Monday, May 13, 2013

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΧΟΛΛΥΓΟΥΝΤ ΜΕ ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ


Αρωμα Ελλάδας, ατμόσφαιρα Χόλιγουντ και... τσίκνα από οβελία στο Λος Αντζελες. Εδώ και αρκετά χρόνια, στην Πόλη των Αγγέλων έχει αναπτυχθεί μια πολύ δυναμική ελληνική παροικία, στα μέλη της οποίας συγκαταλέγονται και προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας που με κάθε ευκαιρία προβάλλουν τη χώρα μας.

1. Οσοι πιστοί δεν είναι τακτικοί επισκέπτες, ξαφνιάζονται στη θέα του Τομ Χανκς να σηκώνει τον Επιτάφιο. 2 - 5. Το μεγάλο πασχαλινό γλέντι έγινε για άλλη μια χρονιά στο σπίτι του Τζιμ Γιαννόπουλου. 6
1. Οσοι πιστοί δεν είναι τακτικοί επισκέπτες, ξαφνιάζονται στη θέα του Τομ Χανκς να σηκώνει τον Επιτάφιο.
2 - 5. Το μεγάλο πασχαλινό γλέντι έγινε για άλλη μια χρονιά στο σπίτι του Τζιμ Γιαννόπουλου.
6. Ο Τομ Χανκς σε παλαιότερη φωτογραφία με τον πατέρα Ιωάννη Μπάκα.
Ανθρωποι του θεάματος με διακρίσεις, κάτοχοι Οσκαρ, όπως ο Τομ Χανκς αλλά και ο περίφημος Τζίμ Γιαννόπουλος επικεφαλής της 20th Century Fox, πρωταγωνιστούν στις ελληνικές εκδηλώσεις και τιμούν την παράδοση. Οπως συμβαίνει κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα. Δεν είναι σπάνια η εικόνα, διεθνούς φήμης ηθοποιοί να υποβαστάζουν τον Επιτάφιο κατά την περιφορά και την Κυριακή της Λαμπρής να κρατούν μαντίλι και να χορεύουν... καλαματιανό, με φόντο τις «φορτωμένες» σούβλες.
Στην κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη της Καλιφόρνια η ελληνική διασπορά ακολουθεί τα πατροπαράδοτα έθιμα όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και φυσικά γλεντά δεόντως την Πασχαλιά. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι στο Λος Αντζελες, ανάμεσα στους Ελληνες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς, υπάρχουν σταρ του κινηματογράφου που μοιράζονται μαζί με το υπόλοιπο πλήθος την κατάνυξη των ημερών και τη χαρά της Λαμπρής.
Το επίκεντρο είναι βεβαίως ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Σοφίας. Οσοι από το πλήθος των πιστών δεν είναι τακτικοί επισκέπτες, ενίοτε μένουν άφωνοι όταν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κατά την περιφορά, διαπιστώνουν ότι μεταξύ εκείνων που σηκώνουν τον Επιτάφιο είναι ο Τομ Χανκς και ο Τζιμ Γιαννόπουλος, CEO της Fox.
Το... Greek Πάσχα του Χόλιγουντ
Ανάμεσα στους πιστούς που ακολουθούν την περιφορά συνήθως βρίσκεται η Ρίτα Ουίλσον, η ελληνικής καταγωγής σύζυγος του Τομ Χανκς και η επίσης αγαπητή ηθοποιός και φίλη της, Νία Βαρντάλος. Φυσικά, η Ρίτα Ουίλσον δεν παρέλειψε να μυήσει τον σύζυγό της στην ελληνική κουλτούρα μετατρέποντάς τον σε «δικό μας» άνθρωπο. Αλλωστε εδώ και μερικά χρόνια απολαμβάνουν τις διακοπές τους στη βίλα τους στην Αντίπαρο.
Αντίθετα με τα διεθνή στερεότυπα της σόουμπιζ, η ελληνική παρέα του Χόλιγουντ επισκέπτεται την ελληνορθόδοξη εκκλησία αρκετές φορές τον χρόνο καθώς διαπνέεται από το πνεύμα της πίστης. «Ετσι και φέτος η ελληνική κοινότητα του Λος Αντζελες παρακολούθησε τη λειτουργία το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου και βέβαια τη λειτουργία της Ανάστασης ψέλνοντας «Χριστός Ανέστη»» λέει ο πατήρ Ιωάννης Μπάκας, ιερέας στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας επί 18 χρόνια.
«Τόσο τη Μ. Παρασκευή όσο και κατά την Ανάσταση περίπου 1.600 άτομα παρακολούθησαν τη λειτουργία» λέει ο πατήρ Ιωάννης. «Εδώ απέχουμε μόλις πέντε λεπτά από το Χόλιγουντ. Εκτός από τον Τομ Χανκς με τη γυναίκα του, έρχονται η Μελίνα Κανακαρίδη, ο Μπίλι Ζέιν που πρωταγωνίστησε στον «Τιτανικό», ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν και βέβαια ο Τζιμ Γιαννόπουλος.
Οι παρενέργειες
