Ευρυγώνια όραση, υψηλή ανάλυση, εξαιρετική ευαισθησία στα κινούμενα αντικείμενα: τα σύνθετα μάτια των εντόμων είναι ένα θαύμα της βιολογικής μηχανικής. Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν τώρα να δημιουργήσουν μια ψηφιακή κάμερα που μιμείται τα καμπυλωτά μάτια των μυρμηγκιών.
Τα περισσότερα έντομα, από τη μύγα μέχρι το αλογάκι της Παναγίας, διαθέτουν αναλογικά τεράστια μάτια, αποτελούμενα από εκατοντάδες ή χιλιάδες «ομματίδια». Καθένα από αυτά περιέχει το δικό του φακό και τα δικά του φωτοευαίσθητα κύτταρα.
Δεδομένου ότι κάθε ομματίδιο κοιτά προς μια ελαφρώς διαφορετική κατεύθυνση, τα ημισφαιρικά σύνθετα μάτια των εντόμων προσφέρουν ένα εξαιρετικά ευρύ οπτικό πεδίο. Επιπλέον, προσφέρουν μεγάλο βάθος πεδίου, καθώς τα αντικείμενα φαίνονται εστιασμένα είτε βρίσκονται κοντά είτε μακριά.
Κάμερες που μιμούνται τη λειτουργία των σύνθετων ματιών θα ήταν ιδανικές για χρήση σε κάμερες ασφάλειας και μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, αναφέρουν οι ερευνητές που υπογράφουν τη νέα μελέτη στο Nature.
Η ομάδα του Τζον Ρότζερς στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ στο Ουρμπάνα-Σαμπέιν ανέπτυξε ένα σύνθετο μάτι που αποτελείται από 180 πλαστικούς φακούς πάνω σε μια εύκαμπτη, κυρτή επιφάνεια σαν λάστιχο, κάτω από την οποία βρίσκονται φωτοανιχνευτές από πυρίτιο.
Η κάμερα, συνολικής διαμέτρου ενός εκατοστού, είχε αρχικά επίπεδο σχήμα, ωστόσο οι ερευνητές ουσιαστικά φούσκωσαν την εύκαμπτη επιφάνειά της μέχρι να φτάσει στον επιθυμητό βαθμό καμπυλότητας.
Στη σημερινή της μορφή η ευρυγώνια κάμερα προσφέρει γωνία λήψης 160 μοιρών και δίνει μόνο ασπρόμαυρες εικόνες. Οι ερευνητές πιστεύουν ωστόσο ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν βελτιωμένες εκδόσεις έγχρωμης λήψης σε μεγαλύτερες αναλύσεις.
Για την αύξηση της ανάλυσης απαιτούνται ωστόσο περισσότερα ομματίδια: στη σημερινή της μορφή η κάμερα έχει 180 φακούς, περίπου όσους και το μάτι του τροπικού μυρμηγκιού Solenopsis fugas.
Στο μέλλον, εκτιμά η ερευνητική ομάδα, η κάμερα θα μπορούσε να φτάσει τα 20.000 ομματίδια που υπάρχουν στο αλογάκι της Παναγίας
.
No comments:
Post a Comment