Χρυσαυγή Κοζάνης
- Advertisement -

Ένα χωριό “έκπληξη” θα συναντήσουν οι επισκέπτες στο νομό Κοζάνης και σε απόσταση 30 λεπτών από την πόλη των Γρεβενών, που μας προσκαλεί να το γνωρίσουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του αρχιτεκτονική αλλά και για την άγνωστη ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομά του!

Το χωριό Χαραυγή είναι χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων στην Κοζάνη και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Μάλιστα αν βρεθείς εκεί είναι και μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψεις την πιο ανατρεπτική, ζωντανή και ανεξερεύνητη πόλη της Ελλάδας!

Τα υπέροχα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια του που είναι χτισμένα από ντόπιους μαστόρους και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής αποτελεί, επίσης, το σχολείο του χωριού που χτίστηκε το 1925, αλλά και η επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην πλατεία του χωριού, που χρονολογείται από το 1866.

Οι 10 top χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα – Γραφικά χωριά, χιόνια & θαλπωρή στο τζάκι! (βίντεο)

Η άγνωστη ιστορία πίσω από την ονομασία

Η Χαραυγή είναι ένα ιστορικό χωριό, με αιώνες κατοίκησης. Η ονομασία του κρύβει πίσω της μια παράδοσξη ιστορία που μας γυρνάει στο 1830. Ο μπέης Αλή Κούκο, που κυριαρχούσε στην περιοχή, δολοφονήθηκε από τους κατοίκους του χωριού εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων που είχε.


Ήθελε να παραδίδουν στον ίδιο κάθε νύφη, ώστε να περνάει μαζί του την πρώτη νύχτα του γάμου της! Η επόμενη μέρα από τη δολοφονία του χαρακτηρίστηκε ως “χρυσή αυγή”, από όπου και προέκυψε η ονομασία Χρυσαυγή του χωριού.

Καλλονή Γρεβενών: Ένα πανέμοφο ορεινό χωριό… όνομα και πράγμα που θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό! 

Καλλονή Γρεβενών πανοραμική

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά των Γρεβενών. Η Καλλονή είναι… όνομα και πράγμα, θυμίζοντας κινηματογραφικό σκηνικό με τα πετρόχτιστα σπίτια της και τα γραφικά της σοκάκια.

Χωριό σε κινηματογραφικό σκηνικό

Ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά των Γρεβενών είναι η Καλλονή που μπορεί άνετα να παινεύεται για το κάλλος της, καθώς σπίτια και καλντερίμια είναι πετρόκτιστα, διατηρώντας την αρχιτεκτονική παράδοση του παρελθόντος. Μάλιστα οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης του θυμίζουν εύκολα κινηματογραφικό σκηνικό!

Καλλονή Γρεβενών με πε΄τρινα σπίτια

Για τους λάτρεις της Πίνδου, η Καλλονή αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο, αφού από εδώ θα ξεκινήσετε για να γνωρίσετε τη Βάλια Κάλντα αλλά και το χωριό της Σαμαρίνας, το χωριό της Πίνδου που είναι χτισμένο ανάμεσα σε πυκνά δάση και το “ψηλότερο” στα Βαλκάνια! Εδώ θα δείτε επίσης τη μοναδική εκκλησία όπου ένα δέντρο μεγαλώνει στο εσωτερικό της.


Καλλονή Γρεβενών με παραδοσιακά σπίτια από πέτρα

Ένα από τα πλέον όμορφα και γραφικά χωριά, η Καλλονή δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν… Ακόμα και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Θέλετε στα καφενεία και τα ταβερνάκια της πλατείας, με τοπικές λιχουδιές και κρασιά ντόπιας παραγωγής;

Καλλονή Γρεβενών με παραδοσιακά σπίτια και καλντερίμια

Θέλετε με τους περιπάτους στο χωριό αλλά και στη φύση; Θέλετε με τα παραδοσιακά προϊόντα που θα πάρετε μαζί σας φεύγοντας; Όλα οδηγούν στην Καλλονή!


Χωριό με ομορφιά & παράδοση

Οι ντόπιοι αγαπούν ιδιαίτερα το χωριό τους και το φροντίζουν σαν τα μάτια τους. Μάλιστα έχουν δημιουργήσει ένα λαογραφικό μουσείο με παλιά αντικείμενα και εργαλεία, που προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου.

Καλλονή Γρεβενών μέσα στο πράσινο

Βενέτικος ποταμός: Ασύλληπτη ομορφιά μέσα από φαράγγια, δάση και γεφύρια (photos)

Αξίζει, φυσικά, να αναφέρουμε την τοπική γαστρονομία των Γρεβενών, που στηρίζεται αρκετά στα μανιτάρια, τα οποία μετέχουν σε πολλές συνταγές και αποτελούν σήμα-κατατεθέν και του εν λόγω χωριού. Δοκιμάστε ό,τι μπορείτε σε πιάτα και θα ενθουσιαστείτε!