Ελληνικός προορισμός έκπληξη στη λίστα με τους τοπ-53 στον κόσμο των New York Times -Δεν είναι στα νησιά!
Στην 39η θέση των New York Times έρχεται ένας υπέροχος ελληνικός προορισμός κάνοντας την έκπληξη για την φετινή χρονιά. O λόγος για τα ξεχωριστά Μέθανα.
Βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στον Σαρωνικό κόλπο, και προτάθηκαν ως ένας από τους 52 προορισμούς που πρέπει κανείς να επισκεφτεί μέσα στο 2023, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για τον μοναδικό ελληνικό προορισμό που μπήκε στη λίστα.«Για πεζοπορία, βόλτα ή τρέξιμο στην εποχή του Χαλκού και μετά μια βουτιά σε αρχαία ιαματική πηγή», γράφουν οι New York Times εξηγώντας τους λόγους που θα έπρεπε να επισκεφθεί κανείς τη συγκεκριμένη χερσόνησο.
«Αν και σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στους τουρίστες, η περιοχή εξελίσσεται σταδιακά, εν μέρει χάρη στην αυξανόμενη δημοτικότητά της ως προορισμός για πεζοπορία», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Τα τελευταία χρόνια, ομάδες ντόπιων έχουν καταφέρει να ξανανοίξουν και να χαρτογραφήσουν παλιές διαδρομές, κάποιες από τις οποίες χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή εποχή, δημιουργώντας μονοπάτια πεζοπορίας που προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο», συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Οι επισκέπτες σε αυτή την ηφαιστειακή χερσόνησο μπορούν επίσης να απολαύσουν πολλές ιαματικές πηγές, η πιο ενδιαφέρουσα από τις οποίες είναι μια αρχαία- και πρόσφατα ανακαινισμένη- γνωστή ως Λουτρά Παυσανία, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος», καταλήγουν οι New York Times για τα Μέθανα.
Γιατί τα Μέθανα είναι ξεχωριστός προορισμός
Σίγουρα πολλοί λόγοι κάνουν τα Μέθανα ξεχωριστό προορισμό. Αρχικά τα ιαματικά νερά.
Οι Ιαματικές πηγές των Μεθάνων, αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δράσης, είναι ονομαστές εδώ και χιλιάδες χρόνια για την αποτελεσματική και σωτήρια επίδρασή τους στην υγεία και την ομορφιά του ανθρώπου. Τρεις λοιπόν εντελώς διαφορετικές πηγές βρίσκονται στα Μέθανα, εύκολα προσβάσιμες για τον επισκέπτη.
Αρχικά η φημισμένη θειούχα πηγή στον μικρό κόλπο δίπλα από το παλαιό κτίριο των λουτρών, όπου χύνεται στη θάλασσα δίνοντας μια ιδιαίτερη γαλακτερή όψη στο νερό, καθώς και η πηγή του Αγίου Νικολάου, όπου γεμίζει με ζεστό νερό μια γούρνα δίπλα στη θάλασσα βόρεια της λουτρόπολης. Και τέλος τα πρόσφατα ανακαινισμένα ανθρακούχα λουτρά του Παυσανία, κοντά στον μικρό οικισμό του Αγίου Νικολάου στα βορειοανατολικά της χερσονήσου, με την λιλιπούτεια προσεγμένη πισίνα και τη θερμοκρασία του νερού να φτάνει στους 39 βαθμούς Κελσίου.
Λουτρά του Παυσανία
Όπως, επίσης, και οι υποθαλάσσιοι και χερσαίοι κρατήρες της χερσονήσου. Το ηφαίστειο στα Μέθανα, ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου, έχοντας έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταξύ της περιόδου 276 έως 239 π.Χ. Η έκρηξη του ηφαιστείου τοποθετείται έπειτα από αναφορές γνωστών αρχαίων ιστορικών στα χρόνια της βασιλείας του Αντιγόνου του Γονατά (277-240 π.Χ.). Στα ριζά του ηφαιστείου, την παράσταση κλέβει ένα χωριό έκπληξη, το ονομαζόμενο χωριό της Καμμένης Χώρας, με την απότομη πλαγιά βόρεια του οικισμού να είναι σκεπασμένη με σκουρόχρωμους όγκους στερεοποιημένης λάβας, συνθέτοντας ένα τοπίο σπάνιας ιδιαιτερότητας μα και άγριας ομορφιάς.
Μάλιστα ο Οβίδιος αναφέρει ότι η γύρω περιοχή ήταν μία εκτεταμένη και πλούσια σε καρπούς πεδιάδα, μα η σφοδρή έκρηξη σκέπασε για πάντα ένα μεγάλο τμήμα της με τεράστιους όγκους λάβας και τέφρας.Αλλός ένας λόγος είναι τα χωριά, παραθαλάσσια και μη. Λιμνιώνας, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλας, Βαθύ, Παλαιόκαστρο, Άγιος Νικόλαος Λουτρών και πολλές άλλες, είτε αμμουδερές, είτε με βότσαλο, είτε οργανωμένες, είτε όχι, με βαθύχρωμα πεντακάθαρα νερά, έχουν κλέψει καιρό τώρα τις καρδιές των ιστιοπλόων και όχι μόνο. Και βέβαια, οι υπέροχοι άνθρωποι της χερσονήσου, που προσπαθούν να αναδείξουν τον τόπο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
No comments:
Post a Comment