Tuesday, April 16, 2024

Η υδατική σουπερστάρ του Χολλυγουντ

AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΣΘΕΡ ΓΟΥΙΛΛΙΑΜΣ

 

THE-ESTHER-WILLIAMS-ONLY-I-KNEW.jpg


ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ,8μμ,ΣΤΗΝ ΔΕΘ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ


Αλλάζει η ημέρα της προβολής του αφιερώματος στην Εσθερ Γουηλλιαμς, δεδομένου ότι η Δευτέρα 6 Μαίου είναι του Αγ. Γεωργίου και αργία.Ετσι η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Απριλίου, 8 μ.μ. ,στην ίδια αίθουσα, Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ.

 

Ο κυκλος των φετινών προγραμμάτων στο πλαίσιο των παράλληλων πολιτισμικών εκδηλώσεων ‘Ηχόραμα’ της ΔΕΘ ολοκληρώνεται με  αφιέρωμα στην Εσθερ Γουηλλιαμς και την καλλιτεχνική κολύμβηση όπως εμφανιστκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο.

Η εκδήλωση θα παροσιαστει με ελεύθερη είσοδο την Δευτέρα  29 Απριλίου ,8μμ, στην αίθουσα ‘Αιμιλιος Ριαδης’στην ΔΕΘ.

Θα είναι ελεύθερη η είσοδος των ΙΧ από την πύλη Εμπορίου του διεθνούς εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης(απέναντι από το  ΑΠΘ) και δωρεάν η στάθμευση γύρω από την αίθουσα, που βρίσκεται πάνω από την Εθνική Τράπεζα, σε απόσταση 50 μέτρων από την Πύλη Εμπορίου.

Λειτουργει και ανελκυστήρας για τον πρώτο όροφο.Η χρήση  μάσκας ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ αυτή την εποχή από το Υπουργείο Υγείας.


Ήταν η πρώτη και μοναδική υδατική σουπερστάρ του Χολλυγουντ  και η αθλήτρια που επινόησε την καλλιτεχνική κολύμβηση,δηλαδη κολύμπι και χορός μέσα.στο νερό με υπέροχες μουσικές.

Η Εσθερ γεννήθηκε το 1921 και πέθανε 91 χρόνων το 2013.

Στα εφηβικατης χρόνια υπήρξε 3 φορές εθνική πρωταθλήτρια κολύμβησης.Για ένα διάστημα εργάστηκε και ως μοντελο,οταν σπούδαζε στο κολλεγιο.Στην συνέχεια την ανακάλυψε το Χολλυγουντ που μ αυτήν καθιέρωσε στις δεκαετίες του 40 και του 50 η  MGM  τα υδατικα μιουζικαλ οπου κολυμπαει σε θαλασσες,λιμνες,ποταμια,πισινες  με εκατονταδες κολυμβητες σε εξωτικα τοπια.Οι ταινιες της αγαπηθηκαν σ ολο τον κοσμο διοτι εκτος απο την ψυχαγωγια προσεφεραν  αποδραση απο τα δυσκολα χρονια του πολεμου .Στην πρωτη ταινια της χαμηλου προυπολογισμουπου ηταν ασπρομαυρη την εβαλαν διπλα στον Μικι ΡουνευΗταν το 1942. Το 1944 ομως εγινε αστερι στην εγχρωμη κωμωδια Bathing Beauty,που ηταν οτι χρειαζοταν ο κοσμος την εμπολεμη εκεινη περιοδο.Το 1961 ειχε παψει το κοινο να ενδιαφερται για τις ταινιες και η Γουηλιαμς αποσυρθηκε απο τον κινηματογραφο

Παντρεύτηκε 4 φορές  και απέκτησε 3 παιδιά .Το όνομα της έγινε  συνώνυμο με ότι είχε σχέση με την θάλασσα,απο μαγιώ μέχρι πισίνες..

Ήταν από τις ελάχιστες σταρ του αθλητισμού όπως η Σονια Χενιέ  και ο Τζοννυ Βαισμιλλερ που έκαναν δυναμική και πολυχρονη καριέρα στην μεγάλη οθόνη.

Μολονοτι δεν ήταν ηθοποιοςμπορεσε να χρησιμοποιήσει το ιδιαίτερο ταλέντο της στο κολύμπι σαν μοχλό επιτυχίας στον κινηματογράφο.

Οι ταινίες της εντάσσονται στην κατηγορία ελαφρά ψυχαγωγία για όλες τις ηλικιες και τα απίστευτα υδατικά μπαλλετα αποδείχθηκαν πόλος έλξης εκατομμυρίων θεατών σ όλο τον πολανητη.Και φυσικά ήταν πανέμορφη,ακομα κι όταν έβγαινε βρεγμένη  από το νερό.

Ήταν σύμβουλος στην Ολυμπιάδα του 1984 στο Λος ΑντζελεςΣτις 26 ταινίες της καριέρας της λέγεται ότι κολύμπησε  συνολικά 1000 μιλλια

ΤΟ πρόγραμμα διαρκειας 90 λεπτών θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης από το προσωπικό του αρχείο.Θα προβληθούν οι καλύτερες στιγμές από 17 ταινίες.

Οι ταινίες από τις οποίες επελέγησαν αποσπάσματα είναι


ANDY HARDY’S DOUBLE LIFE-1942

BATHING BEAUTY-1944

THRILL OF A ROMANCE-1945

ZIEFELD FOLLIES-1946

FIESTA-1947

THIS TIME FOR KEEPS-1947

ON AN ISLAND WITH YOU-1948

TAKE ME OUT TO THE BALLGAME-1949

NEPTUNE’S DAUGHTER-1949

PAGAN LOVE SONG-1950

DUCHESS OF IDAHO-1950

TEXAS CARNIVAL-1951

SKIRTS AHOY-1952

MILLION DOLLAR MERMAID-1952

DANGEROUS WHEN WET-1953

EASY TO LOVE-1954

JUPITER’S DARLING-1955

No comments:

Post a Comment