ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Saturday, August 10, 2024

Λήμνος

Πρώτη φορά στη Λήμνο: 

Όλα όσα πρέπει να κάνετε

 για αξέχαστες διακοπές 

στο νησί του Ηφαίστου

Η Λήμνος παραμένει ένα από τα πιο φιλόξενα, αυθεντικά και 

ανεξερεύνητα νησιά της Ελλάδας με ανόθευτη ομορφιά και κορυφαία

 γαστρονομία

Δημοσιεύτηκε

  

στις

 

της Αθανασίας Μπίδιου

Ατελείωτες αμμουδερές παραλίες, ρηχά και κρυστάλλινα νερά, εξαιρετική γαστρονομία, ποιοτικά τοπικά προϊόντα και απίστευτα τοπία, μοναδικά σε όλη την Ελλάδα. Όσα σας έχουν πει για τη Λήμνο είναι πραγματικά και αυτά που θα ζήσετε την πρώτη φορά που θα την επισκεφθείτε θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες σας.  Ένα είναι σίγουρο. Μία φορά στη Λήμνο ποτέ δεν είναι αρκετή. Τη στιγμή, που θα φεύγετε, θα σκέφτεστε το επόμενο καλοκαίρι σας στην πιο «αγαπημένη από όλες τις στεριές», όπως την χαρακτηρίζει ο Όμηρος.

Το νησί του Ηφαίστου και των Καβείρων με την πανάρχαια ιστορία, τη σπάνια φυσική ομορφιά και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία, που οφείλει στην έκρηξη ενός αρχαίου ηφαιστείου παραμένει -παρά την εκρηκτική τουριστική άνοδο που καταγράφηκε στη μετά Covid εποχή- ένα από τα πιο φιλόξενα, αυθεντικά και ανεξερεύνητα νησιά της Ελλάδας. Η Λήμνος διατηρεί αναλλοίωτη τον χαρακτήρα και την ανόθευτη ομορφιά της ίσως επειδή ήταν για πολλά χρόνια ένα από τα πιο παρεξηγημένα νησιά της χώρας μας, τόπος εξορίας κάποτε αλλά και δύσκολης θητείας για πολλούς στρατιώτες.

Πλέον, στην υψηλή τουριστική περίοδο το νησί κατακλύζεται από οικογένειες με παιδιά, που ανακάλυψαν στις χρυσές παραλίες και τα ρηχά, πεντακάθαρα νερά της Λήμνου τον επίγειο παράδεισο. Σε αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά και η αύξηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Αν δεν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία και προτιμάτε (και με το δίκαιο σας) ήσυχες, χαλαρές και ξεκούραστες διακοπές,  επισκεφθείτε το νησί του ΒΑ Αιγαίου Ιούνιο, αρχές Ιουλίου ή τέλος Αυγούστου. Τότε θα απολαύσετε απερίσπαστοι το κολύμπι στα υπέροχα νερά και θα ζήσετε τη γαλήνη σε μία από τις πολλές έρημες παραλίες.

Παρά τις μεγάλες αποστάσεις και τις οδηγικές προκλήσεις, σας συστήνουμε να βρείτε χρόνο και τρόπο να ανακαλύψετε τις πολλές και ξεχωριστές ομορφιές του νησιού, τη λημνιακή ύπαιθρο και τους ορεινούς και παραθαλάσσιους οικισμούς. Σε κάποια από τα ορεινά χωριά με τους στενούς δρόμους, είναι καλύτερο να μην εμπιστευτείτε τις οδηγίες του κινητού σας γιατί κινδυνεύετε να βρεθείτε στην αυλή κάποιου σπιτιού. Προτιμήστε την παραδοσιακή μέθοδο πλοήγησης ζητώντας οδηγίες από τους ντόπιους.

Για τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα της Λήμνου τι να πούμε; Το κρασί της μεθούσε τους ήρωες στον Τρωικό πόλεμο και τους αρχαίους Έλληνες και το σιτάρι της έτρεφε τους Αρχαίους Αθηναίους και τους Βυζαντινούς. Σήμερα το Λημνιό και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας είναι διάσημα εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ τα σπαρμένα σιτοχώραφα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Τα τυριά της, ΠΟΠ και μη, είναι εξαιρετικά, το θυμαρίσιο μέλι είναι μοναδικής ποιότητας, ενώ ξακουστά είναι τα φλομάρια και ο τραχανάς της.

