Monday, May 29, 2023

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους

Undone So Many (between Lausanne and Izmir)
27 Μαΐου - 15 Ιουνίου 2023 
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης
& Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ant Hampton θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά, Undone So Many (between Lausanne and Izmir). Πρόκειται για μία παράσταση στο είδος του Autoteatro, που συνδυάζει την ηχητική αφήγηση με την αναγνωστική διεργασία του θεατή/ακροατή. To πρότζεκτ είναι αποτέλεσμα έρευνας μέσω ενός οδοιπορικού στα ελληνικά νησιά και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Οι θεατές μπορούν να βιώσουν την εμπειρία αυτή με δύο τρόπους:
 
Συλλογικά, με την ταυτόχρονη χρήση του ειδικά σχεδιασμένου βιβλίου, με ηχητικά περιβάλλοντα από ηχεία και με ειδικό φωτιστικό σχεδιασμό στον χώρο του Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 3, 4, 7, 9, 14, 15 Ιουνίου, 21:00.
 
Ατομικά, με τη χρήση ακουστικών, όπου ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί αυτόνομα στους χώρους του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης στις 29, 30, 31 Μαΐου και 2 Ιουνίου, με ελεύθερη ώρα προσέλευσης μεταξύ 11:00-12:30 (διαθέσιμες εκδοχές στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα).

* Photo Credit: Forensic Architecture
Περισσότερα
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους

We are still watching
31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2023
Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το We Are Still Watching της Ivana Müller είναι μια παράσταση που πραγματοποιείται από τους θεατές της∙ τα «μέλη του κοινού» γίνονται μια εφήμερη κοινότητα που αλλάζει σε κάθε παράσταση. Και εφόσον αλλάζουν τα μέλη της κοινότητας, αλλάζει ριζικά και η κάθε παράσταση του έργου.

Το «We Are Still Watching» έχει τη μορφή μιας «πρόβας ανάγνωσης», κατά την οποία οι θεατές συναντούν ο ένας τον άλλο καθώς διαβάζουν μαζί ένα σενάριο. Έπειτα από περίπου μία ώρα που βρίσκονται όλοι μαζί, οι θεατές δημιουργούν και συνιστούν μια κοινότητα, παίρνοντας αποφάσεις ατομικά και συλλογικά, ενώ «απλά» διαβάζουν ένα κείμενο που έγραψε κάποιος άλλος για αυτούς.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 31 Μαΐου στις 21:00

* Photo Credit: Ian Douglas
Περισσότερα
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους

Lullaby for Scavengers
3 & 4 Ιουνίου 2023
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης Kim Noble από τη Μεγάλη Βρετανία, θα παρουσιάσει το Lullaby for Scavengers, μια προκλητική και αντισυμβατική παράσταση, που διερευνά τα κοινωνικά όρια, δοκιμάζοντας την αντοχή μας. Ο Kim Noble δημιουργεί μια πολυμεσική παράσταση για να μιλήσει για τη μοναξιά, για τη δυσκολία του να ζεις χωρίς να συμμετέχεις αλλά και για την ανάγκη για σύνδεση. Με εργαλείο του το χιούμορ, τη φαντασία και την ιδιαιτέρως λοξή ματιά του, καταθέτει μια δουλειά πρωτότυπη και μοναδική, πολύ μακριά από το συμβατικό θέατρο.

Μετά την πρεμιέρα της παράστασης (3/6/23) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με το κοινό.

* Photo Credit: Studio Narki
 
Εισιτήρια online
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους

Iokasté
4, 5, 6 Ιουνίου 2023
Online παρακολούθηση
Μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού μύθου που εστιάζει στην τοξική αρρενωπότητα, από τον Σοφοκλή μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια σύγκρουση της αρχαιότητα με το παρόν, του μύθου με το κίνημα #METOO.

Η ιστορία μιας βασίλισσας που δέχεται να υποφέρει σε όλες τις εκδοχές των αρχαίων τραγωδιών. Η ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκεται πάντοτε στο περιθώριο των ανδρικών αφηγήσεων. Η ιστορία ενός δραματικού χαρακτήρα, που ο μεγαλύτερος χώρος και χρόνος που καταλαμβάνει στο έργο του Σοφοκλή, είναι η στιγμή της αναγγελίας του θανάτου της.

Η παράσταση της Ιοκάστης είναι μια απόπειρα φεμινιστικής επαναπροσέγγισης του μύθου. Συνδυάζει ένα σύγχρονο ποιητικό κείμενο με έντονη κινησιολογία και οπτικά εφέ. Αποτελεί συμπαραγωγή Τσεχίας και Σλοβακίας, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Σλοβάκου σκηνοθέτη Lukáš Brutovský, με ένα σύνολο ηθοποιών που χρησιμοποιούν και τις δύο γλώσσες.

* Photo Credit: Braňo Konečný
 
Περισσότερα
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους

Δημιουργία Δημόσιου Χώρου και Χρόνου
μέσα από τις Παραστατικές Τέχνες:
ένα webpanel για τη χειραφετητική συμμετοχικότητα στην τέχνη
6 Ιουνίου 2023
Online παρακολούθηση
Σε αυτό το διαδικτυακό πάνελ, η σκηνοθέτις και ερευνήτρια των παραστατικών τεχνών Δανάη Θεοδωρίδου προσκαλεί τις Eve Chabanon, Anna Rispoli και Lara Staal, τρεις διεθνείς καλλιτέχνιδες που δουλεύουν ενδελεχώς εδώ και πολλά χρόνια με συμμετοχικές μορφές τέχνης, να συζητήσουν τη σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής χειραφέτησης. Αφετηρία της συζήτησης θα αποτελέσει η πρόταση της Θεοδωρίδου -που αναλύεται στο πρόσφατο βιβλίο της Publicing - Practising Democracy Through Performance (Νήσος 2022)- ότι η τέχνη σήμερα οφείλει να λειτουργεί ως μια πράξη δημιουργίας δημόσιου χώρου και χρόνου, παρέχοντας εναλλακτικούς στον καπιταλισμό τρόπους συνύπαρξης.

Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και διαδικασίες που εμπλέκονται στο έργο τους, οι τέσσερις γυναίκες δημιουργοί θα αναλύσουν την καλλιτεχνική τους προσέγγιση ως προς τη συμμετοχικότητα και θα εξετάσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες η τέχνη μπορεί να δημιουργήσει κοινότητες ανθρώπων ικανές να αμφισβητήσουν καθιερωμένες κοινωνικές ιεραρχίες και σχέσεις εξουσίας, προτείνοντας μια πιο δημοκρατική, χειραφετητική, δίκαιη κοινωνική συνύπαρξη χωρίς αποκλεισμούς.

Ομιλητές / Ομιλήτριες: Δανάη Θεοδωρίδου, Anna Rispoli, Lara Staal, Eve Chabanon
 
Περισσότερα
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους

Be Arielle F
7 & 8 Ιουνίου 2023
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το Be Arielle F του Simon Senn είναι μια διερεύνηση στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας, όπου ο καλλιτέχνης «δανείζεται» το γυναικείο σώμα της Arielle, μιας πραγματικής γυναίκας, και με τη βοήθεια 3D φακών, προσπαθεί να αποτυπώσει την αίσθηση που του προκαλεί η virtual αντικατάσταση του σώματός του, με αυτό της Arielle. Συζητάει μαζί της την εμπειρία του τρίτου σώματος, που έχει διαμορφωθεί και με τη βοήθεια μίας ψυχολόγου και ενός δικηγόρου, μελετά αυτή την παράδοξη σχέση τεχνολογίας, αναπαράστασης, φύλου και νόμου.

Μετά την πρεμιέρα της παράστασης (7/6/2023), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με το κοινό.

* Photo Credit: Elisa Larvego
 
Εισιτήρια online
Ευριπίδη ΤΡΩΑΔΕΣ

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Στο ρόλο της Εκάβης η Ρούλα Πατεράκη

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Στέφανος Κορκολής,
ο οποίος θα παίζει πιάνο επί σκηνής.
Το «ταξίδι» των Τρωάδων θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η  πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους (6 Ιουλίου) και  θα ακολουθήσει περιοδεία στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 18 & 19 Αυγούστου οι «Τρωάδες» θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων.
 
Περισσότερα
9ο Φεστιβάλ Δάσους
Με την υπογραφή του ΚΘΒΕ

Πρόγραμμα Μαΐου - Ιουνίου
To Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, για ένατη συνεχή χρονιά θα φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες σε όλες τις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Από 31 Μαΐου έως 22 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Δάσους, στο Θέατρο Γης, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο Βασιλικό Θέατρο και στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές θεάτρου αλλά και αγαπημένα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.
 
Δείτε το πρόγραμμα
«Ένα Αλλιώτικο Βιβλιοπωλείο»
 Ραδιοφωνικό παραμύθι 24 επεισοδίων

Νέο επεισόδιο Φι: «Φασίνα»
Η αγαπημένη σειρά παιδικών ραδιοφωνικών εκπομπών με τίτλο «Ένα Αλλιώτικο Βιβλιοπωλείο», σε κείμενα Μάρας Τσικάρα και μουσική Ευγένιου Δερμιτάσογλου, συνεχίζει το ταξίδι της στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ με το Επεισόδιο 21 (Φι): «Φασίνα».

Φυσάει σήμερα στο Φι, μέσα κι έξω. Έξω λόγω αέρα, μέσα λόγω Φασίνας.

Μια σκούπα κι ένα Φαράσι έχουν πάρει Φόρα και απειλούν να Φανερώσουν τους κρυφούς κατοίκους του βιβλιοπωλείου. Θα καταφέρουν ο Πον Τίκι, η Ρέα η Ωραία Αρουραία και η Τούλα Ταραντούλα να γλιτώσουν από τη Φουριόζα Μέλπω Στρίντζω;

Ένα επεισόδιο γεμάτο Φοβέρες, Φόβους, Φουρτούνες, Φασαρία, Φαντασία και Φιστικάκια…

 
Ακούστε το επεισόδιο
Το ΚΘΒΕ συνδράμει στο Youth Theatre On air 2023 Poupoulo
Με πρωτότυπες ιδέες, σκέψεις, σχέδια και πολλές καλλιτεχνικές προτάσεις πλημμύρισε το Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών όπου φιλοξενήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση ομάδων που συμμετείχαν στο Youth Theatre On air 2023 Poupoulo, που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες με επιτυχία.

Το διαδικτυακό φεστιβάλ «Θέατρο μπροστά σ’ ένα μικρόφωνο» επέστρεψε για 4η συνεχόμενη χρονιά και έδωσε σε παιδιά, εφήβους και νέους από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Διασπορά την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ένα δικό τους ραδιοφωνικό θεατρικό έργο. Φέτος συμμετείχαν πάνω από 400 παιδιά και νέοι με τις 31 ομάδες από την Ελλάδα, Κύπρο, Αυστραλία και Τσεχία.
 
Τα νέα μας

No comments:

Post a Comment