Monday, May 23, 2011

ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΤΟ ’ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ’

Με το Χρυσό Φοίνικα του 64ου Φεστιβάλ των Καννών τιμήθηκε η ταινία «Το δέντρο της ζωής» του 67χρονου Αμερικανού σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μπράντ Πιτ και εκτυλίσσεται στην Αμερική της δεκαετίας του 1950.

Ο σκηνοθέτης δεν ήταν παρών για να παραλάβει το βραβείο, αλλά τον εκπροσώπησε ένας από τους παραγωγούς του, ο Μπιλ Πόλαντ.

Η ταινία «Κάποτε στην Ανατολία» του Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπίλγκε Τζεϊλάν και «Το παιδί με το ποδήλατο» των Γάλλων αδερφών Νταρντέν κέρδισαν από κοινού το Μεγάλο Βραβείο του φεστιβάλ.

Για την ερμηνεία της στην αμφιλεγόμενη ταινία «Μελαγχολία» του Δανού σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ, ο οποίος κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο στο φεστιβάλ μετά τις δηλώσεις του για τον Χίτλερ, τιμήθηκε η 29χρονη Αμερικανίδα Κρίστεν Ντανστ.

Ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ντιζαρντέν τιμήθηκε για την ερμηνεία του στη μαυρόασπρη και βουβή ταινία «The artist» του Μισέλ Χαζανιβίσιους.

Το Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στη Γαλλίδα σκηνοθέτη Μαϊουέν για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της «Polisse», η οποία πραγματεύεται τη βία κατά των παιδιών.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας έλαβε ο Δανός Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν για την ταινία «Drive», το βραβείο Σεναρίου ο Ισραηλινός Τζόζεφ Σένταρ για την ταινία «Footnote», τη Χρυσή Κάμερα ο Αργεντίνος Πάμπλο Τζιορτζέλι για την ταινία «Las acacias», ενώ το βραβείο ταινίας μικρού μήκους απονεμήθηκε στην ταινία «Cross Country» της ουκρανής Μαρίνα Βρόντα.

No comments:

Post a Comment