ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, August 29, 2024


Θέατρα, αίθουσες μπόουλινγκ, κινηματογράφοι: Οι πάμπλουτοι χτίζουν πολυτελή φρούρια


Φαίνεται ότι οι υπερπλούσιοι δεν αρκούνται σε ένα απλό καταφύγιο σχεδιασμένο να αντέχει μια τεράστια καταστροφή.


Στους δισεκατομμυριούχους δεν αρέσει η ιδέα απλώς να «κολλήσουν» σε ένα αδιαπέραστο καταφύγιο στο υπόγειο που μπορεί να μείνει άδειο για πάντα. Στις σημερινές υπερπολυτελείς ιδιοκτησίες τα καταφύγια έχουν εξελιχθεί αισθητά και έχουν γίνει υψηλής τεχνολογίας, και σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύσσονται σε βαθμό που ολόκληρα σπίτια μετατρέπονται σε φρούρια του 21ου αιώνα.



«Έχουμε δει να δίνεται πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχαγωγία», δήλωσε ο Al Corbi, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ασφαλούς πολυτέλειας εδώ και 50 χρόνια ως πρόεδρος και ιδρυτής της SAFE (Strategically Armored & Fortified Environments), με έδρα τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. «Αν πρόκειται να μπορέσετε να επιβιώσετε υπόγεια, θέλουμε να διασκεδάζετε» πρόσθεσε.

H πολυτέλεια «περνάει κρίση» -Η ζήτηση μειώνεται, οι υπερ-πλούσιοι «χάνουν χρήματα»

Ο Corbi, ο οποίος βοήθησε στην εξασφάλιση μιας ιδιωτικής κατοικίας 27 ορόφων στη Βομβάη για τον δισεκατομμυριούχο βιομήχανο Mukesh Ambani (ο γιος του οποίου, Anant, έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο με τους πολυτελείς γαμήλιους εορτασμούς του), εργάζεται επί του παρόντος σε ένα εκτεταμένο σπίτι σε ένα δασώδες οικόπεδο 800 στρεμμάτων, σε μια άγνωστη τοποθεσία στις ΗΠΑ.


Το ίδιο το σπίτι, όπως δήλωσε ο Corbi σε συνέντευξή του μέσω Zoom, είναι εξαιρετικά ασφαλές, με τις αντιεκρηκτικές πόρτες, τα άθραυστα παράθυρα και τα βιομετρικά συστήματα εισόδου στην πόρτα. Στη συνέχεια, υπάρχει η τάφρος βάθους 9 μέτρων με μια περιστρεφόμενη γέφυρα, τα κανόνια νερού που μπορούν να εξουδετερώσουν ελικόπτερα, drones ή αλεξιπτωτιστές και η μεμβράνη εύφλεκτου υγρού που μπορεί να αναπτυχθεί αυτόματα στην επιφάνεια της τεχνητής λίμνης και να αναφλεγεί για να δημιουργήσει έναν αμυντικό δακτύλιο φωτιάς.



«Κοιτάξτε τον Μεσαίωνα, μια τάφρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποτρεπτικούς παράγοντες», δήλωσε ο Corbi. «Αλλά τότε δεν είχαν τζετ σκι». Ο πελάτης του Corbi, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας και φανατικός οπαδός των θαλάσσιων σπορ, είδε μια διπλή χρήση για την τάφρο του και σχεδιάζει να τη χρησιμοποιήσει και ως πίστα αγώνων για τους εκλεκτούς φίλους του.


Οι πολύ πλούσιοι ήταν πάντα στόχοι, είτε από εισβολείς, είτε από απαγωγείς, είτε από δολοφόνους. Τώρα, οι φόβοι τους έχουν επεκταθεί και περιλαμβάνουν τους αντικαπιταλιστές ακτιβιστές τού «φάτε τους πλούσιους», τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, τους τρομοκράτες, τα απρόβλεπτα αποκαλυπτικά γεγονότα - και μια μόνιμη απειλή πανδημίας που έγινε πολύ πραγματική το 2020.



