Tuesday, December 22, 2015

ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Αγιος Αθανασιος: Θα σας αποδειξει πως οι... Αλπεις µπορουν να ερθουν και στην Πελλα!!

Το διάσημο χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν αποτελεί την αφετηρία μονάχα για να γνωρίσεις καλύτερα τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, που εύκολα θα σε πείσει πως... μεγάλη είναι η χάρη του!
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΠΑΜΠΗΣ ΔΟΥΚΑΣ 
Στη σκιά του Βόρα -της υψηλότερης κορυφής του Καϊµακτσαλάν- και σε υψόµετρο 1.200 µ. θα συναντήσετε ένα από τα πιο κοσµοπολίτικα θέρετρα της βόρειας Ελλάδας, τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο. Περίπου 600 χλµ. από την πρωτεύουσα, λοιπόν, ένα µικρό χωριουδάκι, σε µικρή απόσταση από το Χιονοδροµικό Κέντρο, θα σας αποδείξει πως οι... Άλπεις µπορούν να έρθουν και στην Πέλλα. Οι δε επιλογές σε φαγητό, διασκέδαση και διαµονή θα σας αφήσουν κάτι παραπάνω από ικανοποιηµένους! 
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ/ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ
Θα «σεργιανίσετε» στα σοκάκια του Παλαιού Αγίου Αθανάσιου και θα θαυμάσετε τα πέτρινα κτίσματα που δημιουργούν τον πανέμορφο οικισμό, που μάλιστα φέρει το χαρακτηρισμό του «διατηρητέου παραδοσιακού».
Θα δείτε την εκκλησία της Αναλήψεως, που χτίστηκε το 1700. Η ξυλόστεγη βασιλική με το καλοδιατηρημένο τέμπλο, σε συνδυασμό με τις εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας, θα σας εντυπωσιάσουν.
Θα δοκιμάσετε τα πιάτα στις παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια του χωριού, όλα φτιαγμένα με αγνά και φρέσκα υλικά. Από τις καλύτερες επιλογές το «Καταφύγιο» και ο «Καλύβας».Θα κάνετε τα... σλάλομ σας στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν (σε απόσταση 17 χλμ. από τον οικισμό)! Το... ψηλότερο Χιονοδρομικό της χώρας (καθώς...βλέπει τον κόσμο από τα 2.018 έως τα 2.480 μ.) διαθέτει 15 πίστες (διαφόρων βαθμών δυσκολίας). Παράλληλα τόσο το υψόμετρο όσο και η εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης εγγυώνται... φρέσκο και αφράτο χιόνι για αρκετό διάστημα κάθε χρόνο. Τέλος, υπάρχουν cafés και snack bars, εστιατόριο και φυσικά σχολές όσο και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού. (Tηλ. 23810 32000, www.kaimaktsalan.gr)
Πέρα από τα χειμερινά σπορ που μπορείτε να κάνετε στο Χ/Κ, υπάρχει το περιθώριο και για άλλες δραστηριότητες, όπως περιπάτους σε διάφορες διαδρομές, τοξοβολία ή mountain bike. Για τους πιο τολμηρούς βρίσκεται η διαμορφωμένη μίνι πίστα αγώνων moto cross στην Παναγίτσα (σε απόσταση 8 χλμ.) ή η δυνατότητα για πτήση parapente από τη θέση Κερασιές. (Τηλ. 23810 20300)
Στα... πέριξ
Τι μπορείτε να κάνετε και να δείτε σε μικρή απόσταση από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο;
• Θα επισκεφθείτε τα λουτρά Πόζαρ (περίπου 25 χλμ. από  Έδεσσα και 13 χλμ. ΒΔ της Αριδαίας), στις όχθες του Θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα θερμά (37°C) ιαματικά νερά του (ιδανικά για λουτροθεραπεία ή ποσιθεραπεία) αποτελούν μέρος ενός εντυπωσιακού τοπίου, σε έναν εξαιρετικής ομορφιάς συνδυασμό μαζί με το βουνό και το δάσος! Μάλιστα έχει δημιουργηθεί και η μικρή λουτρόπολη με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τον επισκέπτη.
• Μια επίσης must στάση είναι αυτή στη λίμνη Βεγορίτιδα. Μεταξύ των νομών Πέλλας και Φλώρινας, 17 χλμ. από τον Άγιο Αθανάσιο και στο χωριό Άγιο Παντελεήμονα, θα συναντήσετε μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της χώρας, σε ένα μοναδικό τοπίο με ειδυλλιακές εικόνες και τη φύση σε όλο της το μεγαλείο! Παράλληλα είναι ένας εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή υδροβιότοπος, που στα νερά και τις όχθες του βρίσκουν καταφύγιο πάρα πολλά είδη πτηνών.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Βαρόσι Τέσσερις Εποχές
