Η Σαρακοστή, μεταξύ άλλων, έχει συνδεθεί και με τα ειδικά μενού και με τις νηστίσιμες γεύσεις, κυρίως θαλασσινών και λαχανικών. Νόστιμα πιάτα, παραδοσιακά αλλά και με σύγχρονη ματιά, μας συνοδεύουν μέχρι το Πάσχα και γίνονται μια ακόμη αφορμή για να συναντήσουμε φίλους μας γύρω από το τραπέζι. Παρακάτω σας προτείνουμε οκτώ εστιατόρια που έχουν ετοιμάσει απολαυστικά πιάτα και μας δίνουν επιπλέον λόγους για να τα επισκεφθούμε.

Rediviva Cucina Povera

Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Τσινάρι


00:00

Το Rediviva Cucina Povera είναι το αποτέλεσμα μιας ιδέας πέντε φίλων (2 γυναίκες-3 άντρες) που δημιούργησαν ένα συνεργατικό – συμμετοχικό σχήμα (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Agrodiaetus nephohiptamenos) και φυσικά το συγκεκριμένο εστιατόριο. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η προμήθεια πολλών λαχανικών από το κτήμα τους (φυσικής καλλιέργειας) στον Χορτιάτη, η χρήση πολλών βιολογικών προϊόντων (όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Λέσβο που χρησιμοποιούν αποκλειστικά) και οι μουσικές βραδιές που οργανώνουν με γνωστά μουσικά σχήματα της πόλης.

Το όνομά του Rediviva cucina povera εκφράζει ακριβώς τη φιλοσοφία της ομάδας που το λειτουργεί. Αναγεννημένη ταπεινή κουζίνα. Μεσογειακή κουζίνα με απλά “ταπεινά” υλικά (ότι μας προσφέρει απλόχερα η φύση, το χωράφι, το δάσος, η θάλασσα), αλλά με δημιουργική προσέγγιση και φαντασία. Το μενού αλλάζει ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, αυτή ήταν άλλωστε και η αρχή με βάση την οποία εξελίχθηκε η μεσογειακή διατροφή. Τη Σαρακοστή, λοιπόν, μπορείτε να απολαύσετε πληθώρα επιλογών όπως χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, ένα κλασσικό, πεντανόστιμο, παραδοσιακό, νηστίσιμο πιάτο.

 

Αζμπέτε

Παρασκευοπούλου 10, Καλαμαριά

Το Αζμπέτε είναι ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο με κλασικούς αγαπημένους μεζέδες αλλά και πιο δημιουργικά πιάτα στην ανατολική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Καλαμαριά. Το ξεχωρίσαμε για την ποιότητα των γεύσεων, τη φιλοξενία και την γρήγορη εξυπηρέτηση. Πριν προχωρήσουμε όμως στα πιάτα ας σταθούμε για λίγο στην ονομασία της επιχείρησης. Η λέξη «Αζμπέτε» πρωτοακούστηκε στην ελληνική ταινία Ο κατεργάρης του Δαλιανίδη το 1971, όταν η μικρή αδερφή του πρωταγωνιστή της ταινίας διοργανώνει ένα νεανικό πάρτυ για «to know us better», το οποίο παραφράζεται σε αζμπέτε.

Επειδή και τη Σαρακοστή τα πιάτα του μπορούν να έχουν ποικιλία και χαρακτήρα, ελάτε να δοκιμάσετε: Κριθαρότο λαχανικών αλλά και με χταποδάκι, σουπιές κρασάτες, σαλάτα πιαζ με φασόλια μαυρομάτικα, χειροποίητα ντολμαδάκια και κάθε σαββατοκύριακο τις αχτύπητες ψητές γαρίδες του με σάλτσα τσιμιτσούρι και μύδια τηγανητά που μυρίζουν θάλασσα.
Τα καλαμαράκια, το θράψαλο και το χταποδάκι παραμένουν σταθερές αξίες γιατί και η νηστεία έχει τη νοστιμιά της.

Κοντραμπάντο

Γκαρμπολά 2, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης
Με το που πατάς το πόδι σου στο Κοντραμπάντο Γαστρονομικό Μεζεδοπωλείο, σε περιμένει ένα θερμό καλωσόρισμα και μία ατμόσφαιρα που θα νιώσεις κατευθείαν οικεία και φιλόξενη. Πρόκειται ουσιαστικά για μία παμπ γαστρονομίας όπου πέρα από το εξαιρετικό του φαγητό, μπορείς να απολαύσεις μία συλλογή από εμφιαλωμένες μπύρες κυρίως από ελληνικές μικροζυθοποιίες.
Τις ζεστές μέρες του χρόνου απλώνει τα τραπεζάκια του στο πεζοδρόμιο, όπου και απολαμβάνεις το μενού του, το οποίο αλλάζει με βάση την εποχή και είναι επιμελημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίσει ότι θα επιστρέψεις ξανά και ξανά για να ζήσεις την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία. Μην παραλείψετε τώρα τη Σαρακοστή να δοκιμάσετε το θράψαλο σουβλάκι με λαδολέμονο αντζούγιας, κρύα σαλάτα αρακά & λευκό ταραμά και την αλμυρή γαλατόπιτα σε φύλλο κανταΐφι με σιρόπι passion fruit & κρέμα τσαλαφούτι.

