Monday, May 6, 2013

ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΟΧΗ ΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ

Οι Eta Aquarids είναι νιφάδες σκόνης από τον κομήτη του Halley, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γη το 1986. Παρά το γεγονός ότι ο κομήτης είναι πλέον μακριά, πέρα από την τροχιά του Ουρανού, άφησε πίσω του ένα ρεύμα σκόνης. Η Γη περνά μέσα από αυτή τη ροή δύο φορές το χρόνο, το Μάιο και τον Οκτώβριο. Τον Μάιο έχουμε την ETA Aquarid βροχή μετεωριτών, και τον Οκτώβριο τις Orionids. Και οι δύο προκαλούνται από τον κομήτη του Halley.

Η βροχή των μετεωριτών Aquarids πήρε το όνομά της από ένα αστέρι 4ου μεγέθους στον αστερισμό του Υδροχόου. Το αστέρι αυτό δεν έχει τίποτα να κάνει με τη βροχή μετεωριτών εκτός από το ότι, κατά σύμπτωση, οι μετεωρίτες φαίνεται να προκύπτουν από ένα σημείο γύρω του. Το Eta Aquarii βρίσκεται 156 έτη φωτός από τη Γη και είναι 44 φορές πιο φωτεινή από τον Ήλιο.

Τη βροχή μετεωριτών μπορεί να τη δει κανείς και από τα δύο ημισφαίρια, αλλά το νότιο ημισφαίριο ευνοείται, λαμβάνει διπλάσιους μετεωρίτες, από τα βόρεια. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν κατ 'ανώτατο όριο των 30 + ορατά μετέωρα ανά ώρα. Η καλύτερη στιγμή για να τα δούμε, δεν έχει σημασία που ζείτε, είναι κατά τις ώρες λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου.

No comments:

Post a Comment