Wednesday, May 15, 2013

ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης -η πολυδιάστατη εικαστική διοργάνωση- προετοιμάζεται ήδη και θα αναπτυχθεί στην πόλη με «σκηνικό» σειρά εκθέσεων, δράσεων σε μουσειακούς χώρους και μνημεία, εικαστικών εγκαταστάσεων performances, εργαστηρίων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρεμβάσεων στο δημόσιο χώρο και ξεναγήσεων με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φιλότεχνων όχι μόνο της πόλης αλλά και διεθνώς.
Η έναρξη θα γίνει τον Σεπτέμβριο με τα εγκαίνια της κεντρικής έκθεσης της διοργάνωσης που επιμελείται η Αdelina von Fürstenberg, επικεφαλής επιμελήτρια της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Παντού αλλά Τώρα» (Everywhere but Now) την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013, και των εκθέσεων της «Κίνησης των 5 Μουσείων», ενώ θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες οι άλλες δράσεις.
Η θεματική γύρω από την οποία θα αναπτυχθεί ολόκληρο το πρόγραμμα της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, κάτω από τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it Νew» είναι η Μεσόγειος ως γεωγραφικός χώρος, ως πεδίο έρευνας και μελέτης της σύγχρονης πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας.
«Παντού αλλά Τώρα» (Everywhere but Now) είναι ο τίτλος που έδωσε η επικεφαλής επιμελήτρια Αdelina von Fürstenberg, ανεξάρτητη επιμελήτρια, παραγωγός ταινιών και πρόεδρος της ΜΚΟ «ART for Τhe World» στην κεντρική έκθεση της διοργάνωσης που θα αναπτυχθεί παράλληλα σε οκτώ χώρους (Αλατζά Ιμαρέτ, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Γενί Τζαμί, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -Μονή Λαζαριστών και Περίπτερο 6 ΔΕΘ).
Πάνω από 50 καλλιτέχνες από 25 χώρες, από τη Βραζιλία και την Κούβα μέχρι το Ιράν και την Ινδία, καθώς και πολλές χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων 14 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, όπως τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τις βίντεο εγκαταστάσεις, τα φιλμς και την περφόρμανς.
Η παγκοσμίως γνωστή επιμελήτρια τέχνης (από τη Μπιενάλε της Βενετίας αλλά και σειρά ανάλογων διοργανώσεων παγκοσμίως) Αdelina von Fürstenber, σχολιάζοντας τον τίτλο της έκθεσης τονίζει μεταξύ άλλων πως: «Η έκθεση «Παντού, αλλά Τώρα» συνδέει στενά το ζήτημα του χώρου και του πνεύματος του τόπου (genius loci) στην περιοχή της Μεσογείου με το ζήτημα του χρόνου της δημιουργίας στο σύγχρονο μας κόσμο. Για την ακρίβεια, είναι το «εδώ και τώρα» του Ερνστ Γιούνγκερ που στο «Treaty of rebel» περιγράφει τον επαναστάτη ως έναν ανεξάρτητο και ελεύθερο άνθρωπο, έναν άνθρωπο της δράσης, παρόμοιας ιδιοσυγκρασίας με αυτήν του καλλιτέχνη. Το «Παντού αλλά Τώρα» διευρύνει, επίσης, την έννοια του εδώ (χώρος) και τώρα (χρόνος) προσδίδοντάς της ένα πιο εκτεταμένο νόημα: ένα όραμα που εμμένει στα ιδεώδη του υπαρξισμού και αναγνωρίζει την ευθραυστότητα της φύσης του ανθρώπου».
Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση ενός τριμερούς σπονδυλωτού προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Η οργάνωση είναι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ), τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία άλλων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, ινστιτούτων και ιδρυμάτων της πόλης.

No comments:

Post a Comment