Πόρτα Ανοιχτή

Κολοκοτρώνη 13, Σταυρούπολη (Μονή Λαζαριστών)
Η Πόρτα Ανοιχτή αποτελείται από 3 διαφορετικούς συγκοινωνούντες χώρους. Ο εσωτερικός χώρος είναι διακοσμημένος με πίνακες των φοιτητών και των καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, κάτι που δίνει φρέσκιες πινελιές στο γενικό περιβάλλον. Ο ενδιάμεσος χώρος, που αποκαλείται «ο Αυλόκηπος», με τις μεγάλες ξύλινες πόρτες και το τούβλο να ξεχωρίζουν, είναι ένας χώρος ανοιχτός, όταν έχει καλό καιρό και προφυλαγμένος, όταν οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν. Και το τρίτο σημείο είναι φυσικά ο ανανεωμένος «Κήπος», που μοιάζει περισσότερο με αυλή ενός νησιώτικου χωριού, παρά με έναν σημείο στην πόλη.
Στην Πόρτα Ανοιχτή θα βρείτε πεντανόστιμα δημιουργικά πιάτα που αναδεικνύουν τον πλούτο της ελληνικής γης και της μεσογειακής διατροφής. Κρεατικά, ψάρια, ζυμαρικά, συνδυάζονται με γευστικές σαλάτες και πολύ μεγάλη ποικιλία ορεκτικών σε συνταγές που θα σας ενθουσιάσουν. Το μενού βασίζεται στα ποιοτικά υλικά και στις καλά διαλεγμένες πρώτες ύλες. Την περίοδο της Σαρακοστής, μάς προτείνει τα νηστίσιμά του όπως τα μανιτάρια pleurotus στην σχάρα με βινεγκρέτ από παλαιωμενο ξύδι.

Ζύθος

Κατούνη 5, Λαδάδικα
Στρ. Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος
Αν θέλετε να κάνετε ένα μάθημα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τα δύο εστιατόρια του «Ζύθου». Στα Λαδάδικα στεγάζεται σ’ ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα κτίρια της πυρκαγιάς του 1917 με στοιχεία διακόσμησης της δεκαετίας του ’50. Ο Ζύθος-Ντορέ είναι ένα κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, όπου σύχναζαν προσωπικότητες της καλλιτεχνικής, ακαδημαϊκής, οικονομικής και πολιτικής ελίτ της πόλης. Με πολύ σεβασμό και στους δύο χώρους, από το 1990 στα Λαδάδικα και από το 1995 στο Ντορέ, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, εισάγει την έννοια του Μεσογειακού Ζυθεστιατορίου στη Θεσσαλονίκη.
Ένα σημείο συνάντησης από το πρωί με καφέ και – όσο προχωράει η μέρα – με εκλεκτές γεύσεις προϊόντων ελληνικής παραγωγής, που συνδυάζονται με αποστάγματα και κρασί του ελληνικού αμπελώνα και μια μεγάλη ποικιλία από μπύρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας.  Ο Ζύθος βρίσκεται στα καλύτερά του και τη Σαρακοστή. Δοκιμάστε καθημερινά εξαιρετικά Σαρακοστιανά εδέσματα φτιαγμένα με φροντίδα.

Το Δίχτυ

Δραγούμη και Δήμητσα 18, Πλατεία Άθωνος

Αυτό το «Δίχτυ» έχει απλωθεί στην πλατεία Άθωνος εδώ και πολλά χρόνια και συνδέει την καταγωγή του ιδιοκτήτη του, τον Βόλο με τη Θεσσαλονίκη. Η βολιώτικη παράδοση με τους χαρακτηριστικούς μεζέδες και το σερβίρισμα του τσίπουρο συναντά τα αγαπημένα πιάτα της Θεσσαλονικιώτικης ταβέρνας. Αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το «πάντρεμα» που το υποστηρίζουν, άλλωστε, τόσοι φίλοι αυτές τις δύο δεκαετίες.

Το κατάστημα βρίσκεται μέσα στα γραφικά στενά της πλατείας Άθωνος και προσφέρει μία μοναδική ατμόσφαιρα για όσους αποφασίσουν να περάσουν όμορφες στιγμές με την παρέα, συνοδεία τσίπουρου και εκλεκτών γεύσεων. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, τους περισσότερους μήνες του χρόνου δηλαδή, μπορείτε να απολαύσετε τα νόστιμα πιάτα τους στο πλακόστρωτο σοκάκι όπου κυριαρχεί το γαλάζιο του Αιγαιοπελαγίτικου ύφους. Στο «Δίχτυ» θα βρείτε τους καλύτερους θαλασσινούς και μη μεζέδες για να απολαύσετε με το τσίπουρο σας και την περίοδο της Σαρακοστής.

 

Ουζερί Ουρανός

Βούλγαρη 56 & Δ. Γληνού 23
*Κάθε Δευτέρα εκτός αργιών και εορτών παραμένει κλειστά.
Ένας χώρος με παράδοση στις δημιουργίες με φρέσκα ψάρια. Με δοκιμασμένες συνταγές για πρωτότυπους μεζέδες. Με μεράκι και φαντασία για πιάτα με βάση τα κρεατικά. Ικανοποιεί κάθε γευστική επιθυμία με τον καλύτερο τρόπο και διαθέτει μεγάλη γκάμα κρασιών, ούζου και τσίπουρου για να τις συνοδέψετε.
Το εξαιρετικά προσεγμένο περιβάλλον του «Ουρανού», προσφέρεται για να φιλοξενήσει τις καθημερινές εξόδους, αλλά και κάθε ιδιαίτερη στιγμή σας. Η αίθουσα διατίθεται για εκδηλώσεις με ειδικά μενού σε πρoσεγμένες τιμές. Τον χειμώνα διαθέτει κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ ζωντανή μουσική. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα πιάτα του την περίοδο της Σαρακοστής!