Thursday, July 25, 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ 3


Κατά του σχεδίου δημιουργίας νέου τηλεοπτικού σχήματος στη Θεσσαλονίκη τάχθηκαν χθες οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3 σε συνέλευση που πραγματοποίησαν στην ΕΣΗΕΜ-Θ.
Στη συνέλευση αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η συνέχιση της παραμονής στο ραδιομέγαρο της λεωφόρου Στρατού. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να μη συμμετάσχει κανείς στη διαδικασία των αιτήσεων πρόσληψης του μεταβατικού φορέα.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ, λαμβάνοντας υπόψη το μήνυμα της συνέλευσης, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία και τονίζονται τα εξής:
«Σ’ ένα μόρφωμα με καμία προδιαγραφή αξιοπιστίας επιχειρεί η κυβέρνηση να μεταφέρει τη λογική του ‘μαύρου’ που επέλεξε για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, η προσχηματική προκήρυξη δείχνει την ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει την ύπαρξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι κατά καιρούς ηχηρές διακηρύξεις για την εθνική ανάγκη να υπάρχει ισχυρή φωνή ενημέρωσης στην περιφέρεια μετατράπηκαν σε πρόβλεψη για ένα ελάχιστο ανταποκριτικό γραφείο Βορείου Ελλάδος, μόλις 39 ατόμων (12 από αυτά δημοσιογράφοι). Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού: Η ΕΡΤ3 και οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ ως φορείς μετάδοσης της φωνής της ελληνικής περιφέρειας, του απόδημου ελληνισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού δεν υπάρχουν στους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης.
Είναι σαφές ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα νομιμοποιήσει την κυβερνητική προσπάθεια να υποκαταστήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση με ένα τέτοιου είδους σχήμα. Και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα δεν θα συμπράξει στη βίαιη ακύρωση του πολυετούς έργου που αποδεδειγμένα έχουν επιτελέσει η ΕΡΤ3 και οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ.
Καλούμε όλους τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες της ΕΣΗΕΜ-Θ για την ανατροπή αυτών των αποφάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό:
Οι δημοσιογράφοι θα ενισχύσουν την παρουσία τους στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και θα αναπτύξουν με όσα μέσα διαθέτουν ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μιας πραγματικά ανεξάρτητης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Η σύμπραξη στον λεγόμενο μεταβατικό φορέα βρίσκει την ΕΣΗΕΜ-Θ αντίθετη. Το ατομικό δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου περνά σε αυτή τη φάση, και δεδομένων των συνθηκών και των συσχετισμών, μέσα από το συλλογικό αίτημα, όπως ορίζουν οι καταστατικές αρχές και αξίες της Ένωσης. Όσοι επιλέξουν να συμπράξουν, οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν βλάπτουν μόνο τους συναδέλφους τους, αλλά συμβάλλουν στην de facto κατάργηση της ΕΡΤ3, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για το παρόν και κυρίως το μέλλον της παρουσίας ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των εργαζόμενων της ΕΡΤ στην Αθήνα, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη σχετική προκήρυξη για τον μεταβατικό φορέα της δημόσιας τηλεόρασης ως μια «πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία βρίθει γενικοτήτων και ασαφειών, και θίγει βάναυσα τους εργαζόμενους».
Όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ Αθηνών σε ανακοίνωσή τους, «η κυβέρνηση δείχνει ‘αξιοζήλευτη’ σπουδή να στήσει σκηνικό εμφυλίου μεταξύ των εργαζομένων που αγωνιούν αλλά δεν τρομοκρατούνται», ενώ συνεχίζοντας κάνουν λόγο για «οπισθοχώρηση» του τηλεοπτικού γίγνεσθαι της χώρας κατά τέσσερις δεκαετίες και χαρακτηρίζουν τη νέα ραδιοτηλεόραση που θα δημιουργηθεί «όχι πλέον δημόσια αλλά αυστηρά κυβερνητική».

ΠΟΕΣΥ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ
Πρόσκληση προς την κυβέρνηση να τηρήσει τις συνταγματικές επιταγές για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και να συμμορφωθεί με τη διαταγή του ΣτΕ για άρση του μαύρου στην ΕΡΤ, απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), μετά τη δημοσίευση προκήρυξης του υπουργείου Οικονομικών για «πρόσκληση ενδιαφέροντος» για την πρόσληψη 589 εργαζομένων, για τις ανάγκες του αναξιόπιστου -όπως το χαρακτηρίζει- ενημερωτικού μορφώματος «Δ.Τ.».
Η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωσή της τονίζει ακόμη ότι «με την προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού για τη λειτουργία του ‘μεταβατικού’ μορφώματος, που υποτίθεται ότι θα προετοιμάσει και θα προδιαγράψει τη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για τη διασφάλιση της λειτουργίας του ανεξάρτητου και αμερόληπτου φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως επιβάλλουν το σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει την απόφασή της για στραγγαλισμό και χειραγώγησή του».
Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλους τους δημοσιογράφους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να μη συμπράξουν στον εξευτελιστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, που οδηγεί σε περαιτέρω έλεγχο και χειραγώγηση της ενημέρωσης.

ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Σε ό,τι αφορά το πολυσυζητημένο θέμα των αποζημιώσεων για τους απολυθέντες, νεότερες πληροφορίες θέλουν το πλαφόν να είναι μεν διπλάσιο από το ύψος των 15.000 ευρώ (30.000 δηλαδή), που προβλέπει η νομοθεσία, ωστόσο αρχικά θα καταβάλλονται 15.000 ευρώ και σε ορίζοντα τριετίας, εφόσον δεν υπάρξει επαναπρόσληψη στον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, θα δίνονται και τα υπόλοιπα 15.000 ευρώ.

Δημοτικό συμβούλιο: Απαραίτητη η παρουσία «βραχίονα» της δημόσιας τηλεόρασης στη Β. Ελλάδα

Να υπάρξει «βραχίονας» της δημόσιας τηλεόρασης στη Βόρεια Ελλάδα με σαφή περιφερειακό ρόλο ζητά από τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Το σχετικό αυτό ψήφισμα, που προήλθε κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας των δημοτικών συμβούλων Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και Χρήστου Μάτη, προσυπογράφουν και οι δήμαρχοι Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Ευόσμου - Κορδελιού Ευστάθιος Λαφαζανίδης, Καλαμαριάς Θεοδόσιος Μπακογλίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Στέλιος Παπαθεμελής, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Μπακατσέλος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Χατζαρίδης, ο τέως γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 Κωνσταντίνος Μπλιάτκας, οι διευθυντές των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» Μιχάλης Αλεξανδρίδης και «Αγγελιοφόρου» Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, όπως επίσης και ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

No comments:

Post a Comment