Η πρωινή διαδρομή προς τον φούρνο της γειτονιάς μας ήταν ανέκαθεν μία καθημερινή συνήθεια για κάθε σπιτικό. Να προλάβουμε να πάρουμε το πιο φρεσκοψημένο ψωμί που μόλις είχε βγει από τον φούρνο και άχνιζε μέχρι τη στιγμή που θα το αφήναμε στον πάγκο της κουζίνας. Αμέτρητα πρωινά, που το ψωμί συμπληρώνει το πρώτο γεύμα της ημέρας και μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας. Είτε ως παιδιά είτε ως ενήλικες. Το ψωμί θα είναι πάντα το απαραίτητο αγαθό που πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι μας και να συνοδεύει κάθε μας γευστική ανάμνηση.

Υπάρχουν αρτοποιοί που ξέρουν το ζυμάρι απέξω και ανακατωτά. Το δημιουργούν, το πλάθουν και στη συνέχεια του δίνουν την τελική μορφή πριν το βάλουν στον φούρνο. Στο Νομό Πιερίας, η «Εφέσσου» αποτελεί μία τέτοια περίπτωση, καθώς εδώ και 55 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε κάθε σπίτι και σε κάθε τραπέζι.



Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player
ADVERTISEMENT

55 χρόνια ζύμωσης – 55 χρόνια ιστορίας

Η οικογένεια Γιαπιτζή άρχισε να γράφει τη δική της ιστορία στον χώρο της αρτοποιίας το 1968 στη Νέα Έφεσο Πιερίας. Η αρχή έγινε από τη Μικρασιάτισσα γιαγιά Μαριγώ Γιαπιτζή, που «γέννησε» την ιδέα για τη δημιουργία μιας οικογενειακής επιχείρησης. Ένα χρόνο μετά, το 1969, η συνέχεια ανήκει στον Μιλτιάδη Γιαπιτζή, ο οποίος έφτιαξε κι επίσημα το πρώτο ψωμί!

Το μακρινό 1985 παράγεται το προϊόν που έκανε διάσημο τον «Άρτο Εφέσσου», όπως ονομαζόταν τότε η επιχείρηση, κι αυτό δεν είναι άλλο από το σουσαμένιο ψωμί. Δύο χρόνια αργότερα το ψωμί «Εφέσσου» διανέμεται από σπίτι σε σπίτι, δημιουργώντας έτσι τη δική του «παρουσία» σε κάθε νοικοκυριό.

Από τον φούρνο της Νέας Εφέσου στα 12 καταστήματα!

Μπαίνοντας στη δεκαετία του ’90 άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα στην Κατερίνη και έτσι συνεχίστηκε έως το 2009, όπου απαριθμούσαν 5 υποκαταστήματα, έχοντας παράλληλα εκσυγχρονισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό που βοηθούσε το ψωμί «Εφέσσου» να ξεχωρίσει. Μέχρι τότε είχε παραχθεί μία νέα εξαιρετική υγιεινή επιλογή που είχε την υπογραφή τους, το ψωμί με προζύμι. Φτάνοντας στη νέα εποχή και συγκεκριμένα στο 2013, ήρθε η ώρα να μπει στα ψυγεία των καταστημάτων το δικό τους παγωτό. Φρέσκο και χειροποίητο από αγνά υλικά. Το 2014 ήρθε η στιγμή να ανανεωθούν αλλάζοντας λογότυπο και να μετονομαστούν σε «Εφέσσου» διατηρώντας όμως την παράδοση και τη τεχνογνωσία.

50 χρόνια ζύμωσης! Το 2018 η οικογένεια Γιαπιτζή, περήφανη για όσα έχει καταφέρει έως τώρα γιορτάζει τις πέντε δεκαετίες λειτουργίας. Φτάνοντας στο 2019, η «Εφέσσου» έχει 12 καταστήματα στο νομό Πιερίας.

Η 3η γενιά ακολουθεί την παράδοση

Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει την σκυτάλη η 3η γενιά της οικογένειας Γιαπιτζή, Μίλτος και Σταύρος, όπου ακολουθούν πιστά όσα τους δίδαξε ο παππούς Μιλτιάδης, ο πατέρας τους Γιάννης και η μητέρα τους Μαρία. Τα δύο αδέρφια βάζουν τη δική τους σφραγίδα με νέες, σύγχρονες ιδέες σεβόμενοι την παράδοση και την αυθεντικότητα των προϊόντων της «Εφέσσου».

Νέα σελίδα: Θεσσαλονίκη

Τον Μάρτιο του 2023 η «Εφέσσου» παίρνει όλη τη τεχνογνωσία και την αγάπη για την αρτοποιίακαι τη ζαχαροπλαστική και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη Θεσσαλονίκη συνεχίζοντας την ιστορία που ξεκίνησε το 1968!