ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, September 10, 2024

Ο Πολιτισμός αποτελεί έναν μοναδικό αναπτυξιακό βραχίονα

Σε μια πόλη που μετασχηματίζεται διαμορφώνοντας τη νέα, σύγχρονη ταυτότητά της και επανασυστήνεται στον κόσμο, ο Πολιτισμός αποτελεί μοναδικό αναπτυξιακό βραχίονα, παράγοντα βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Το 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων που διεξάγεται φέτος από τις 19 Σεπτεμβρίου μέχρι και τη 1η Νοεμβρίου επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στα δρώμενα της πόλης με πλουραλισμό και με μια πληθώρα επιλογών που αναδεικνύουν και αποθεώνουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά μιας πόλης που τολμά να καινοτομεί, εξωστρεφούς, κοσμοπολίτικης, πολυσυλλεκτικής και συμπεριληπτικής, προβάλλοντας παράλληλα τη σύγχρονη πολιτιστική της φυσιογνωμία. Με την καταλυτική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δώσουμε στον σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης την αισθητική, την αίγλη και τη δυναμική που του αρμόζει. Η δημιουργική σύμπραξη και συνεργασία κορυφαίων φορέων, όπως της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης αλλά και ιδιωτικών φορέων Πολιτισμού και Τέχνης προσφέρει στο κοινό μια σειρά αξιόλογων εκδηλώσεων, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το στίγμα της πόλης στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Η Θεσσαλονίκη είναι υπερήφανη για ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ της χώρας, επενδύει με συνέπεια και σχέδιο στο πολιτιστικό της απόθεμα, αξιοποιεί το πλούσιο παρελθόν της για να κερδίσει ένα -ακόμη καλύτερο μέλλον!

Στέλιος Αγγελούδης
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο Πολιτισμός μεταμορφώνει, η Θεσσαλονίκη αλλάζει
 Τα Δημήτρια, που μας συνοδεύουν από το 1966, επιστρέφουν και φέτος δυναμικά για να μας ταξιδέψουν, να μας εμπνεύσουν και να μας συγκινήσουν. Φέτος, το φεστιβάλ μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι μεταμόρφωσης, εμπνευσμένης αντιστρόφως ανάλογα από την ατμόσφαιρα Μεταμόρφωσης του επετειακού τιμώμενου συγγραφέα Φραντς Κάφκα.
Εικαστικά, θέατρο, μουσική, χορός, σινεμά, λογοτεχνία, περφόρμανς και για πρώτη φορά γαστρονομία, συνθέτουν το πρόγραμμα των 59ων Δημητρίων που θα ξεδιπλώνεται  το φθινόπωρο μέσα από επάλληλα γεγονότα και δράσεις.
 Το ανακαινισμένο θέατρο Ολύμπιον, η ολική επιστροφή της οικοδομής Χαίμ Κοέν (παλιό Ισμαήλ πασά χάνι), το σύμπλεγμα κτιρίων στην περιοχή Ντεπώ που θα το δείτε υπό προοπτική, το ανακαινισμένο Ισλαχανέ, το νέο πρόσωπο του ΜOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η δεύτερη ζωή της Casablanca (πρώην οικία Μιχαηλίδη), η ριζικά αλλαγμένη Στοά Μοδιάνο, η αποστράπτουσα Ροτόντα, η Αποθήκη Δ’ του λιμανιού, η Νέα Παραλία, το Μέγαρο Μουσικής, ο χώρος ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικής ποικιλότητας Ypsilon (παλαίποτε Κύρτσι-Χαν), ιδωμένα υπό μορφή ενός μοντέρνου ψυχογεωγραφικού πολεοδομικού χάρτη, τα περισσότερα από αυτά επιλέχθηκαν για τις σύγχρονες μεταμορφώσεις τους.
Ο πολιτισμός μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει, όχι τυχαία αλλά ως αποτέλεσμα ατομικής και συλλογικής προσπάθειας, οραματίζεται, δημιουργεί, καινοτομεί, αλλάζει, προχωρά  και εξελίσσεται ανά τους αιώνες.
Ο πολιτισμός είναι κεκτημένο όλων μας, που σε συνέχεια ως πολίτες διεκδικούμε  μια κοινωνία, μία πόλη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και θα αποτελεί σημείο αναφοράς.
Όπως έλεγε ο Κάφκα, «το μονοπάτι το δημιουργεί το περπάτημα». Και εμείς, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, είμαστε αυτοί που διαμορφώνουμε το μέλλον της. Είμαστε οι αρχιτέκτονες του τοπίου που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.
Ο πολιτισμός μεταμορφώνει, η Θεσσαλονίκη αλλάζει..
Αυτό ακριβώς αποτυπώνει το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων μας, αλλά και η οπτική ταυτότητα του φεστιβάλ.  Με σημείο εκκίνησης τις πάμπολλες ψηφίδες – σήματα κατατεθέντα του πολυπολιτισμικού παρελθόντος μας, τα πίξελ που λειτουργούν ως γέφυρα με το πολυδαίδαλο παρόν, σηματοδοτούν αφενός μια διάθεση ενδοσκόπησης προς την ιστορία μας και αφετέρου την ανάδειξη ενός αισιόδοξου και πολυπρισματικού παρόντος, που με αυτογνωσία και δημιουργική ελευθερία δημιουργεί την πολυπόθητη συνθήκη ενός καλύτερου μέλλοντος.
Με την καλλιτεχνική επιτροπή προσπαθήσαμε, στο μέτρο του δυνατού, τα ποικίλα δρώμενα που φιλοξενούνται στα 59α Δημήτρια, να προσθέσουν, το κάθε ένα με τον δικό του τρόπο, ένα επιπλέον σχόλιο στη γενικότερη καφκική προβληματική του φεστιβάλ.
Καλώς ήρθατε στα 59α Δημήτρια,
Ζήστε τα, παρακολουθείστε τα, αγκαλιάστε τα και απολαύστε τα!
Βασίλης Γάκης
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Δήμου Θεσσαλονίκης

No comments:

Post a Comment