Thursday, December 24, 2015

 3-5 Πηγάδια στο Βερμιο


Απο που πηραν το ονομα τους τα 3-5 Πηγαδια
Βόλτα στο χιονοδρομικό με το παράξενο όνομα και τα... ανύπαρκτα πηγάδια
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά της χώρας και αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ αλλά και του χιονιού.
Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιο σε υψόμετρο 1430-2005 μέτρα μόλις 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάουσας και φτάνει κανείς εύκολα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Γιατί ονομάστηκε όμως έτσι; Για τα πηγάδια που υπάρχουν; Και τελικά πόσα είναι αυτά; Τρία ή πέντε; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα! Ονομάστηκε έτσι γιατί στην βάση του χιονοδρομικού, χαμηλά δηλαδή στα 1.430 μέτρα υψόμετρο υπάρχουν τρεις πηγές, ενώ ψηλότερα στα 1.800 μέτρα υπάρχουν πέντε πηγές κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και αναρωτιούνται πού βρίσκονται αυτά τα πηγάδια.
Εκτός από τους λάτρεις του σκι και του snowboard το χιονισμένο σκηνικό είναι πανέμορφο και ειδυλλιακό για όλους αφού, εκτός από σπορ, μπορούν να κάνουν μια βόλτα με τα snowmobile αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως ορειβασία, ποδηλασία αλλά και αλεξίπτωτο πλαγιάς τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
Από την κορυφή έχει κανείς μια πανοραμική θέα στον Όλυμπο, το Μπέλες, τον Βόρα και τη λίμνη Βεγορίτιδα που κόβουν την ανάσα, ειδικά αν ο καιρός είναι καλός και καθαρός.
Τα 3-5 Πηγάδια ξεκίνησαν να λειτουργούν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Νάουσας και αργότερα ανέλαβε τη διαχείριση ο Δήμος της Νάουσας.
Μεγάλο πλεονέκτημα για όσους αγαπούν τα χειμερινά σπορ είναι ότι έχει από το 2002 ένα σύγχρονο σύστημα τεχνητής χιόνωσης σε όλες τις πίστες με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα χιονιού σ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Είναι μάλιστα κατάλληλο για αρχάριους που θέλουν να μάθουν για πρώτη φορά σκι και έμπειρους καθώς έχει χιονοδρομικές πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας που διασχίζουν πυκνά, ολόλευκα δάση σε ένα μαγικό τοπίο.
Από το 1980 έχει καθιερωθεί και ως κέντρο προετοιμασίας πολλών αθλητικών συλλόγων, ομοσπονδιών και εθνικών ομάδων ενώ το χιονοδρομικό είναι γνωστό και για τις τρεις πίστες δρόμων αντοχής. Στα 3-5 Πηγάδια λειτουργεί και ένα snowboard park για τους απαιτητικούς λάτρεις των χειμερινών σπορ.
Αν βέβαια προτιμάτε απλώς να βλέπετε το χιόνι πίνοντας τον καφέ σας ή μια ζεστή σοκολάτα μπορείτε να μείνετε στο ξενοδοχείο που διαθέτει εστιατόριο και καφέ ή στον ξενώνα – καταφύγιο ή ακόμα και στο ξύλινο lift bar. Το τοπίο και η ομορφιά της περιοχής θα σας μείνουν αξέχαστα!
igd02
igd03
igd04
igd05
igd06
igd07

No comments:

Post a Comment