Thursday, April 18, 2024

Παρουσίαση της 88ης ΔΕΘ σε εκπροσώπους 

του διπλωματικού σώματος στην Αθήνα


Περισσότεροι από 100 Γερμανοί εκθέτες 

στο πλαίσιο της συμμετοχής της Γερμανίας 

ως Τιμώμενης Χώρας



Το πλούσιο και πολυδιάστατο επιχειρηματικό, οικονομικό και πολιτιστικό περιεχόμενο της 88ης ΔΕΘ (7-15 Σεπτεμβρίου) με έμφαση στην πολυαναμενόμενη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας παρουσίασε σήμερα σε εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος η ΔΕΘ-HELEXPO σε εκδήλωση στην αίθουσα του παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών, την οποία διοργάνωσε από κοινού με τη Γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα. 


Η γερμανική συμμετοχή, που μετρά περισσότερους από 100 Γερμανούς εκθέτες, συντονίζεται από το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας, ενώ η Leipziger Messe International είναι υπεύθυνη για την οργανωτική προετοιμασία και παρουσίαση των γερμανικών επιχειρήσεων σε μια επιφάνεια 6.000 τ.μ. στο περίπτερο 13. Η γερμανική συμμετοχή θα εγκαινιαστεί από τον Αντικαγκελάριο και Ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Δρα Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενώ, όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των εκπλήξεων θα είναι η συναυλία ενός κορυφαίου γερμανικού συγκροτήματος στην υπαίθρια μουσική σκηνή της ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου. 


Κάλεσμα για συνεργασία, ώστε η ΔΕΘ να αναδειχθεί σε μια εξωστρεφή και διεθνή διοργάνωση με την υποστήριξη σημαντικών χωρών όπως η Γερμανία απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, προς τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, ένα κοινό που απαρτιζόταν από εκπροσώπους ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα, δημοσιογράφους και ελληνογερμανικές εταιρείες. 

Μάλιστα, αναφερόμενος στη Γερμανία ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε πως η συμμετοχή της σε ένα εντυπωσιακό περίπτερο, όπου θα παρουσιάσει την καινοτομία σε σημαντικά πεδία, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ψηφιοποίηση και η διατροφή, θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και ευκαιρίες δικτύωσης.  Σημείωσε δε πως τα τελευταία χρόνια η Γερμανία δεν είναι μόνο ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας –κατατασσόμενη μεταξύ των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών το 2023 και εξελισσόμενη σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της χώρας μας- αλλά επίσης μία από τις βασικές χώρες προέλευσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα, κυρίως στην πράσινη ανάπτυξη. Τέλος, μετέφερε την πεποίθησή του ότι η συμμετοχή της Γερμανίας, σταθερού φίλου και στρατηγικού συμμάχου, ως Τιμώμενης Χώρας στην 88η ΔΕΘ θα ενισχύσει την εξωστρεφή και διεθνή φύση του εθνικού εκθεσιακού φορέα.


Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, έκανε λόγο για ενθουσιασμό ικανοποίηση και ανυπομονησία για μια διοργάνωση η οποία θα συγκεντρώσει πολύ μεγάλο  ενδιαφέρον, ενώ υπογράμμισε την ευρεία και υψηλού επιπέδου αποστολή της Γερμανίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της ως Τιμώμενης Χώρας στην 88η ΔΕΘ. Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι θα αποτελέσει αφορμή για πλήθος επαφών και συναντήσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και  συνεργασιών, ενώ εκτίμησε πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πολύ σύντομα την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας νέους ορίζοντες όχι μόνο για την Έκθεση, αλλά και για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

 

Με τη σειρά του ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Αντρέας Κιντλ, τόνισε: «Το τεράστιο ενδιαφέρον περισσότερων από 100 Γερμανών εκθετών και από τα 16 Ομόσπονδα Κρατίδια δείχνει πως η Ελλάδα και η Γερμανία αντιστέκονται στους πολιτικά, καθώς και οικονομικά ταραχώδεις καιρούς και διαμορφώνουν το μέλλον μαζί. Η συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 88η ΔΕΘ προσφέρει μια πρώτης τάξης ευκαιρία στις δύο χώρες να οδηγήσουν τις διμερείς τους σχέσεις στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και των επιστημών σε ένα νέο επίπεδο. Hallo Ελλάδα, hallo Θεσσαλονίκη, προσβλέπουμε με χαρά στον Σεπτέμβριο!».


Στρατηγικού ενδιαφέροντος και ιστορικού υπόβαθρου χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί η Γερμανία, μια φίλη για την Ελλάδα χώρα και ένας στρατηγικός μας εταίρος, έρχεται με σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στην 88η ΔΕΘ και δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την ενέργεια, πεδία που αφορούν το μέλλον» ανέφερε.   

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλειος Γούναρης, σημείωσε πως το Επιμελητήριο συμπράττει με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε η παρουσία της Γερμανίας στη φετινή ΔΕΘ να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και κυρίως να αποτυπώσει τη δυναμική που εμφανίζει στην παγκόσμια οικονομία η έννοια του «Made in Germany». «Η 88η ΔΕΘ θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία οι δύο χώρες, οι δύο οικονομίες, να έλθουν ακόμη πιο κοντά» ανέφερε και έκανε γνωστό πως το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο προγραμματίζει κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων.


Έμφαση στα πεδία των logistics και των μεταφορών, της Υγείας και της ιατρικής τεχνολογίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της περιβαλλοντικής τεχνολογίας, της αειφορίας και της πρόληψης καταστροφών, της εκπαίδευσης και της έρευνας, της ψηφιακής οικονομίας και της οικονομίας των data, αλλά και των startups θα δώσει η συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ, όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της φετινής διοργάνωσης. Ο κ. Ποζρικίδης αναφέρθηκε και στα θεματικά αφιερώματα της 88ης ΔΕΘ, τα οποία θα παρουσιάσουν τους πιο δυναμικούς και σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, από την κυκλική οικονομία και την ενέργεια μέχρι την εκπαίδευση. Τόνισε δε πως η ΔΕΘ θα προσφέρει μια πλατφόρμα για B2B συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιρειών, αλλά και των εκθετών της Τιμώμενης Χώρας, η οποία θα αποτελέσει ιδανικό πεδίο για δικτύωση και επιχειρηματικές συνεργασίες.

Αναφέρθηκε επίσης στον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης, με την παρουσία διαφορετικών προϊόντων, γεύσεων και πολιτισμών, αλλά και στον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα με επίκεντρο τα music events. Έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν του εκθεσιακού φορέα, που μετρά περί τα 100 χρόνια λειτουργίας, αλλά και στο σήμερα και στη δυναμική του ως διοργανωτή εκθέσεων και άλλων events. 

No comments:

Post a Comment