Στο Βαρόσι της  Έδεσσας σας περιμένει μια ξεχωριστή πρόταση διαμονής, στο παραδοσιακό ξενοδοχείο που φιλοξενείται σε ένα διατηρητέο κτήριο. Δυνατό του χαρτί η θαυμάσια θέα του, ενώ στα 10 δωμάτιά του οι σύγχρονες ανέσεις δεν απουσιάζουν ποτέ. Τιμή: Από €70-90 το δίκλινο με πρωινό. (Αρχιερέως Μελετίου 48, Έδεσσα, τηλ. 23810 51440, www.varosi4seasons.gr)
Mira Monte Chalet Hotel
Mίνιμαλ γήινες αποχρώσεις και στυλιστικά αξεσουάρ είναι τέλεια εναρμονισμένα μεταξύ τους σε αυτό το art hotel στον Άγιο Αθανάσιο. Τιμή: Από €100 το δίκλινο με πρωινό.
(Άγιος Αθανάσιος, τηλ. 23810 39904, www.miramonte.gr)
Κερασιά Σαλέ
Στο δρόμο για το Χιονοδρομικό και στην Κερασιά Πέλλας σάς υποδέχεται το 3 κλειδιών Κερασιά Σαλέ. Συνδυάζοντας το νεοκλασικό με το παραδοσιακό, φροντίζει να μη σας λείψει τίποτα στη διαμονή σας, ενώ δεν στερείται παροχές όπως jacuzzi και υδρομασάζ. Στα plus του και το café εστιατόριο με παραδοσιακή κουζίνα και κυνήγι αλλά και μαγειρευτά! Τιμή: Aπό €30-100 το δίκλινο με πρωινό, τιμή φαγητού €10-15 με κρασί. (Κερασιά Πέλλας, τηλ. 23810 92301, www.kerasiachalet.gr)
Leventis Art Suites
Βγαλμένες από παραμύθι, οι υπερπολυτελείς σουίτες του συγκροτήματος ξεχωρίζουν για την απαράμιλλη αισθητική τους και τις artistic πινελιές τους. Τιμή: Aπό €140 το δίκλινο με πρωινό. (Παναγίτσα, τηλ. 23810 34141, www.leventisartsuites.gr)
ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ 
Καταφύγιο
Σε έναν χώρο όπου η πέτρα αγκαλιάζει το ξύλο και το μεγάλο τζάκι προσφέρει ζεστασιά, στο κέντρο του Παλαιού Αγίου Αθανάσιου, θα δοκιμάσετε πλήθος επιλογών από γάστρα και σούβλα, με κορυφαία το αρνίσιο χεράκι και το κότσι με μουστάρδα και μέλι. Τιμή: €11-17 με κρασί. Καθημερινά από τις 11:30. (Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, τηλ. 23810 31883)
Μελίρρυτον
Στην Πλατεία Αγγελή Γάτσου στην Αριδαία σάς περιμένει μια πραγματική... έκπληξη, που δεν είναι άλλη από το ζαχαροπλαστείο Μελίρρυτον, που θυμίζει γαλλικό café. Eδώ θα βρείτε τρίγωνα Πανοράματος και παγωτό από ολόφρεσκο γάλα. Καθημερινά από τις 07:00-23:00. (Πλατεία Αγγελή Γάτσου, Αριδαία, τηλ. 23840 25355)
ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ
Grand House Coffee Bar & Suites
Εδώ και 3 χρόνια στον πεζόδρομο του Παλιού Αγίου Αθανασίου το café-bar σάς καλωσορίζει στο ζεστό εσωτερικό του, όπου το παραδοσιακό στοιχείο «παντρεύεται» με μοντέρνες πινελιές, ενώ η αίσθηση που αποπνέει θυμίζει σαλέ των Άλπεων. Θα σας εντυπωσιάσει η επιβλητική ξύλινη πόρτα από κορμούς δέντρων, ενώ θα... κολλήσετε με το weather report πάνω από το τζάκι. Δίπλα του μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή τη ζεστή σοκολάτα σας, αλλά κυρίως κάποιο από τα χειμερινά cocktails του μαγαζιού, με τα «Espresso των Άλπεων», «Grand House Bar» & «ΑCDC» να κυριαρχούν στις προτιμήσεις! Τέλος, το Grand House διαθέτει και 2 ευρύχωρες (55 τ.μ.) σουίτες στο ίδιο ύφος για μια ευχάριστη όσο και exclusive διαμονή (από €80). Καθημερινά από τις 09:30. (Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, τηλ. 23810 39819)
Εν Πλω
Σε μια μαγευτική τοποθεσία, με θέα στο πάρκο και τα δυο ποτάμια, το café-bar της  Έδεσσας αποτελεί μια αφορμή τόσο για χαλάρωση όσο και για διασκέδαση σε ένα υπέροχο περιβάλλον. Ενδείκνυται για κάθε στιγμή της ημέρας, για καφέ ή ποτό υπό τους ήχους lounge μουσικής, ενώ όταν τα φώτα χαμηλώσουν τη σκυτάλη παίρνουν ελληνικά mainstream κομμάτια. Καθημερινά από τις 08:00. (Κωνσταντινουπόλεως 43,  Έδεσσα, τηλ. 23810 25703)
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Απο την  Έδεσσα ο Άγιος Αθανάσιος απέχει περίπου 33 χλμ.

No comments:

Post a Comment