Υπάρχουν χιλιάδες μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας. Από την κλασική τέχνη και την λαογραφία, την αρχαιολογία ή την φυσική ιστορία μέχρι ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σας. Ωστόσο, ανάμεσα σε όλα, ξεχωρίζουν μερικά που έχουν και αρκετά «παράξενη» θεματολογία και πρωτότυπα εκθέματα.

Γράφει η Ασημίνα Τούνα

Κοιτάζοντας πίσω στο 2021 _ Greenpeace
00:00
00:13 / 02:35Unmute
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player

Τα τελευταία χρόνια η κουλτούρα γύρω από τα μουσεία έχει αρχίσει να αλλάζει παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μερικοί νέοι και διαφορετικοί χώροι που δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι υπάρχουν πριν από μερικές δεκαετίες.

Ντόπιοι και τουρίστες αναζητούν σε διάφορες πόλεις του κόσμου, καθώς και στην Ελλάδα, αυτό που θα μετατρέψει το ταξίδι τους σε μια φανταστική και αξέχαστη εμπειρία. Η αναζήτηση του διαφορετικού κατακλύζει τους επισκέπτες ακόμη και όταν επιλέγουν να επισκεφθούν τα πιο συνηθισμένα μέρη.

Πού θα μάθετε τα πάντα για το ούζο, χωρίς να πάτε σε ουζερί; Σε ποιο μέρος θα ανακαλύψετε τα πάντα γύρω από τον «βίο και την πολιτεία» μιας μέλισσας; Σε ποιο μουσείο συγκεντρώνονται οι πιο cult αντίκες και σε ποια πόλη θα βρείτε ίδρυμα… καλαθοπλεκτικής; Ας δούμε μερικές δραστηριότητες ή μέρη, κάποια παράξενα, άλλα μοναδικά, και ίσως κανονίσουμε κάτι καινούριο και συναρπαστικό για την επόμενη έξοδό μας.

Μάθετε τις διευθύνσεις για τις πιο ιδιαίτερες μουσειακές περιηγήσεις στην Ελλάδα.

Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη, Μυτιλήνη

Επισκεφθείτε το θησαυρό του Πλωμαρίου, το μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη και μάθετε για την 160 ετών οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή του ούζου. Σήμερα, στο γραφικό Πλωμάρι της Λέσβου η τεχνολογία συνυπάρχει με την ιστορία και την παράδοση. Δίπλα στα σύγχρονα, ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη βρίσκεται το Μουσείο του Ούζου της οικογένειας Βαρβαγιάννη. Ένα μουσείο για … «μερακλήδες» που συνδέει τη σύγχρονη τεχνολογία με την ιστορία και την παράδοση.

Το μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη βρίσκεται στο Πλωμάρι της Λέσβου και στόχο έχει να μυήσει τους επισκέπτες στα μυστικά του καλού ούζου. Η οικογένεια Βαρβαγιάννη, ιδιοκτήτρια του μουσείου και της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη, δημιούργησε αυτόν τον εκθεσιακό χώρο με σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή ούζου.

Στο μουσείο εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν για την εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης Μπλε ετικέτας και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων και τεχνικές για να γεννηθούν οι συνταγές της οικογένειας. Στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες ούζου, καθώς και οπτικοακουστικές περιηγήσεις στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Το Μουσείο του Ούζου αγκαλιάζει ευλαβικά την παράδοση και φιλοξενεί το μυστικό που συνεχίζει να δίνει την ποιότητα και τη γεύση στο Ούζο Βαρβαγιάννη. Διαθέτει κέντρο υποδοχής επισκεπτών και κατάστημα δώρων. Διεξάγονται γευσιγνωσίες ούζου, καθώς και οπτικοακουστικές περιηγήσεις στα αγγλικά και τα ελληνικά.

Διεύθυνση:

1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πλωμαριού – Μυτιλήνης

Ώρες λειτουργίας:

1 Απριλίου – 15 Οκτωβρίου: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 16:00

16 Οκτωβρίου – 31 Μαρτίου: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 14:00

Μουσείο Ψευδαισθήσεων, Αθήνα

Το Μουσείο Ψευδαισθήσεων βρίσκεται στο Μοναστηράκι και υπόσχεται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτική, σωματική και εκπαιδευτική εμπειρία με πολλές νέες, ανεξερεύνητες ψευδαισθήσεις. Με 17 διαφορετικές αίθουσες μας προκαλεί να τις δοκιμάσουμε και να  επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στο χρόνο και τον χώρο.

Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων στην Αθήνα έχει δημιουργήσει έναν χώρο κατάλληλο για κοινωνικές και ψυχαγωγικές περιηγήσεις στον κόσμο των ψευδαισθήσεων που ενθουσιάζει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών. Είναι το ιδανικό μέρος για να κερδίσεις νέες εμπειρίες και να διασκεδάσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου. Δεν είναι μέρος μόνο για παιδιά, αλλά και για γονείς, για ζευγάρια, γιαγιάδες και παππούδες.

Απόλαυσε τη συλλογή με τα ολογράμματα, κοίταξε από κοντά κάθε οφθαλμαπάτη και παρατήρησε μέσα από κάθε κατασκευή. Πρόκειται για μια ευφυή και παιχνιδιάρικη υπενθύμιση ότι η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο, συχνά, δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Τα αυθεντικά εκθέματα θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό!

Είσαι αρκετά γενναίος; Δοκίμασε να διανύσεις την Περιστρεφόμενη Σήραγγα (Vortex Tunnel), που θα σε ξετρελάνει και θα σε κάνει να νιώσεις πως όλα γύρω σου γυρίζουν ενώ θα βρίσκεσαι σε μια στερεή και επίπεδη επιφάνεια. Δες τα πάνω κάτω στο Περιστρεφόμενο Δωμάτιο (Upside Down Room), απελευθερώσου στο Δωμάτιο του Απείρου (Infinity Room), αψήφησε τους νόμους της βαρύτητας και των διαστάσεων και βγάλε φωτογραφίες σε κάθε πιθανή πόζα.

Μέσα από διασκεδαστικά και εντυπωσιακά κόλπα θα μάθεις πολλά για την όραση, την αντίληψη, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την επιστήμη και θα κατανοήσεις γιατί τα μάτια σου βλέπουν πράγματα που ο εγκέφαλός σου δεν μπορεί να καταλάβει. Σου προτείνουμε να αφιερώσεις χρόνο στον πάγκο με τα εντυπωσιακά και εκπαιδευτικά παιχνίδια και παζλ. Υπόσχονται να σου γυμνάσουν τον εγκέφαλο και να σε διασκεδάσουν.

Διεύθυνση:

Ερμού 119, Μοναστηράκι – Αθήνα

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά: 10:00-22:00

Τηλέφωνο:

210 3238065

Μουσείο Παγωτού, Σέρρες

Συμπληρώνοντας 70 χρόνια σπουδαίας ιστορίας, η Κρι Κρι πρωτοπορεί δημιουργώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Εργοστάσιο Παγωτού», ένα μοναδικό και σύγχρονο Θεματικό Πάρκο εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα!

Γιορτάζοντας αυτήν τη σημαντική επέτειο, η εταιρεία ανταποδίδει την εμπιστοσύνη του κοινού, με τη δημιουργία του εν λόγω μουσείου στην πόλη των Σερρών, η οποία αποκτάει έτσι έναν νέο πόλο τουριστικής έλξης. Το «Εργοστάσιο Παγωτού: Θεματικό Πάρκο & Μουσείο»όπως είναι ο ακριβής τίτλος του, βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου της Κρι Κρι, στο 3ο χλμ. της Εθνικής οδού Σερρών – Δράμας και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 12 Μαρτίου 2024.

Πρόκειται για ένα θεματικό, βιωματικό πάρκο εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους, και ταυτόχρονα ένα μουσείο για την ιστορία, τα μυστικά και τη μαγεία του παγωτού. Το «Εργοστάσιο Παγωτού, Θεματικό Πάρκο & Μουσείο» καταλαμβάνει 2.000 τ.μ. και διαρθρώνεται σε 6 διαφορετικές αίθουσες γεμάτες χρώμα και μοντέρνα εκθέματα, όπου οι επισκέπτες ταξιδεύουν στον χρόνο, ανακαλύπτουν τα μυστικά του παγωτού, την ιστορία αλλά και την εξέλιξή του, ενώ στο τέλος, έχουν την ευκαιρία να παρασκευάσουν και να γευτούν τη δική τους αγαπημένη γεύση στο εργαστήριο παγωτού!

Το Εργοστάσιο Παγωτού, από την Κρι Κρι, προσφέρει συναρπαστικές στιγμές και εκπλήξεις μέσα από μια μοναδική εμπειρία ξενάγησης με βιωματικό τρόπο σε οικογένειες, νέους και σχολεία τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα. Η περιήγηση στο πάρκο πραγματοποιείται σε ομάδες και κάθε γκρουπ αρχίζει την ξενάγηση περίπου κάθε 20 λεπτά, με τη συνολική διάρκεια της ξενάγησης να ανέρχεται σε περίπου 1 ώρα. Σημειωτέον, οι ανεξάρτητοι επισκέπτες (οικογένειες, μεμονωμένες παρέες κ.λπ.), με ευθύνη του υπεύθυνου λειτουργίας, δημιουργούν ξεχωριστό γκρουπ για τη συμμετοχή τους στην ξενάγηση.

