Tuesday, April 16, 2024

Ένα ζωντανό αρχείο πολιτιστικής κληρονομιάς στον Έβρο!

Λίγα λόγια για την ΑΜΚΕ Cotranspose που διακρίθηκε στα ευρωπαϊκά βραβεία New European Bauhaus 2024 πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες.

H ΑΜΚΕ Cotranspose, είναι ένα πρωτοποριακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2022 από δύο νέες γυναίκες με καταγωγή από τα Δίκαια Έβρου. Η Ελένη Τσομπανίδου και η Ελένη Βουλτσίδου, καλλιτέχνιδες με πολυθεματική δραστηριότητα, προσκαλούν δημιουργούς να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν, οικοδομώντας παράλληλα μια βιώσιμη σχέση ανταλλαγής με την ακριτική κοινότητα του Β. Έβρου.


Στόχος, είναι η επαναχρησιμοποίηση ανενεργών κτιρίων μέσω πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων και η αναζήτηση νέων τρόπων αξιοποίησης τους, σε ένα περιβάλλον όπου η τέχνη, η πολιτιστική ανταλλαγή και η κοινωνική συνοχή είναι η κινητήρια δύναμη.


Η γεωγραφική βάση του προγράμματος στο Β. Έβρο δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μια περιοχή που πλήττεται σοβαρά από την ερήμωση και διαθέτει πολλούς ανενεργούς χώρους. Εδώ βρίσκεται η καρδιά των εμπνευστών της Cotranspose, και εδώ επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που θα ακούει, θα δημιουργεί και θα συνδέει.


H ΑΜΚΕ Cotranspose έθεσε υποψηφιότητα στα ευρωπαϊκά βραβεία New European Bauhaus 2024 με την πρόταση “CO-llection-ένα διαδραστικό αρχείο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Β. Έβρου” και διακρίθηκε! Δείτε το βίντεο του NEB εδώ.


Η“Co-llection” θα καταγράφει και θα διατηρεί τις τοπικές ιστορίες, με την χρήση ψηφιακών εφαρμογών και εργαστηρίων και συνδέοντας ανθρώπους, με στόχο την αναβίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Τριγώνου Έβρου, που κινδυνεύει να χαθεί! 


“Η διακριση στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο του New European Bauhaus, είναι μεγάλη μας τιμή και μια σημαντική στήριξη και ενθάρρυνση για το έργο μας στα αποψιλωμένα χωριά του Β. Έβρου, υποστηρίζοντας την ιδεολογία της αειφορίας και της βιωσιμότητας.” λέει η Ελένη Τ. που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να παραλάβει το βραβείο εκ μέρους της ομάδας.


Βρείτε μας: 

https://www.cotranspose.com/

https://www.facebook.com/Cotranspose

https://www.instagram.com/co.transpose/

No comments:

Post a Comment