Οι αγνές πρώτες ύλες και η παραδοσιακή κουζίνα της Λήμνου έχουν κάνει διάσημο το νησί για το καλό και φθηνό φαγητό. Αν και οι τιμές έχουν τσιμπήσει και εδώ σε σχέση με το παρελθόν, η σχέση ποιότητας – τιμής παραμένει άριστη. Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, οι αστακοί, που φημίζονται ως οι πιο νόστιμοι του Αιγαίου, αλλά και τα μαμαδίστικα μαγειρευτά της Λήμνου, όπως ο κόκορας κοκκινιστός με φλομάρι θα σας μείνουν αξέχαστα.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Τι να δείτε

Μύρινα – Κάστρο

Μετά τον απογευματινό περίπατο στον Ρωμαϊκό Γιαλό, όπου θα θαυμάσετε τα πέτρινα αρχοντικά της αριστοκρατίας του 19ου αιώνα με τον ιδιαίτερο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους ανεβείτε στο βυζαντινό Κάστρο, το οποίο είναι χτισμένο σε μία βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο στη Μύρινα, ανάμεσα στο Ρωμαϊκό και τον Τούρκικο Γιαλό. Το Κάστρο υπήρξε έργο, αρχικά, του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου A΄ του Kομνηνού, ενώ πήρε τη σημερινή μορφή του στις αρχές του 13ου αι. από τον Ενετό Μεγάλο Δούκα της Λήμνου, Φιλόκαλο Nαβιγκαγιόζο. Η θέα κόβει την ανάσα, ενώ το ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο είναι εντυπωσιακό. Αν είστε τυχεροί θα δείτε και κάποιο από τα ελάφια, που κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο Κάστρο.

Αρχαιολογικός Χώρος Ηφαιστίας

Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στο σημερινό χωριό Κοντοπούλι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστίας, η οποία ήταν η μεγαλύτερη και αρχαιότερη πόλη της Λήμνου. Οι ανασκαφές από τον Ιταλό αρχαιολόγο Ντέλλα Σέτα, έφεραν στο φως ιερό αφιερωμένο στη Μεγάλη Θεά Λήμνο, νεκροπόλεις, λουτρά, ένα μεγάλο οικοδόμημα, πηγάδια, θέατρο της ελληνιστικής περιόδου, πολλές κατοικίες, ένα ιερό και μια μεγάλη καμμένη νεκρόπολη. Προστάτης της πόλης, στον οποίο οφείλει το όνομά της ήταν ο θεός Ήφαιστος, ο οποίος έπεσε στο μυθικό όρος Μόσυχλο της Λήμνου όταν ο Δίας, θυμωμένος, τον άδραξε και τον πέταξε μακριά από τον Όλυμπο. Το θέατρο της Αρχαίας Ηφαιστίας, χτισμένο με τοπική πέτρα, αναστηλώθηκε πριν μερικά χρόνια και το καλοκαίρι φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Είναι ένα από τα αρχαιότερα θέατρα του ελληνικού κόσμου και τοποθετείται στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ.

Καβείριο – Σπηλιά του Φιλοκτήτη

Το Καβείριο της Λήμνου θεωρείται ο αρχαιότερος και ένας από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους όπου τελούνταν τα απόκρυφα Καβείρια Μυστήρια κατά την ελληνική αρχαιότητα, οι θρησκευτικές τελετές που γινόταν προς τιμή των Καβείρων, απογόνων του Ηφαίστου. Είναι γνωστό ως Ιερό Καβείρων ή στον πληθυντικό, Καβείρια. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας. Η περιοχή ανασκάφηκε από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας το 1937-39, αλλά έρευνες στο σημείο βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη.

