Saturday, October 29, 2022

 ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ: ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΙΣΩ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΡΟΛΟΓΙΩΝ - ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΗΣΗ

Στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής γυρνάμε μια ώρα πίσω τα ρολόγια για να δείχνουν 3. Οι συστάσεις του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Μια ώρα πίσω γυρίζουν οι δείκτες των ρολογιών την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001.

Έτσι στις 04:00 π.μ. όλα τα ρολόγια θα γυρίζουν πίσω και θα δείχνουν 3:00 π.μ.

Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να μπει φραγμός στην αλλαγή ώρας στην Ε.Ε. φαίνεται πώς επί του παρόντος βρίσκεται σε αδράνεια.

Η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2021 και παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχαν διεξαχθεί ακόμη και ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα στα κράτη-μέλη για το θέμα, η πανδημία, έστειλε το θέμα στις καλένδες.

Η θερινή ώρα θα επανέλθει την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, δηλαδή στις 26 Μαρτίου 2023.

Με αφορμή την αλλαγή της ώρας το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» εφιστά την προσοχή των οδηγών, καθώς αυτή συμπίπτει με την εορταστική έξοδο για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι έρευνες δείχνουν πως με την αλλαγή της ώρας επηρεάζεται ο ύπνος των πολιτών και οι δυσχέρειες είναι ακόμη πιο έντονες για άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη διαταραχές ύπνου ή κάποια συναισθηματική διαταραχή.

Γενικά η αλλαγή της ώρας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία.


No comments:

Post a Comment