Διεύθυνση:

3ο χλμ Εθνικής Οδού Σερρών-Δράμας

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη-Παρασκευή: 09.00 – 14.00
Σάββατο: 10.00 – 17.00
Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά

Τελευταία είσοδος: 1 ώρα & 15′ πριν το κλείσιμο | Διάρκεια ξενάγησης: 1 ώρα.

Τηλέφωνο:

2321 600 580

Μουσείο Μεταξιού, Σουφλί

SILK MUSEUM, PIREUS BANK, 02OCT2019

Το «Μουσείο Μετάξης» βρίσκεται στο Σουφλί, τόπο συνυφασμένο με το μετάξι. Στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη (1883), το οποίο παρουσιάζει όλα τα τυπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των αστικών «αρχοντόσπιτων» της περιοχής. Το Αρχοντικό, όπου έζησε ο γιατρός Κωνσταντίνος Κουρτίδης (1870-1944), δωρήθηκε από την κόρη του, Μαρία Κουρτίδη-Πάστρα, με σκοπό να στεγάσει μουσείο αφιερωμένο στο μετάξι. Το Μουσείο αποτελείται από δύο κτίρια: το παλαιό αρχοντικό Κουρτίδη και το διώροφο «κουκουλόσπιτο», τα οποία διατάσσονται γύρω από εσωτερική αυλή.

Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Παράλληλα, προβάλλει την ιστορία του μεταξιού ανά τους αιώνες και εστιάζει στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα μέσα του 20ού.

Στο ισόγειο του νεότερου κτίσματος, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν την πολυσχιδή προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Κουρτίδη. Παράλληλα, εξειδικευμένες προβολές αφηγούνται τη διαχρονική ιστορία του μεταξιού. Στον όροφο, αναπτύσσεται η κυρίως έκθεση: η προβιομηχανική διαδικασία εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και η επεξεργασία του μεταξιού.

Σε ξεχωριστές ενότητες, παρουσιάζονται η αναπήνιση (το ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού), η βαφή και ύφανση των μεταξωτών, καθώς και η καθημερινή ζωή στο Σουφλί κατά τον 20ό αιώνα. Στο παλαιό αρχοντικό εκτίθενται μοναδικές σουφλιώτικες φορεσιές και εξαρτήματα της τοπικής ενδυμασίας, αλλά και σύγχρονα εντυπωσιακά κοστούμια κινεζικής όπερας, μέρος της συλλογής που δωρήθηκε στο Ίδρυμα από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τον Μάιο του 2018.

Ο επισκέπτης, με τη βοήθεια οπτικοακουστικών παραγωγών, ενημερώνεται για τον πολυδιάστατο ρόλο του μεταξιού ως διαχρονικού στοιχείου του υλικού πολιτισμού, αλλά και για το Σουφλί, σε σχέση κυρίως με το ιστορικό-γεωγραφικό και οικολογικό-περιβαλλοντικό πλαίσιο αναφοράς της πόλης.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου οργανώνονται και φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, καθώς και πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα δημοφιλείς για μικρούς και μεγάλους είναι οι επιδείξεις παραδοσιακής οικιακής αναπήνισης, ύφανσης σε παραδοσιακό αργαλειό, καθώς και βαφής μεταξωτών υφασμάτων με φυτικές πρώτες ύλες.

Διεύθυνση:

Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί

Ώρες λειτουργίας:

Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ. – 6 μ.μ.
Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ. – 5 μ.μ.

Τηλέφωνο:

25540 23700

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, Λέσβος

ο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο και ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.

Έχει σαν βασικό του στόχο τη μελέτη, την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους του νησιού, το οποίο αποτελεί ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση.

Η έδρα του βρίσκεται στο Σίγρι, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου δάσους και αποτελεί το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που ίδρυσε η Ελληνική Πολιτεία.

Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες. Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.

Διεύθυνση:

Σίγρι, Λέσβος

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Κυριακή : 9.0017.00

Τηλέφωνο:

22530 54434

Μουσείο Κομπολογιού, Ναύπλιο

Τον Απρίλιο του 1998 ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το πρώτο – και μοναδικό στον κόσμο – Μουσείο Κομπολογιού από τον Άρη Ευαγγελινό και την Ραλλού Γρομιτσάρη, οι οποίοι συλλέγουν και μελετούν το κομπολόι από την δεκαετία του 70′. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ζούσε ο παππούς του κυρίου Ευαγγελινού, πήραν τα πρώτα μαθήματα κι έμαθαν τα «μυστικά» του κομπολογιού.

