Ενας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Βόρειας Ελλάδας, που κρύβει στα βάθη του την αρχαιότερη μαρτυρία ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο, συστήνεται ξανά στο κοινό και τους επιστήμονες: το σπήλαιο των Πετραλώνων φιλοδοξεί να αποκαλύψει το αληθινό του πρόσωπο μετά μία πολυτάραχη, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, διαδρομή, που σχετιζόταν με ένα ιδιάζον σύστημα κατοχής και διαχείρισής του από ιδιώτη. Από την περασμένη άνοιξη το σπήλαιο και το γειτονικό του μουσείο υπάγονται οριστικά πλέον στο ελληνικό Δημόσιο.
Την υπαγωγή του σπηλαίου και του Μουσείου Πετραλώνων, όπως και των γύρω εγκαταστάσεών του, στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την αποβολή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας αποφάσισε το Συμβούλιο Επικρατείας στις αρχές του 2011: στο εξής η αρμοδιότητα ανήκει στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, καθώς πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, που σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να ανήκει σε ιδιώτες («Ανθρωπολογική Εταιρεία»).
«Τα Πετράλωνα είναι ένας χώρος μείζονος αρχαιολογικής σπουδαιότητας. Ως σπήλαιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί και μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι μία πρόκληση τόσο για το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όσο και για την υπηρεσία μας -η πιο μεγάλη πρόκληση μάλιστα για μία νέα και μικρή υπηρεσία όπως η δική μας- να δώσουμε μία νέα εικόνα του σπηλαίου και του μουσείου», λέει στον «ΑτΚ» ο αρχαιολόγος Αντρέας Ντάρλας, προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας.ΧΡΥΣΑ ΝΑΝΟΥ
No comments:
Post a Comment