«Όπως το Ritz-Carlton, υπόγεια»

Ο Corbi, ο οποίος έχει επίσης κατασκευάσει υπόγειες σήραγγες διαφυγής που λειτουργούν και ως πίστες καρτ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία όρεξη μεταξύ των πελατών του για χρηστικό σχεδιασμό σε ασφαλείς χώρους. Ακόμη και πριν από 50 χρόνια, όπως λέει, τα παραδοσιακά καταφύγια έμοιαζαν με ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών - «κάτι σαν το Ritz-Carlton, υπόγεια». Αλλά τώρα οι πλουσιότεροι πελάτες του θα χλεύαζαν μια τέτοια σεμνότητα.



Αρκετοί ειδικοί κάνουν λόγο για αύξηση των ερωτήσεων από τότε που δημοσιεύτηκαν πέρυσι αναφορές γύρω από ένα τεράστιο συγκρότημα που χτίζει ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ στη Χαβάη, το οποίο, όπως αποκάλυψαν δημόσια έγγραφα σχεδιασμού, περιλαμβάνει ένα υπόγειο καταφύγιο 5.000 τετραγωνικών ποδιών με χώρους διαβίωσης, ένα εργοστάσιο και ένα μηχανολογικό δωμάτιο για να διατηρείται το καταφύγιο σε λειτουργία, καθώς και μια καταπακτή διαφυγής. Ο Μπιλ Γκέιτς φέρεται να έχει καταφύγια κάτω απ' όλα τα πολλά σπίτια του.




Ο Graham Harris, ιδρυτικός εταίρος της SHH Architecture and Interior Design στο Λονδίνο, ενός από τα κορυφαία στούντιο σχεδιασμού για άτομα με υψηλή καθαρή περιουσία στον κόσμο, δήλωσε ότι και ο ίδιος ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις. Πριν από λίγο καιρό οι πελάτες είχαν την τάση να κατασκευάζουν τα μπάνια των κύριων σουιτών τους για να αντέχουν σε επιθέσεις. Οι εσωτερικοί τοίχοι θα ήταν κατασκευασμένοι από σκυρόδεμα και οι ασφαλείς πόρτες σχεδιάζονταν έτσι ώστε να συνδυάζονται με τη διακόσμηση του σπιτιού. Καλύτερα να μπορείς να πεταχτείς στη διπλανή πόρτα τη νύχτα, παρά να προσπαθήσεις να τρέξεις σε ένα μακρινό υπόγειο.


«Τώρα, έχουν πραγματικά μεγαλώσει σε μέγεθος και σε υπόσταση», δήλωσε ο Harris, ο οποίος, συχνά πλέον, ασφαλίζει ολόκληρη τη σουίτα και όχι μόνο το μπάνιο, επιτρέποντας στους πελάτες να κουκουλωθούν με το πάτημα ενός διακόπτη δίπλα στο κρεβάτι. «Κάναμε, επίσης, ένα σπίτι στο Highgate (αριστοκρατική περιοχή του βόρειου Λονδίνου) όπου ο κινηματογράφος ήταν στην πραγματικότητα το ασφαλές δωμάτιο, με τη δική του ξεχωριστή παροχή φιλτραρισμένου αέρα, ασφαλείς πόρτες, μια μικρή κουζίνα και έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο που θα μπορούσε να συντηρήσει μια οικογένεια για πάνω από μία εβδομάδα».



Ένας άλλος πελάτης μετέτρεψε την γκαλερί τέχνης των 280 τετραγωνικών μέτρων σε ασφαλές δωμάτιο, το οποίο διέθετε επίσης ξεχωριστή παροχή ρεύματος. Για να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθούν άνετοι τέτοιοι χώροι, μπορούν να εγκατασταθούν έξυπνοι «φεγγίτες» στην οροφή για να μιμούνται την ώρα και τον εξωτερικό καιρό, λούζοντας τους υπόγειους εσωτερικούς χώρους με συνεχώς μεταβαλλόμενο «φυσικό» φως.