Από το 1968 αρχίζουν το μεγάλο τους ταξίδι στους δρόμους του κομπολογιού, που ακόμα συνεχίζεται. Συλλέγουν γνώση και σπάνια παλιά κομπολόγια και προσευχητάρια από όλο τον κόσμο – Ινδουιστών, Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Καθολικών κι Ελλήνων- από τις χώρες που ήκμασε ο Ελληνισμός (Μ. Ασία, Συρία, Αίγυπτος κ.α.).


Έτσι απέκτησαν μια μοναδική συλλογή στον κόσμο , μέρος της οποίας εκτίθεται στο μουσείο (άνω όροφος) και που χρονολογούνται μεταξύ 1550 και 1950. Στο Μουσείο εκτίθενται κομπολόγια από τη συλλογή με ιστορική διαδρομή σε 4 αίθουσες:

Στην αίθουσα Α: Ινδουιστικά, Βουδιστικά και Μουσουλμανικά Προσευχητάρια
Στην αίθουσα Β: Χριστιανικά Ορθόδοξα και Καθολικά Προσευχητάρια
Στις αίθουσες Γ και Δ: Ελληνικά Κομπολόγια

Το μουσείο διαθέτει μια μοναδική συλλογή στον κόσμο από χίλια (1000) περίπου κομπολόγια που χρονολογούνται από το 1700 έως και το 1950, φτιαγμένα από ατόφιο κεχριμπάρι, κεχριμπάρι-μαστίχα, κεχριμπάρι-φατουράν, μαύρο (γιούσουρι) και κόκκινο κοράλλι, ελεφαντόδοντο, κόκκαλο, κέρατο, έβενο κλπ.

Από την ίδρυσή του έως και σήμερα το Μουσείο έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 350.000 επισκέπτες. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, στην οδό Σταϊκοπούλου 25.

Στο ισόγειο είναι το εργαστήριο του Μουσείου που συντηρεί τα παλιά κομπολόγια και κατασκευάζει πιστά αντίγραφα των παλαιών από χειροποίητες χάντρες.. Το εργαστήριο συντηρεί τα παλιά κομπολόγια-κειμήλια των οικογενειών δωρεάν. Στο ισόγειο επίσης, είναι και το Πωλητήριο του Μουσείου, όπου πωλούνται τα παραγόμενα στο εργαστήριο. Σκοπός και αποστολή του Μουσείου είναι να διασώσει και να διαδώσει το παραδοσιακό ελληνικό κομπολόι.

Διεύθυνση:

Σταϊκοπούλου 5, Ναύπλιο, Αργολίδα

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Κυριακή: 09:30 – 20:30 (Κάθε Τρίτη κλειστά)

Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη

Αν σε ενδιαφέρει η φωτογραφία, τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, καθώς αποτελεί το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα για τη φωτογραφική τέχνη. Αποστολή του μουσείου είναι ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση εκθέσεων, η δημιουργία αρχείων και συλλογών και φυσικά η έκδοση βιβλίων και καταλόγων.

Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ιδρύθηκε το 1998 και από το 2001 στεγάζεται στη διατηρητέα Αποθήκη Α του 1ου Προβλήτα, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Αποστολή του είναι η συλλογή, διατήρηση και παρουσίαση έργων και αρχείων της τέχνης της φωτογραφίας, ελληνικής και διεθνούς, όσο και η μελέτη του πλήθους σημαντικών εφαρμογών του φωτογραφικού μέσου που επηρεάζουν βαθιά τις σύγχρονες κοινωνίες. Παράλληλα, προσπαθεί μέσα από οργανωμένες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα να προσφέρει γνώση στο ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών σχετικά με το φωτογραφικό μέσο και τις εφαρμογές του, την τέχνη της φωτογραφίας, τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής της εικόνας.

Τα αρχεία και η συλλογή του περιλαμβάνουν 90.000 περίπου φωτογραφικά αντικείμενα της περιόδου 1890-2015, στα οποία περιλαμβάνονται το αρχείο Γιάννη Στυλιανού, το αρχείο Σωκράτη Ιορδανίδη, το αρχείο Δημήτρη Λέτσιου, ενώ είναι θεματοφύλακας του ελληνικού τμήματος του αρχείου Fred Boissonnas. Η σύγχρονη συλλογή του περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών.

Η δραστηριότητα του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι εθνικής εμβέλειας, ενώ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την παρουσίαση της ελληνικής φωτογραφίας σε διεθνές επίπεδο, καθώς έχει υλοποιήσει εκατοντάδες εκθέσεις και δράσεις στη Θεσσαλονίκη, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η οργάνωση της διεθνούς έκθεσης «Φωτοσυγκυρία» είναι μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο μουσείο. Ο χώρος του μουσείου αποτελεί σημείο συνάντησης όσων αγαπούν την τέχνη και τη φωτογραφία.

