Wednesday, April 27, 2022

Βανδάλισαν ιστορικό Βυζαντινό Πύργο στη Χαλκιδική 

Βανδάλισαν ιστορικό Βυζαντινό Πύργο στη Χαλκιδική για έναν… Κωνσταντίνο (ΦΩΤΟ) 

Μιχαήλ Παπαβασιλείου


Τον Βυζαντινό Πύργο που δεσπόζει στο χωριό της Νέας Φώκαιας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής βανδάλισαν άγνωστοι σε μία περίοδο που το μνημείο βρισκόταν σε φάση συντήρησης.

Ο Πύργος 17 μέτρων, που αποτελεί κομμάτι της βυζαντινής οχύρωσης, με χρονιά αναστήλωσης γύρω στο 1407 βανδαλίστηκε από αγνώστους, με ολόκληρη την κοινότητα της Νέας Φώκαιας να βρίσκεται σε αναβρασμό.Τα άτομα έγραψαν συνθήματα πάνω στο μνημείο χρησιμοποιώντας βούρτσα εμποτισμένη σε πλαστικό χρώμα, με αποτέλεσμα να είναι εφικτό να αφαιρεθεί μόνο με την μέθοδο της αμμοβολής. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενημερωθεί ήδη και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους για το συμβάν.

«Πρέπει να βρούμε ποιος/-α το έκανε. Είναι ζήτημα τιμής, γιατί ρεζιλεύεται όλο το χωριό μας και ιδίως στους τουρίστες που έρχονται να δουν από κοντά τον Πύργο. Ο μόνος τρόπος να αφαιρεθεί το χρώμα είναι να γίνει αμμοβολή, ωστόσο θα υποστεί ζημιά το μνημείο» τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Κασσάνδρας, Μαρία Παπαδημητρίου.

Τέλος, η κ. Παπαδημητρίου στέλνει το δικό της μήνυμα στον δράστη/-στρια λέγοντας τα εξής: « Σύμφωνα με το ύψος των γραμμάτων αυτά γράφτηκαν από ψηλό άτομο που προφανώς έχει γνώσεις βαφής, διότι δεν υπήρξε ούτε ένα πιτσίλισμα ή αστοχία». 

No comments:

Post a Comment