Στην ακτή των Καβειρίων βρίσκεται και η σπηλιά του Φιλοκτήτη. Ένα μικρό, σύντομο αλλά και στενό και απότομο μονοπάτι στην απόκρημνη ακτή θα σας οδηγήσει στο χώρο. Από ψηλά φαίνεται το «άνοιγμα» της ακτής, όπου η θάλασσα εισχωρεί στο σπήλαιο. Εδώ ήταν για δέκα χρόνια το καταφύγιο του Φιλοκτήτη όταν μετά από δάγκωμα φιδιού τον εγκατέλειψαν οι Αχαιοί συνεχίζοντας το ταξίδι τους στην Τροία.

Αρχαιολογικός Χώρος Πολιόχνης

Η Πολιόχνη είναι ένας αρχαιολογικός τόπος στην ανατολική ακτή της Λήμνου, κοντά στο χωριό Καμίνια, που χτίστηκε στη αυγή της νεολιθικής περιόδου. Αποτελούσε έναν από τους σπουδαιότερους οικισμούς του Αιγαιακού χώρου κατά την 3η χιλιετία π.Χ.. Στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, γνώρισε τόσο μεγάλη άνθηση, ώστε να θεωρείται σήμερα η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης. Στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και το Μουσείο Προϊστορικού Οικισμού Πολιόχνης, το οποίο συγκεντρώνει πολλά και σημαντικά ευρήματα.

Παναγία Κακαβιώτισσα

Το περπάτημα αξίζει τον κόπο για να φτάσετε στην κορυφή του βουνού Κάκαβου, όπου βρίσκεται ένα γραφικό ξωκλήσι μοναδικό σε όλο τον κόσμο για την αρχιτεκτονική του. Βρίσκεται κάτω από μια σπηλιά και δεν έχει στέγη. Η «Παναγιά η Κακαβιώτισσα» είναι ένα σημείο απόλυτης ησυχίας, μοναδικής ομορφιάς και εντυπωσιακής θέας.

Αλυκή

Το καλοκαίρι η παράκτια αλμυρή λιμνοθάλασσα Αλυκή σχηματίζει ένα τεράστιο πεδίο άλατος και προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα ιδανικό για ινσταγκραμικές φωτογραφίες. Είναι η μεγαλύτερη φυσική αλυκή στην Ελλάδα και μαζί με τους υγρότοπους της Χορταρόλιμνης και της Ασπρόλιμνης συντηρούν ένα εξαιρετικό οικοσύστημα, στο οποίο διαχειμάζουν πάνω από 4.000 είδη πτηνών, όπως ερωδιοί, αβοκέτες, αλκυόνες, χαλκόκοτες και φλαμίγκο.

Αμμοθίνες

Οι Αμμοθίνες, οι «Παχιές Άμμδες», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελούν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο αμμόλοφων, που καλύπτουν μία έκταση 70 στρεμμάτων στο βόρειο μέρος του νησιού, κοντά στην παραλία Γομάτι. Το εξωπραγματικό τοπίο αποτέλεσε το σκηνικό για τη σκηνή στην έρημο της ελληνικές ταινίας «Μία Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου, ενώ προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Οι αμμοθίνες είναι αμμώδεις λόφοι που δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου, αλλά υπάρχουν συνήθως σε παράκτιες περιοχές. Στη Λήμνο οι αμμοθίνες υπάρχουν όχι μόνο κοντά, αλλά και σε απόσταση από τη θάλασσα.

Φαλακρά

Ένα εντυπωσιακό και απόκοσμο σεληνιακό τοπίο έχει δημιουργηθεί από τη συνάντηση της λάβας με τη θάλασσα στο ακρωτήριο Φαλακρό ή Φαλακρά, μετά το χωριό Προπούλο στα βόρεια του νησιού.  Το εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο περιλαμβάνει ιδιαίτερους ηφαιστειακούς σχηματισμούς, που οι ντόπιοι αποκαλούν «φραγκοκέφαλα», λόγω της σφαιροειδούς μορφής τους σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις του κίτρινου και του κόκκινου.