Διεύθυνση:

Αποθήκη Α΄, Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης Ναυάρχου Βότση 3, Θεσσαλονίκη

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα κλειστά Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη/Σάββατο/Κυριακή: 11:00–19:00 Παρασκευή: 11:00–22:00 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310566716

Μουσείο Καπνού, Καβάλα

Η Καβάλα, λόγω της γειτνίασής της με περιοχές όπου καλλιεργoύταν η εξαιρετική ποικιλία καπνού «μπασμάς’ και του φυσικού λιμανιού, που είχε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων εμπορικών πλοίων, συγκεντρώνει στα μέσα του 19ου αιώνα την εμπορική εκμετάλλευση των καπνών της Βαλκανικής χερσονήσου.

Τον 20ο αιώνα και κυρίως μετά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκιάς το 1923, η καλλιέργεια του καπνού αποτέλεσε τη βάση για την ενσωμάτωση του προσφυγικού πληθυσμού στην οικονομία της χώρας και συγχρόνως το κέντρο των κοινωνικών αγώνων, στην Καβάλα ιδρύονται τα πρώτα συνδικαλιστικά σωματεία και καταγράφεται η πρώτη απεργία των Βαλκανίων, το 1879.

Το Μουσείο Καπνού ιδρύθηκε το 2003, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με μόχθο, εργατικότητα, αστείρευτη θέληση και ευρηματικότητα, δημιούργησαν έναν κοινωνικό πλούτο, τον όποιο γευόμαστε σήμερα εμείς, σε τούτο το χώρο, όπου υπάρχει καπνός και η μυρωδιά του αγγίζει τις αισθήσεις του επισκέπτη.

Μέσα από 7 θεματικές ενότητες και ψηφιοποιημένο υλικό από την καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη βιομηχανία, το εμπόριο και το συνδικαλισμό των καπνεργατών  αναδεικνύεται όλη η νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πόλης της Καβάλας.

Στον χώρο εκτίθενται εργαλεία, μηχανές, φωτογραφικό υλικό, πίνακες και κάδρα, συλλογές αντικειμένων σχετικών με τον καπνό. Βελόνες μπουρλιάσματος, πλάστιγγες και ζυγαριές, κόσκινα και χαρμανιέρες, κάσες δεματοποίησης, μέγγενη και χαβάνια.

Συναντούμε, ακόμη, καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες, όπως χαρμαντζήδες, στοιβαδόρους και ξεφυλλίστριες, καπνεμπόρους, εικόνες από κτίρια καπναποθηκών, που ακόμη και σήμερα δεσπόζουν στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, δείγματα ποικιλιών καπνού από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ήτοι μπασμά, μπασί-μπαγλί, καμπά–κουλάκ, τσεμπέλια και μυρωδάτα, δέματα κλασσικής και εμπορικής επεξεργασίας, παστάλια και κιοντέδες, τόγκες και μπαστουνιέρες.

Το Μουσείο Καπνού έχει θέσει ως προτεραιότητες της δράσης του:

  • Τη συγκέντρωση αντικειμένων και πάσης φύσεως υλικού που αφορά στη καλλιέργεια, την επεξεργασία και το εμπόριο του καπνού στην πόλη της Καβάλας και στην ευρύτερη περιοχή, την ταξινόμηση, συντήρηση, τη διάσωση και την έκθεση του υλικού αυτού. Την ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους – και ιδίως των νέων – για την ιστορία της πόλης και του καπνού.
  • Την ανάδειξη της ιστορίας της επεξεργασίας του καπνού, αλλά και του τρόπου που αυτή συνδέθηκε με την πόλη της Καβάλας και την ευρύτερη περιοχή. Την τήρηση ιστορικού αρχείου, που θα διαφυλάξει την ιστορική μνήμη και θα είναι στη διάθεση των ερευνητών.
  • Την αρωγή σε ερευνητές, σπουδαστές, κ.α. για την ανάπτυξη της κοινωνικής έρευνας σε ότι αφορά την ιστορία της πόλης τηςΚαβάλας και της ανάπτυξης της καπνεργασίας και τη συνεργασία κι εκπόνηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με Πανεπιστήμια κι Ερευνητικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα και Διεθνώς.
  • Την πραγματοποίηση σεμιναρίων, ημερίδων, την έκδοση εντύπων, περιοδικών εκδόσεων και βιβλίων και την παραγωγή οπτικοακουστικών προϊόντων σχετικών με τον καπνό και την Καβάλα.