Δεξαμενές καρχαριών, σκοπευτήρια και προσομοιωτές

Οι μυστικές πόρτες και οι διάδρομοι έχουν γίνει τόσο μια επιθυμητή καινοτομία για να επιδεικνύουν οι πλούσιοι στους καλεσμένους τους μετά το δείπνο, όσο και ένα ζωτικής σημασίας χαρακτηριστικό ασφαλείας. Η Creative Home Engineering στην Αριζόνα -μια εταιρεία που ειδικεύεται στη δημιουργία και στην εγκατάστασή τους για πελάτες σε όλο τον κόσμο- κατασκεύασε πρόσφατα ένα γιγάντιο λειτουργικό περιστρεφόμενο τζάκι που περιστρέφεται για να αποκαλύψει την υπόγεια είσοδο σε ένα πεδίο βολής.


Σε ένα άλλο σπίτι, ένας παλιός βρετανικός τηλεφωνικός θάλαμος έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε όταν πληκτρολογείται ο σωστός κωδικός στο πληκτρολόγιο, τα γυάλινα παράθυρα γίνονται αδιαφανή και ο πίσω τοίχος ανοίγει για να αποκαλύψει μια τσουλήθρα που οδηγεί σε ένα ασφαλές υπόγειο συγκρότημα που περιλαμβάνει έναν προσομοιωτή πτήσης και μια δεξαμενή καρχαριών.


Ο Corbi δήλωσε ότι οι δισεκατομμυριούχοι ήταν πάντα σοφοί απέναντι στον κίνδυνο, αλλά τώρα έχει παρατηρήσει πολύ περισσότερες έρευνες από εκατομμυριούχους που παραδοσιακά θα μπορούσαν να είναι ικανοποιημένοι με τα συνήθη μέτρα ασφαλείας. Για την αγορά αυτή, τα υπάρχοντα δωμάτια μπορούν να εξασφαλιστούν για μερικές χιλιάδες δολάρια. Για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προκατασκευασμένα αρθρωτά χαλύβδινα καταφύγια μπορούν να τοποθετηθούν στο έδαφος κάτω από ένα καινούργιο σπίτι.



Για όλα, εκτός από τα πιο ασφαλή συστήματα, ο Corbi εξήγησε ότι οι πελάτες του απλώς αγοράζουν χρόνο: «Αν κάποιος κάνει διάρρηξη τη νύχτα, θα μπορέσει να μπει μέσα, αλλά δεν θα μπορέσει να μπει στο υπνοδωμάτιο, όπου η οικογένεια είναι ασφαλής αρκετά για να τελειώσει η αστυνομία τον καφέ και τα ντόνατς».


Στο πλουσιότερο άκρο του φάσματος, οι δισεκατομμυριούχοι είναι όλο και πιο ανήσυχοι σχετικά με τις απειλές για την υγεία τους, είτε από βιοτρομοκρατικές επιθέσεις, είτε από πανδημίες ιών, είτε από ατυχήματα. Ο Covid έδωσε μεγάλη ώθηση σε αυτό το τμήμα της επιχείρησης SAFE, το οποίο διευθύνει τώρα η σύζυγος του Corbi, η Naomi, νοσηλεύτρια.


Ορισμένα από τα δωμάτια των οποίων τη δημιουργία έχει επιβλέψει είναι τόσο καλά εξοπλισμένα όσο τα χειρουργεία στα καλύτερα νοσοκομεία, με θαλάμους απολύμανσης, ντουλάπες με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και φαρμακεία εφοδιασμένα με φάρμακα έκτακτης ανάγκης, καθώς και με βιταμινούχες ενώσεις προσαρμοσμένες στους ενοίκους, για να τους βοηθήσουν να αντέξουν μεγάλες περιόδους απομόνωσης.


«Ξεχάστε τις πυρηνικές βόμβες, αυτό για το οποίο πρέπει να προετοιμαζόμαστε είναι η πραγματική ζωή», δήλωσε ο Corbi, προσθέτοντας: «Αν είχα 1 δολάριο να ξοδέψω σε ένα καταφύγιο ή σε ιατρική ετοιμότητα, ξέρω τι θα έκανα. Οι μέρες που μπορείς να ρίξεις ένα κουτί πρώτων βοηθειών σε ένα προκατασκευασμένο καταφύγιο και να πεις ότι είσαι ασφαλής έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».

No comments:

Post a Comment