Sunday, October 30, 2022

 

Ρίο ντε Τζανέιρο - Βραζιλία
Ο Κωνσταντίνος Τάκερ, απόφοιτος του ΑΝΑΤΟΛΙΑ’08, μας ξεναγεί στο
Ρίο Ντε Τζανέιρο όπου εργάστηκε ως καθηγητής μαθηματικών στο British School, Rio de Janeiro (GCSE & IB) μεταξύ του 2020-2022.
- Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την πόλη σου;
Οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφτεί κανείς το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι μεταξύ του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου, δηλαδή το καλοκαίρι της Βραζιλίας. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 23 και 30 βαθμών και οι παραλίες γεμίζουν με κόσμο καθημερινά. Επίσης, τον Φεβρουάριο πραγματοποιείται το περιβόητο καρναβάλι που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στον σαμπόδρομο (στον δρόμο, στον οποίο παρελαύνουν οι σχολές της σάμπας κατά το διαγωνιστικό μέρος του καρναβαλιού) και να ακολουθήσει τα λεγόμενα "μπλόκο" χιλιάδων ανθρώπων στους δρόμους της πόλης. 
- Ποιο μουσείο/αξιοθέατο αξίζει να επισκεφθεί κανείς;
Το Ρίο είναι μία πανέμορφη πόλη με αμέτρητα αξιοθέατα και φυσική ομορφιά, που είναι ο λόγος που το καθιστούν μία από τις κορυφαίες πόλεις σε επισκεψιμότητα στο νότιο ημισφαίριο και την πρώτη στην Λατινική Αμερική. 
Το διάσημο άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή βρίσκεται στον λόφο Κορκοβάντο, ύψους 704 μέτρων, ενώ το άγαλμα έχει ύψος 38 μέτρα και από εκεί μπορεί κανείς να παρατηρήσει ολόκληρη την πόλη. 
Το βουνό Sugarloaf (Πάο ντε Ασούκαρ) έχει ύψος 391 μέτρα και η ανάβαση γίνεται με τελεφερίκ. Προσφέρει όμορφη θέα ενός μεγάλου τμήματος της πόλης, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής κατά το ηλιοβασίλεμα.  
Οι περίφημες παραλίες Copacabana, Ipanema και Leblon κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζουν σε τέτοιο βαθμό, που είναι εύκολο να χαθεί κανείς μέσα στο πλήθος και να μην μπορεί να ξαναβρεί την παρέα του. Η παραλία είναι πανέμορφη, ωστόσο το νερό δεν είναι τόσο καθαρό και τα κύματα δεν την καθιστούν ιδανική για μπάνιο. Στις παραλίες μπορεί κανείς να βρει πάσης φύσης μικροπωλητές φαγητών, ποτών και άλλως προϊόντων, καθώς και άτομα που νοικιάζουν καρέκλες, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Το νερό καρύδας και η καϊπιρίνια είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές ποτών στην παραλία. 
Άλλα δημοφιλή αξιοθέατα είναι ο βοτανικός κήπος, η λίμνη Lagoa, η περιοχή Σάντα Τερέσα, η πολύχρωμη σκάλα του Σελαρόν και η περιοχή Λάπα, η οποία είναι πολύ δημοφιλής και για νυχτερινή έξοδο. 
- Τι μπορεί να κάνει κανείς δωρεάν;
Μία εξόρμηση σε οποιαδήποτε από τις αμέτρητες παραλίες της πόλης, ιδίως κατά τις ηλιόλουστες μέρες, μπορεί να συνδυαστεί με εξάσκηση στο θαλάσσιο βόλεϊ, φουτ βόλεϊ, σέρφινγκ ή ηλιοθεραπεία. Κάθε Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι επιλέγουν την παραλία Copacabana, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου μετατρέπεται σε πεζόδρομο. Επίσης, μπορεί κανείς να μετακινηθεί με ποδήλατο ή πατίνια, καθώς υπάρχει ποδηλατοδρόμος κατά μήκος της παραλίας. Μία άλλη επιλογή είναι η επίσκεψη σε κάποιο πάρκο, όπως είναι το Aterro do Flamengo, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν μπάσκετ, τένις ή βόλεϊ, ή να κάνουν πικ νικ υπό τη σκιά πυκνής τροπικής βλάστησης με θέα τη θάλασσα και το βουνό Sugarloaf.
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας και αναρρίχησης, υπάρχουν αμέτρητοι λόφοι και βουνά που μπορεί κανείς να επισκεφτεί και να απολαύσει την απίστευτη θέα της πόλης από διαφορετικές γωνίες.  

