Thursday, April 18, 2024

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Ρωμαίος και Αννέτα
Η δύναμη του έρωτα επί σκηνής! 

Ένας παφλασμός μιας αγριεμένης θάλασσας υποδέχτηκε τους θεατές στη πρεμιέρα της παράστασης «Ρωμαίος και Αννέτα» του Ζαν Ανούιγ, σε σκηνοθεσία Άννα Φόνσου, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, δίνοντας το στίγμα του έργου που μιλάει για τον έρωτα, σε όλες τις εκφάνσεις του.

Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και Αννέτα» του σπουδαίου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ θύμισε στους θεατές τον ρομαντισμό, και τη θυσία που χρειάζεται να γίνει για έναν μεγάλο έρωτα.

Ο ποιητικός λόγος του κειμένου, ο ρομαντισμός αλλά και ο ρεαλισμός αναδεικνύονται μέσα από τις ερμηνείες των ηθοποιών.



Η Άννα Φόνσου βάζει τη σκηνοθετική της σφραγίδα στο αγαπημένο έργο του Αλέξη Σολομού, τη μετάφραση του οποίου είχε κάνει ο ίδιος, για αυτό και η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.
 
Είναι η πρώτη φορά που το ΚΘΒΕ ανεβάζει έργο του σπουδαίου Γάλλου δραματουργού. Ένα έργο εξαιρετικής μαεστρίας, που με σαρκαστική διάθεση αναμετριέται με την απόγνωση και την απελπισία των χαρακτήρων του.

Ο έρωτας είναι διαχρονικός, το μίσος, η ζήλεια. Και τελικά αυτό που μένει είναι η αγάπη!

Περισσότερα
ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ
Τελαυταίες Παραστάσεις 

Παιδικές φωνές και γέλια πλημμυρίζουν κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το Κάτω Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

«Από το δωμάτιο στο σαλόνι»: Μια παράσταση – έκπληξη, η οποία απευθύνεται σε βρέφη από 8 μηνών έως παιδιά 3 ετών αλλά και σε θεατρόφιλους που θέλουν να ζήσουν αυτή τη μοναδική θεατρική εμπειρία μέχρι και το Σάββατο 27 Απριλίου.
 
Η Φωτεινή Βελκοπούλου και η Ελένη Γιαννούση, οι οποίες είχαν την ιδέα και σκηνοθετούν την παράσταση, μας ξεναγούν στον μαγικό κόσμο του σπιτιού όταν σβήνουν τα φώτα, μέσα από τα μάτια ενός βρέφους, με μαγικές μελωδίες από τη δημιουργό Ιόλη Ρώσσιου που αναπαράγονται ζωντανά από την ηθοποιό Ηλέκτρα Γωνιάδου. Αλήθεια…
 
Τι συμβαίνει όταν σβήνει το φως και μένουμε στο ημίφως λίγο πριν τον ύπνο; Οι ήχοι του σπιτιού πόσο ενοχλητικοί μπορούν να γίνουν; Και όταν οι μεγάλοι κάνουν δουλειές με τί μοιάζουν οι μορφές τους;
 
Το μελωδικό τραγούδι της μαμάς, οι σκιές στον τοίχο που μαλακώνουν σε ένα παιχνίδισμα με τα δάχτυλα και το αγαπημένο κουνελάκι συμμαχούν στο ταξίδι ανακάλυψης του κόσμου του σπιτιού. Τα πράγματα περπατάνε-πηδάνε-πετάνε, τα έπιπλα παράγουν μουσική, η μπανιέρα γίνεται βυθός και το μικρό παιδί μέσα από τη φαντασία παραδίδεται σιγά σιγά στην ηρεμία του ύπνου.
Ένα ταξίδι όπου πρωταγωνιστής είναι το σώμα και η φωνή του ερμηνευτή μια παράσταση μέσα από τα μάτια ενός βρέφους.

Μετά την παράσταση ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι.

Περισσότερα
Το ΚΘΒΕ στο Τελλόγλειο 
Fake Newsical - Παρ@μυθομπερδέματα

Μια δράση που μετέτρεψε τους θεατές σε εξερευνητές!

Κι όμως! Στο ιδιαίτερα θερμό απόγευμα του Σαββάτου, η καλλιτεχνική συνάντηση του Κρατικού Θεάτρου με το Τελλόγλειο Ίδρυμα αποτέλεσε την πιο δροσερή εξόρμηση χαράς με την φανταστική ξεναγό που τελικά κατάφερε να οδηγήσει μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο στον οποίο, η παραπλάνηση και η παραπληροφόρηση ξεπηδούσαν από κάθε γωνιά.