Mούδρος – Απολιθωμένο Δάσος

Ο Μούδρος είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Λήμνου, ενώ παλαιότερα υπήρξε και πρωτεύουσά του. Ο όρμος στον οποίο είναι χτισμένο το λιμάνι του θεωρείται από τους ασφαλέστερους στη Μεσόγειο, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) αλλά και του Α΄ Παγκοσμίου αποτέλεσε το ορμητήριο του ελληνικού στόλου. Είναι διάσημος για το απολιθωμένο δάσος του, όπου έχουν εντοπιστεί απολιθωμένοι κορμοί, φύλλα, καρποί και ρίζες φοινίκων ηλικίας 20-22 εκατομμυρίων ετών.

Πού να κολυμπήσετε

Ζεματάς: Παραλία με ρηχά, πρασινογάλαζα νερά ιδανικά για οικογένειες και ψιλή, χρυσή άμμο. Υπάρχει beach bar, δυνατότητα για water sports και beach volley αλλά και ελεύθερος χώρος αν είστε εφοδιασμένοι με ομπρέλες και εξοπλισμό παραλίας.

Γομάτι: Μετά από τη βόλτα στην καυτή… Σαχάρα της Λήμνου (βλ.Αμμοθίνες) επιβάλλεται μία βουτιά στο Γομάτι για να σβήσετε. Συνήθως δεν έχει πολύ κόσμο, έχει ρηχά νερά και beach bar, όπου θα ξεδιψάσετε.

Πλατύ: Παραλία στη νοτιοδυτική Λήμνο με ψιλή, χρυσή άμμο, ρηχά νερά, water sports, beach bars) αλλά και φυσική σκιά κάτω από διάσπαρτα αλμυρίκια.

Θάνος: Μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού με ρηχά, καθαρά νερά και ψιλή χρυσή άμμος μέσα σε έναν απάνεμο κόλπο. Με beach bars για όλα τα γούστα και παραθαλάσσιες ταβέρνες για να μην κουνηθείτε όλη την ημέρα από τον παράδεισο.

Μεγάλο και Μικρό Φαναράκι: Κορυφαίες αμμώδεις και ρηχές παραλίες κοντά στον Μούδρο. Στο Μεγάλο Φαναράκι ο αέρας και τα κύματα σμίλευσαν τα βράχια και δημιούργησαν σπηλιές και απόκρημνους βραχώδεις σχηματισμούς. Αν θέλετε περισσότερη ησυχία, πηγαίνετε στην άλλη πλευρά του κόλπου στο Μικρό Φαναράκι. Και οι δύο παραλίες είναι οργανωμένες.

Κέρος: Διάσημη παραλία στους απανταχού λάτρεις του wind και kite-surfing λόγω και του Surf Club Keros, που λειτουργεί εδώ. Μεγάλη αμμουδιά με ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες με παιδιά.

Άγιος Ιωάννης: Οικογενειακή παραλία στη δυτική Λήμνο με ρηχά νερά, άμμο, λίγα βότσαλα και μερικούς περίεργους ηφαιστειακούς σχηματισμούς. Θα απολαύσετε παραθαλάσσιες ταβέρνες με θαλασσινά και φοβερό ηλιοβασίλεμα.

Εβγάτη: Μία από τις μεγαλύτερες και πολυσύχναστες παραλίες της Λήμνου με water sports, ταβέρνες και πολύ κόσμο. Υπάρχει, πάντως, η δυνατότητα να καθίσετε στα πιο απομονωμένα μέρη και να απολαύσετε την ψιλή, λευκή άμμο και τα ρηχά νερά με μεγαλύτερη ηρεμία.

Παρθενομύτος: Ιδανική, ήσυχη παραλία αν δεν είστε σε οικογενειακές διακοπές με παιδιά. Είναι άγρια και απομονωμένη, καθώς παρόλο που βρίσκεται κοντά στον Μούδρο έχει δύσκολη πρόσβαση, ενώ την πιάνουν οι βόρειοι άνεμοι όταν δυναμώνουν. Δεν είναι οργανωμένη για αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

Χαβούλι: Οργανωμένη, αμμώδης, μεγάλη με λιγοστά δέντρα και κρινάκια της θάλασσας ανάμεσα στο Μούδρο και τη Σκανδάλη. Καταγάλανα νερά μέσα σε έναν προστατευμένο από τον άνεμο όρμο.

No comments:

Post a Comment