ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Saturday, September 14, 2024

Vertigo από τις τιμές στον χυμό πορτοκαλιού – Έκρηξη 433% λόγω πτώσης στην παραγωγη στις ΗΠΑ 

Vertigo από τις τιμές στον χυμό πορτοκαλιού – Έκρηξη 433% λόγω πτώσης στην παραγωγή…
Πορτοκαλάδα τέλος, βρείτε εναλλακτικές…
Ένα εκπληκτικό άλμα 433%, στα 5 δολ./λίβρα, σημείωσαν πρόσφατα, από τα χαμηλά επίπεδα της Covid, περίπου 1 δολ./λίβρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παγωμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης.
Αυτή η παραβολική κίνηση στις τιμές οφείλεται κυρίως στη διολισθαίνουσα παραγωγή σε ΗΠΑ και Βραζιλία.
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, οι τυφώνες Ian και Nicole, οι συνθήκες παγετού και ασθένειες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδεκατίσει εκτάσεις με εσπεριδοειδή σε ολόκληρη τη Φλόριντα.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, η παραγωγή πορτοκαλιού στις ΗΠΑ πρόκειται να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων.
Οι δε αποστολές από τη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023 για να αντισταθμίσουν τη διολίσθηση της παραγωγής στις ΗΠΑ.
Η ζήτηση για βραζιλιάνικο χυμό ήταν ισχυρή, ενώ οι παγκόσμιες προμήθειες παραμένουν περιορισμένες.
Ωστόσο, η Βραζιλία έχει πληγεί από μια καταστροφική ξηρασία που επηρεάζει σοβαρά την παραγωγή.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Ο Harry Campbell, αναλυτής στην Expana, δήλωσε στους Financial Times ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για να αντισταθμίσουν την άνοδο των τιμών.
Όπως είπε, οι εταιρείες αυτές έχουν πληγεί από τις εκτός ελέγχου τιμές - χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που εκτυλίσσεται «εξαιρετικά δυσοίωνη».
«Δεν ξέρουμε καν τι να κάνουμε» υποστήριξε.
Ο αναλυτής της Rabobank Andrés Padilla προειδοποίησε ότι η Βραζιλία υποφέρει από τη «χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών» - «υπήρξε πραγματικά πολύ, πολύ λίγη βροχή τελευταίους τέσσερις μήνες, που είναι μια σημαντική περίοδος».
Ο Padilla είπε: «Η μικρότερη σοδειά των τελευταίων 35 ετών, συν την αυξανόμενη πρασίνιση των εσπεριδοειδών, συν την ξηρασία - είναι η τέλεια καταιγίδα», προσθέτοντας: «Η αγορά είναι πραγματικά πιεσμένη».

«Δεν υπάρχει χυμός στην αγορά», προειδοποίησε ο Padilla, εξηγώντας, «γι' αυτό επιστρέψαμε σε τιμές ρεκόρ».
«Για τους καταναλωτές, σημαίνει ότι ο ήδη ακριβός χυμός πορτοκαλιού θα γίνει πιο ακριβός», είπε ο Kees Cools, πρόεδρος της International Fruit and Vegetable Juice Association, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «πολλές πιο προσιτές υγιεινές και νόστιμες εναλλακτικές».

No comments:

Post a Comment