-  Ποιο εστιατόριο προτείνεις;
Για τους λάτρεις του κρέατος, το Assador Rio, που βρίσκεται επί της παραλίας Flamengo. Για θαλασσινά, το Bar do Cicero, που βρίσκεται σε ένα νησάκι στην περιοχή Barra da Tijuca, το οποίο είναι προσβάσιμο με taxi boat. Εναλλακτικά, το Catete Grill είναι ένα εστιατόριο τύπου μπουφέ, το οποίο επιτρέπει σε κάποιον να πειραματιστεί με πολλά διαφορετικά φαγητά και η χρέωση γίνεται με το κιλό. Για επιλογές τύπου street food κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτείνω οποιοδήποτε από τα κιόσκια στην παραλία (τηγανιτά ψάρια, παστέλ, και coxinha). Για νυχτερινή έξοδο, οι περιοχές της Λάπα, Σάντα Τερέσα και Pedra do Sal είναι ιδανικές, μιας που γεμίζουν με food stands, κόσμο και ζωντανή μουσική.
- Ποια μέρη προτείνεις για διαμονή; 
Το Copacabana Palace και το Fasano είναι από τα πιο διάσημα της πόλης και συχνά επιλέγονται από διάσημες προσωπικότητες. Προσωπικά, θα πρότεινα οποιοδήποτε από τα ξενοδοχεία επί της παραλίας της Copacabana, όπως είναι το Rio Othon Palace, το οποίο έχει πισίνα και εστιατόριο στην ταράτσα με υπέροχη θέα.
- Υπάρχει κάτι που αξίζει να αγοράσει κανείς;
Αυθεντικές σαγιονάρες havaianas, πανί “κάνγκα” με βραζιλιάνικα design για χρήση στην παραλία και σουβενίρ μινιατούρα του αγάλματος του Χριστού. 
- Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη σου;
Ένας γρήγορος και ασφαλής τρόπος μετακίνησης είναι το Uber, το οποίο είναι πολύ οικονομικό. Επίσης, υπάρχει μετρό που εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της πόλης.
Δε θα συνιστούσα την ενοικίαση αυτοκινήτου, καθώς οι οδηγοί στο Ρίο ντε Τζανέιρο φημίζονται για την επιθετική τους οδήγηση και τις συχνές παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.  

- Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο σημείο στην πόλη;
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μου αρέσει να πηγαίνω για ηλιοθεραπεία στην παραλία του Flamengo και για βόλτα στο πάρκο Aterro do Flamengo. Την νύχτα μου αρέσει να ακούω live μουσική samba στην περιοχή Pedra do Sal, πίνοντας καϊπιρίνια και κάνοντας βόλτα στα καλντερίμια της γύρω περιοχής.. 
- Ποιο είναι το δικό σου top secret της πόλης που ζεις; 
Η ανάβαση στην φαβέλα του Vidigal με μοτοταξί και καφεδάκι ή ποτό στο Bar da Laje. Παλαιότερα η φαβέλα θεωρούνταν επικίνδυνη, ωστόσο πλέον είναι ασφαλής και έχει γίνει δημοφιλής επιλογή για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τις πιο συμβατικές επιλογές της πόλης. Η επίσκεψη επιβραβεύει τους επισκέπτες με απίστευτη υπεροπτική θέα της νότιας ζώνης της πόλης, η οποία γίνεται μαγευτική κατά την αυγή και την δύση του ηλίου. 

No comments:

Post a Comment