Διεύθυνση:

Παλαιολόγου 4, Καβάλα

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00-16:00

Σαββάτο: 10:00-14:00

Τηλέφωνο:

2510 223344

Μουσείο Μέλισσας, Ρόδος

Το Μουσείο Μέλισσας βρίσκεται στη Ρόδο και είναι το μοναδικό μουσείο τέτοιου είδους στην Ελλάδα. Είναι αφιερωμένο στην μέλισσα, το πιο ωφέλιμο είδος του ζωικού βασιλείου για τον άνθρωπο.

Στον εκθεσιακό αυτό χώρο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών από κοντά και την παράδοση του νησιού στην μελισσοκομία. Μπορεί να παρακολουθήσει όλη την διαδικασία που ακολουθείται για την δημιουργία του μελιού και άλλων προϊόντων.

Δείτε από κοντά τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών στις διαφανείς κυψέλες παρατήρησης, την παράδοση και την ιστορία της Μελισσοκομίας στη Ρόδο, πώς παίρνουμε το μέλι (από τη μέλισσα στο τραπέζι μας). Μάθετε τα πάντα για τη μέλισσα και τα πολύτιμα προϊόντα της: μέλι, γύρη, κερί, πρόπολη και τον βασιλικό πολτό. Αλληλεπιδράστε με τα ψηφιακά εκθέματα και τα εκπαιδευτικά μας παιχνίδια. Περπατήστε στον μελισσόκηπο και γνωρίστε τα βότανα και άνθη της Ρόδου που επισκέπτονται οι μέλισσες.

Επίσης, υπάρχουν ψηφιακά εκθέματα και εκπαιδευτικά παιχνίδια, ενώ στο τέλος της επίσκεψης μπορεί κανείς να δοκιμάσει και να αγοράσει φυσικά προϊόντα της μέλισσας στο πρατήριο του Μουσείου.

Διεύθυνση:

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Σαββάτο 8:30 – 15:30 | (Ιουν.-Σεπ.) Κυριακή 09:00 – 13:00

Τηλέφωνο:

22410 48200

Μουσείο Σκιάς, Ξάνθη

Πρόκειται για ένα διαφορετικό μουσείο, μοναδικό του είδους στην Ελλάδα, που η ονομασία του αρχικά μπορεί να σας τρομάξει, αλλά σίγουρα θα  σας ενθουσιάσει μόλις περάσετε στους σκοτεινούς χώρους του.

Το «Σπίτι της Σκιάς» πρόκειται για ένα πρότυπο χώρο τέχνης, που «εκτίθενται» σκιές από έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από άχρηστα υλικά και καθημερινά σκουπίδια, αφού πρώτα έχουν φωτιστεί κατάλληλα. Ο δημιουργός, και ιδιοκτήτης του «Σπιτιού της Σκιάς»Τριαντάφυλλος Βαϊτσης, θεωρείται κορυφαίος του λεγόμενου Shadow Art(τέχνη σκιάς) και όχι άδικα,  αφού τα ιδιαίτερα έργα του, θα σας βάλουν -κυριολεκτικά- να «παίξετε» με το μυαλό σας.

Πρόκειται για γλυπτά που μπορεί να μη δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση στο βάθρο, με την πρώτη ματιά, μα βλέποντας τη συνέχεια τη σκιά στον τοίχο, θα νιώσετε έκπληξη και θαυμασμό, για το πώς αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων έγιναν έργα τέχνης, αποτυπώνοντας τις μορφές των: Δημόκριτου, Κωνσταντίνου Καβάφη,  Άλμπερτ Αϊνστάιν, Τσε Γκεβάρα, Μέριλιν Μονρόε, Τζον Λένον, κ.α.

Ο καλλιτέχνης δεν αρκείται μόνο στις προσωπογραφίες, αλλά και σ’ ολόκληρες παραστάσεις που πολλές από αυτές υποκρύπτουν βαθύτερα νοήματα, βάζοντας τον επισκέπτη να συλλογιστεί, να σκεφτεί, να προβληματιστεί να του ξυπνήσουν συναισθήματα.

