προαστιακού), ούτε και έχει προβλεφθεί στο μελλοντικό Μετρό. Με τις πολύχρονες καθυστερήσεις παράδοσης του Μετρό, η πόλη παρακμάζει χωρίς εναλλακτικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Το Τραμ και η Θαλάσσια Συγκοινωνία παραμένουν ανακοινώσεις. Τα Τρένα και τα Πλοία έχουν σταματήσει να κάνουν πολλά δρομολόγια από την Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα των εγκλωβισμό των κατοίκων της και την αποκοπή της επαρχίας και των νησιών.
Η έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής κατατάσσει τη Θεσσαλονίκη ως την πιο μολυσμένη σε μικρό-σωματίδια πόλη στην Ευρώπη χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, ούτε καν ενημέρωση. Η αντιστοιχία πρασίνου ανά κάτοικο είναι μόλις 2τμ, ενώ η Βόννη έχει 35τμ και το ευρωπαϊκό ελάχιστο όριο για μια βιώσιμη πόλη είναι 9τμ. Τα πεζοδρόμια είναι απροσπέλαστα με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικές πινακίδες, μια πόλη απροσπέλαστη για ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος έχει συρρικνωθεί, οι πλατείες είναι κατ' όνομα, ενώ η ΔΕΘ, το 3ο Σώμα Στρατού και τα Στρατόπεδα κινδυνεύουν να χτιστούν αντί να παραδοθούν ως Μητροπολιτικά πάρκα, πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής, χωρίς επιπλέον δόμηση. Παρά τις υποσχέσεις οι καθυστερήσεις στην απόδοση τους στην πόλη βγάζουν στην επιφάνεια σχέδια για εμπορικά κέντρα και τσιμεντοποίηση. Η τελευταία πεζοδρόμηση στο κέντρο της πόλης έγινε πριν δεκαετίες και τα σχέδια για υπόλοιπες μένουν στα συρτάρια.
Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία συμμετέχει φέτος μέχρι στιγμής στις παρακάτω εκδηλώσεις:
● Παρασκευή 29/04 - Γιορτή Δρόμου για την διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014., Λευκός Πύργος από τις 16.00.
● Σάββατο 30/4 και Κυριακή 1/5 - Αντι-Απαγορευτικό Φεστιβάλ Legalize, Στρατόπεδο Κόδρα από τις 16.00.
● Παρασκευή 20/5 - Art Is Hard, Αποθήκη Γ’ Λιμάνι από τις 17.00.
No comments:
Post a Comment