Με αφορμή την έκθεση Fake (f)or Real που φιλοξενείται στο μουσείο του Ιδρύματος, οι συντελεστές και οι ηθοποιοί της δράστης του ΚΘΒΕ «Fake Newsical - Παρ@μυθομπερδέματα» μετέτρεψαν τους θεατές σε εξερευνητές, για να αποκαλύψουν τα ψέματα, να διαλευκάνουν τις παρεξηγήσεις και να φτάσουν στην αλήθεια.  Με οδηγούς τον Πινόκιο, τον αρχηγό της ψεματούρας επί γης και τον πιο παρεξηγημένο κακό όλων των εποχών, τον κακό τον λύκο, ταξίδεψαν στην έκθεσηFake (f)or Real και εκπαιδεύοντας την κριτική σκέψη και την παρατηρητικότητα τους, κατάφεραν στο τέλος να λύσουν την  υπόθεση!

Περισσότερα
Τώρα και προσεχώς
ΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΕΙΠΑΝΕ-ΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΒΓΑΛΑΝΕ

Μαρίκα είναι η Παπαγκίκα, Μαρίκα είναι η Νίνου, για το έργο όμως Μαρίκα είναι κάθε λαϊκή τραγουδίστρια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.
 
Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΙΝ

Μια ιστορία για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, την αγάπη αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία.
 

ΠΗΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ

Μια τρελή… τρελή… τραγωδία για τη δύναμη της εικόνας, το «φαίνεσθαι» και το «είναι», τα παιχνίδια της φαντασίας, την αλήθεια και το ψέμα.
 

Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΤΣΟΥΑΝ

Στην πόλη Σε Τσουάν της Κίνας, τρεις θεοί αναζητούν κατάλυμα για μια νύχτα. Η πόρνη Σεν Τε είναι η μόνη που δέχεται να τους φιλοξενήσει.
 
FAKE NEWSICAL
ΠΑΡ@ΜΥΘΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ!

Παιδική Σκηνή
Μα τι συμβαίνει στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων;;;
Φήμες και διαδόσεις κυκλοφορούν ασύστολα και κλονίζουν την εικόνα των Ηρώων των Παραμυθιών που όλοι αγαπάμε!!!
ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!
Δράση - Βρεφικό Πρόγραμμα

Οι ήχοι του σπιτιού πόσο ενοχλητικοί μπορούν να γίνουν; Και όταν οι μεγάλοι κάνουν δουλειές με τί μοιάζουν οι μορφές τους;
ΕΩΣ: 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΡΩΜΑΙΟΣ+ΑΝΝΕΤΑ
 
Ο έρωτας είναι διαχρονικός, το μίσος, η ζήλεια. Και τελικά αυτό που μένει είναι η αγάπη!
ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
Μια θεαματική παράσταση με μνήμες, χιούμορ, σπιρτάδα, μουσική, χορό και ρυθμό που χαρίζει άφθονες στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης στους θεατές.
Εισιτήρια online
ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη
Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» θα παρουσιάσει, το καλοκαίρι του 2024, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία και μετάφραση / απόδοση κειμένου Γιάννη Κακλέα, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.
 
Το «ταξίδι» θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η  πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους στις 3 & 4  Ιουλίου, για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 19 & 20 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
 
Στο ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Στο θίασο συμμετέχει  η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Στο μουσικό μέρος της παράστασης  παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα και η  Nalyssa Green.
Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου.
Περισσότερα
Ένα Αλλιώτικο Βιβλιοπωλείο
Η αγαπημένη σειρά παιδικών ραδιοφωνικών εκπομπών με τίτλο «Ένα Αλλιώτικο Βιβλιοπωλείο», σε κείμενα Μάρας Τσικάρα και μουσική Ευγένιου Δερμιτάσογλου, συνεχίζει το ταξίδι της στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ με το Επεισόδιο 22ο (Χι): «Χρόνος».
 
Συντονιστείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ www.ntng.gr και στα podcast, στο Sound Cloud  και στο Spotify του ΚΘΒΕ για να ξεφυλλίσουμε το Χ.
 
Επεισόδιο 22ο (Χι): «Χρόνος»
Με τον Χρόνο αποφασίζουν να παίξουν σήμερα οι ήρωες μας: να διαβάσουν, να αναρωτηθούν, να μπερδευτούν, να ταξιδέψουν μπρος, πίσω, αλλού… μήπως και ξαναβρούν ό,τι νομίζουν ότι Χάσανε: Τα Χιόνια, τα παιδικά τους Χρόνια, τα βουνά, το «Χαλαρά».
Με τη βοήθεια του Χάρη, του Άλεξ του Χορευτή και της Χρύσας, μιας Χρυσής μπαλαρίνας που κατοικεί μέσα σε ένα ρολόι.
Ένα επεισόδιο γεμάτο Χρώματα, Χαρές, Χορούς, Χουρμάδες και Χρυσόσκονη.
Ακούστε Εδώ

No comments:

Post a Comment