Τα έργα εκτίθενται σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες, που διαρθρώνονται κατάλληλα στους εσωτερικούς σκοτεινούς χώρους του μουσείου. Η πρώτη ενότητα ονομάζεται «Αντιθέσεις» και περιλαμβάνει γλυπτά που φωτίζονται από δύο πλευρές και έχουν δύο αντιθετικές σκιές. Η δεύτερη είναι τα «Πρόσωπα» και η τρίτη η «Ψυχή», όπου ο δημιουργός αποτύπωσε την πορεία της ψυχής. Τέταρτη και τελευταία ενότητα είναι τα «Σπήλαια του μυαλού», η οποία στηρίζεται στο γνωστό μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα, με τον δημιουργό να ξετυλίγει την ιστορία του «ζωντανεύοντας» τις σκιές. Υπάρχουν και άλλα έργα που παρουσιάζονται στους χώρους, ενώ συχνά ο δημιουργός πραγματοποιεί εκθέσεις και εκτός Ξάνθης, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Το «Σπίτι της Σκιάς» βρίσκεται στην «καρδιά» της γραφικής παλιάς πόλης και αποτελεί αγαπημένο προορισμό, για όσους επισκέπτονται την πόλη της Ξάνθης. Το εισιτήριο είναι προαιρετικό (2€ ενήλικες, 1€ τα παιδιά). Θα πληρώσετε στο τέλος και εφόσον είστε ευχαριστημένοι για όσα είδατε. Στο χώρο λειτουργεί και πωλητήριο, με χειροποίητα αναμνηστικά και έργα του καλλιτέχνη καθώς και το εργαστήριό του.

Διεύθυνση:

Ορφέως 33, Παλιά Πόλη – Ξάνθη

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 – 19:00

Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 14:30 και 16:30 – 20:30

Τηλέφωνο:

2541 108309

Μουσείο Αφής, Αθήνα

Είναι ένα από τα πέντε μοναδικά μουσεία αφής στον κόσμο! Το μουσείο ιδρύθηκε το 1984 και ανήκει στο Φάρο τυφλών Ελλάδας, επιτρέπει στους επισκέπτες όχι μόνο να πλησιάσουν αλλά και να αγγίξουν όσο θέλουν τα εκθέματα.

Σκοπό έχει να επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Περιλαμβάνει πιστά αντίγραφα από γνωστά γλυπτά και άλλα εκθέματα που είναι φτιαγμένα από ειδικό υλικό που επιτρέπει στους επισκέπτες να τα αγγίζουν.

Εκτός από αρχαιολογική συλλογή, το μουσείο διαθέτει και τμήμα με εκθέματα της Βυζαντινής εποχής, όπως ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες και πολλά ακόμα αντικείμενα. Επίσης, φιλοξενούνται έργα ατόμων με προβλήματα όρασης.

Το Μουσείο αυτό έχει λάβει δύο διακρίσεις. Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς και το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.

Διεύθυνση:

Δοϊράνης 198, Καλλιθέα – Αθήνα

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-14:00

Τηλέφωνο:

210 9415222

Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, Κομοτηνή

Το Μουσείο ανήκει στην Θρακική Εταιρεία και λειτουργεί από τις 18 Φεβρουαρίου του 1995. Βρίσκεται  στο Θρυλόριο και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, τεχνολογικό-εθνολογικό Μουσείο για την καλαθοπλεκτική των Ρωμά (Τσιγγάνων).

Στις προθήκες του συναντώνται διαφορετικοί πολιτισμοί και εποχές της ανθρώπινης ιστορίας, πολύ πιο πέρα από τα όρια του ελληνικού πολιτισμού. Καλάθια και πλεκτά σκεύη από περιοχές όπου λαοί δημιούργησαν τον δικό τους πολιτισμό και μας κληροδότησαν διαχρονικά με έργα της παν-ανθρώπινης ευρηματικότητας και της αισθητικής ευαισθησίας.

Τα καλάθια που εκτίθενται προέρχονται από εκτεταμένη, γεωγραφικά και χρονικά, έρευνα και στα τρία εθνικά τμήματα της Θράκης: βουλγαρικό, τούρκικο και ελληνικό.

Στην Α’ αίθουσα εκτίθενται οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται από τους καλαθοποιούς, τα εργαλεία, οι μήτρες καλαθιών ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι φάσεις πλοκής ενός καλαθιού από τη βάση μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Στην Β’ αίθουσα έχουν τοποθετηθεί καλάθια ποικίλου μεγέθους και χρήσεων από διάφορα μέρη της Θράκης.

Στην Γ’ αίθουσα υπάρχει η αναπαράσταση μιας γωνιάς από κατοικία καλαθοπλεκτική με αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Στην Δ’ αίθουσα παρουσιάζονται καλάθια των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου, των Πομάκων της ορεινής Ροδόπης, καθώς και δείγματα ειδών πλεκτικής από την Ανατολική και Βόρια Θράκη.

Διεύθυνση:

Οικισμός Θρυλόριο, Κομοτηνή

Τηλέφωνο:

25310 35813

Εγκληματολογικό Μουσείο, Αθήνα

Το Εγκληματολογικό Μουσείο ανήκει στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Αποτελεί το πρώτο Πανεπιστημιακό Μουσείο με αντικείμενο την Ιατροδικαστική και την Εγκληματολογία.

Το Μουσείο καταγράφει την ιστορία του εγκλήματος στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, μέσω της συλλογής, ταξινόμησης και ανάδειξης πειστηρίων εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την άσκηση βίας. Οι Συλλογές του είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αρκετά παλαιές, αποτέλεσμα μακρόχρονης και επίπονης εργασίας για τη συγκέντρωσή τους από διαπρεπείς Καθηγητές της Ιατροδικαστικής.

Πρωτεργάτης στη δημιουργία του ήταν ο διαπρεπής Καθηγητής Ιατροδικαστικής Ιωάννης Γεωργιάδης (1874-1960), ο οποίος υπήρξε μανιώδης συλλέκτης πειστηρίων εγκλήματος. Από το 1912 και σε όλη τη διάρκεια των σαράντα ετών που διετέλεσε τακτικός Καθηγητής της Έδρας της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας συγκέντρωνε μεθοδικά, ακαταπόνητα και με επιμέλεια αντικείμενα, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις βάσεις για τη δημιουργία του Μουσείου.

Τον εμπλουτισμό των συλλογών αυτών συνέχισαν οι διάδοχοί του, Kαθηγητές της Έδρας της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Γρ. Κάτσας, Κ. Ηλιάκης, Γ. Αγιουτάντης και Αντ. Κουτσελίνης, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές και τον ελληνικό στρατό.

Το Εγκληματολογικό Μουσείο δεν είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό, λόγω της ιδιαιτερότητας των αντικειμένων του, παρά μόνο κατόπιν συνεννόησης με την Διεύθυνσή του.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Τήνος

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παρουσίασης της τεχνολογίας του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μόνιμη έκθεση, που περιγράφει αναλυτικά και ζωντανά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών μαρμαροτεχνίας, δίνει έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Παράλληλα, αναδεικνύει το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.

Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου θα δείτε από κοντά έναν αξιοσημείωτο αριθμό αυθεντικών αντικειμένων, όπως: Κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.), Πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, Εργαλεία λατόμησης και μαρμαροτεχνίας, Μηχανολογικό εξοπλισμό, Αρχειακό υλικό και Σχέδια παλαιών μαρμαρογλυπτών (η πλουσιότερη συλλογή στην Ελλάδα).

Τα εκθέματα πλαισιώνονται από αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου, εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής-τοποθέτησης δεσποτικού θρόνου. Το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη.

Οι νεαροί επισκέπτες του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, έχουν την ευκαιρία να δουν όγκους μαρμάρου στη φυσική τους κατάσταση, να ψηλαφίσουν την υφή τους, να παρατηρήσουν με μεγεθυντικό φακό το χρώμα και τους κρυστάλλους.  Παρακολουθώντας τις βραβευμένες εκπαιδευτικές ταινίες του μουσείου, με τη συμμετοχή παλαιών τηνιακών μαστόρων, θα γνωρίσουν με ζωντανό τρόπο τη διαδρομή από την πρώτη ύλη έως το ολοκληρωμένο έργο: Εξόρυξη του μαρμάρου, Πρώτη επεξεργασία και μεταφορά, Μορφοποίηση, διακόσμηση και τοποθέτηση μαρμάρινων κατασκευών.

Διεύθυνση:

Πύργος, Πάνορμος Τήνου

Ώρες λειτουργίας:

Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.
Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ.

Τηλέφωνο:

22830 31290

Μουσείο Selfie, Θεσσαλονίκη

Ένας πολύχρωμος χώρος, το πρώτο μουσείο για… selfie στην Ελλάδα άνοιξε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και μας καλεί να φωτογραφηθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε και να βγάλουμε άπειρες φωτογραφίες που θα συζητηθούν.

Το πρωτότυπο αυτόμουσείο Selfie έχει τραβήξει την προσοχή του νεαρόκοσμου και όχι μόνο, βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης στην οδό Μητροπόλεως 66. Προσφέρει 30 διαφορετικές θεματικές εγκαταστάσεις και μέσω της κάμερας του κινητού μας καλεί να γίνουμε οι απόλυτοι πρωταγωνιστές.

«Σας προσκαλούμε με την παρέα ή την οικογένεια σας για να ζήσετε μια διαφορετική εμπειρία 60 λεπτών,  για στιγμές διασκέδασης, γέλιου και όμορφων αναμνήσεων. Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας καλή διάθεση και αστείρευτη φαντασία!!!» αναφέρουν οι ιδιοκτήτριες που είχαν την έμπνευση της δημιουργίας του χώρου Μαρία Κουτουπά και Γιασμίν Αλιζαντέ.

Διεύθυνση:

Μητροπόλεως 66, Κέντρο – Θεσσαλονίκη

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινές 14.00- 21.00 και τα Σαββατοκύριακα 12.00-22.00.

Τηλέφωνο:

2310 250673