Ερχονται στις λειτουργίες τη Μ. Εβδομάδα αλλά και σε μικρότερες ακολουθίες» αποκαλύπτει ο ομογενής ιερέας και εξηγεί ότι η εμφάνιση των διασήμων πρωταγωνιστών προκαλεί και... παρενέργειες: «Αρκετοί όταν ακούν ότι βρίσκεται εδώ ο Τομ Χανκς του ζητούν αυτόγραφα ενώ άλλοι τον περιμένουν για να του δώσουν ένα σενάριο ή να του μιλήσουν για μια δική τους ταινία. Σχεδόν κάθε εβδομάδα κάποιος θα μου στείλει ένα σκριπτ για να το δώσω στον Χανκς, αν και εγώ είμαι απλός παπάς...».
Για τους Ελληνες επιχειρηματίες, ηθοποιούς αλλά και για τους υπόλοιπους ομογενείς ο ναός αποτελεί κομβικό σημείο. Καθώς και για όσους αισθάνονται Ελληνες... Εκει επέλεξε να παντρευτεί ο Τομ Χανκς και για να βαπτιστεί χριστιανός ορθόδοξος. Στην ίδια εκκλησία άλλωστε είχε βαπτιστεί και η σύζυγός του, Ρίτα Ουίλσον.
Την Κυριακή του Πάσχα στην Αγία Σοφία διοργανώνεται το σχετικό γλέντι που το ονομάζουν «πικνίκ με ελληνικές γεύσεις», από σουβλάκια μέχρι γαλακτομπούρεκο. Η συνέχεια, ως είθισται, έχει άρωμα Χόλιγουντ και γεύση οβελία... Και φέτος, η ομογένεια γλέντησε με μαγειρίτσα και πασχαλινά εδέσματα ενώ διοργανώθηκαν αρκετά πριβέ πάρτι. Μεγάλο γλέντι με λαμπερούς καλεσμένους διοργανώθηκε στην οικία του Τζιμ Γιαννόπουλου. Η κατοικία του είναι σημείο αναφοράς τόσο για διακεκριμένους ομογενείς, όσο και για όσους διακατέχονται από το ελληνικό πνεύμα. Ετσι, με κρασί και ουζάκι, ελληνικούς μεζέδες και το αρνάκι να σιγοψήνεται, είναι συνηθισμένη η εικόνα του «ελληνοποιημένου» Τομ Χανκς να... σέρνει τον χορό, με το ρεπερτόριο να περιλαμβάνει από χασάπικο μέχρι καλαματιανό!
«Το ίδιο έγινε και φέτος, με ελληνικό γλέντι, μπουζούκια, αρνιά και μεζέδες» λέει ο πατέρας Ιωάννης, ο οποίος διατηρεί με όλους ποιμαντικές σχέσεις. Στο ελληνικό γλέντι όμως ενώνει τη φωνή του και τραγουδά για χάρη των καλεσμένων. «Φέτος ήταν μαζί μας ο Μάριος Φραγκούλης και τραγουδήσαμε μαζί. Ο ίδιος ο κ. Γιαννόπουλος είναι γνήσιος Ελληνας, ενώ μικρός ήταν παπαδάκι. Μιλά ελληνικά, κρατά την παράδοση και του αρέσει η ελληνική μουσική».
Το «καμάρι» των ελλήνων
Κέντρο της παροικίας ο ναός της Αγίας Σοφίας
Η Αγία Σοφία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις ομορφότερες εκκλησίες της Πόλης των Αγγέλων, ενώ συχνά στον προαύλιο χώρο διοργανώνονται εκδηλώσεις φυσικά με άρωμα του Χόλιγουντ. «Σε όλη τη Νότιο Καλιφόρνια ζουν περίπου 50.000 Ελληνες είτε με ελληνική καταγωγή είτε από μεικτούς γάμους.
Εδώ λειτουργεί επίσης και το ελληνικό σχολείο κάθε Σάββατο, όπου γίνονται μαθήματα σε περίπου 120 παιδιά δεύτερης ή τρίτης γενιάς» λέει ο πατήρ Ιωάννης, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1959, όταν παιδάκι 11 ετών μετανάστευσε από την Καλαμάτα.
«Πρόσφατα εγκαινιάσαμε και έναν πολύ όμορφο χώρο που λειτουργεί ως θέατρο και κινηματογράφος, δωρεά του Τζιμ Γιαννόπουλου και για αυτό φέρει το όνομά του. Εκεί δίδονται παραστάσεις, εκεί έγινε και η προβολή της παραγωγής του 'Η ζωή του Πι', η οποία βραβεύθηκε με Οσκαρ. Τώρα σχεδιάζουμε μια μεγάλη εκδήλωση με αφορμή τα 50 χρόνια από την προβολή της ταινίας 'Ζορμπάς' του Κακογιάννη. Θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο φεστιβάλ και να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο σκάνδαλα. Μακάρι να μπορούσε να παρευρίσκεται η Ειρήνη Παπά και ο Μίκης Θεοδωράκης».
Προσφορές
Η δωρεά του θεάτρου όμως δεν είναι η μοναδική καθώς αρκετοί ισχυροί Ελληνες προσφέρουν ό,τι δύνανται. Κοντά στο θέατρο Γιαννόπουλου, λειτουργεί και το κέντρο Χάφινγκτον, προσφορά από την Ελληνίδα Αριάνα Χάφινγκτον-Στασινοπούλου, που μεσουρανεί παγκοσμίως στα ιντερνετικά ΜΜΕ. Πρόκειται για έναν χώρο δύο επιπέδων που φιλοξενεί δεξιώσεις, συνέδρια ιστορικής βιβλιοθήκης κλπ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment