ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 3.000.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, January 29, 2025

Τζίτζιφα:  παραγωγός από την Πέλλα  

ξανασυστήνει στην Ελλάδα ένα 

μοναδικό superfood

ΠΡΙΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΧΑΝ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ
Πώς μία κατά λάθος φύτευση δέντρου στον κήπο οδήγησε σε μια πρωτοποριακή παραγωγή με λαμπρό μέλλον

FacebookTwitterMessengerWhatsAppEmail

Έκθεση Freskon στη  Θεσσαλονίκη. Ο παραγωγός Πέτρος Τζαβέλλας από τα Βρυτά 

Έδεσσας πηγαίνει στο σταντ με το οποίο συμμετέχει στην έκθεση και σε γεμίζει 

ένα πλαστικό ποτήρι του καφέ με έναν άγνωστο στους περισσότερους αποξηραμένο

 καρπό.

Λίγη ώρα αργότερα επισκέπτες και εκθέτες αρχίζουν και δοκιμάζουν από περιέργεια το αποξηραμένο φρούτο που στην όψη θυμίζει χουρμά.

Όλοι μένουν έκθαμβοι από τη γεύση του καρπού και ζητούν επίμονα από τον 

νεαρό παραγωγό να τους πει πού βρήκε το συγκεκριμένο φρούτο και εάν γίνεται 

να κάνουν επί τόπου παραγγελία.

Ο Πέτρος Τζαβέλλας απαντά πως τα φρούτα αυτά ήταν... τζίτζιφα. Ένας καρπός

 που μπορεί να είναι παντελώς άγνωστος στη χώρα μας ωστόσο αποτελεί μια υπερτροφή η οποία, όπως όλα δείχνουν, έχει τεράστιες δυνατόητες ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα.

Το τυχαίο γεγονός που έγινε καλλιέργεια

Πριν από έξι χρόνια ο αγρότης Πέτρος Τζαβέλλας, που καλλιεργούσε ως επί 

το πλείστον τότε κεράσια, αλλά και υπαίθρια τομάτα και τοματίνια τύπου βελανίδι,

 αποφασίζει να πάρει μερικά οπωροφόρα δενδρύλλια (αχλαδιές, μηλιές κτλ) με

 σκοπό να τα φυτέψει στον κήπο του σπιτιού του στα Βρυτά, ώστε οι καρποί που

 θα δώσουν να καταναλώνονται από την οικογένειά του.

Τρία από αυτά τα δέντρα όμως δεν ήταν τα κλασικά οπωροφόρα που βγάζουν

 τα φρούτα τα οποία όλοι γνώριζαν.

«Μόλις βγήκε ο καρπός δεν γνώριζα τι ήταν. Μάλιστα είχε πράσινο χρώμα και

 στη συνέχεια έπαιρνε καφέ απόχρωση γεγονός που με έκανε να θεωρήσω ότ

ι άρχισε να χαλάει», αναφέρει  ο Πέτρος Τζαβέλλας. Ρώτησε μάλιστα και τον πιο 

έμπειρο πατέρα του στην αγροτική παραγωγή εάν γνωρίζει τι είναι και ούτε αυτός 

ήξερε.

Η έρευνα ωστόσο συνεχίστηκε και τελικά ανακάλυψε ότι από ένα τυχαίο γεγονός 

είχε φυτέψει στη γη του έναν διατροφικό θησαυρό ή superfood όπως συνηθίζεται 

να λέγεται. Οι περίεργοι καρποί ήταν τελικά τα ξεχασμένα τζίτζιφα.

Image

Ο Πέτρος Τζαβέλλας στην έκθεση Freskon

 

Μια γρήγορη περιήγηση στο διαδίκτυο τον έκανε να διαπιστώσει ακόμα πιο

 ενδιαφέροντα στοιχεία. Το ένα ήταν ότι το τζίτζιφο χρησιμοποιείται εκτενώς από

 φαρμακευτικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο για την παραγωγή συμπληρωμάτων

 διατροφής και άλλων σκευασμάτων και το άλλο ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε

 καθόλου οργανωμένη καλλιέργειά του.

Μάλιστα εάν κάποιος ήθελε να καταναλώσει τζίτζιφα μπορούσε να βρει μόνο

 εισαγωγής από Κίνα, φυσικά σε αποξηραμένη μορφή. Και όλα αυτά για έναν

 καρπό που διαθέτει πολλαπλάσια βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, ιδιαίτερη

 αντιοξειδωτική δράση και πολλαπλά ακόμα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Όλα αυτά αποτέλεσαν τη μαγιά μιας επιχειρηματικής ιδέας για τον νεαρό αγρότη. 

Τζιτζιφιές ωστόσο δεν μπορούσε να βρει άλλες από φυτώρια, αφού και αυτές

 που αγόρασε ήταν τυχαίο γεγονός.

Έτσι στράφηκε στην παραδοσιακή μέθοδο ανάπτυξης των δικών του φυτών με

 σπορά ιδιόκτητου φυτώριου.

Έξι χρόνια μετά ο Πέτρος Τζαβέλλας διαθέτει μια δυναμική καλλιέργεια χιλίων

 δέντρων, ενώ στο φυτώριο βρίσκονται χίλια ακόμα μικρά δέντρα τα οποία θα

 φυτευθούν την ερχόμενη άνοιξη.

Μεγάλες αποδόσεις με μικρή προσπάθεια

«Είναι η πιο εύκολη δενδροκαλλιέργεια με την οποία είχε ασχοληθεί ποτέ», 

εξομολογείται ο αγρότης από την Πέλλα. Όπως λέει, ευδοκιμεί σε όλες τις

 περιοχές, θέλει μόλις 200 με 300 ώρες ψύχους, δεν θέλει ραντίσματα ή ιδιαίτερη

 περιποίηση.  Παράλληλα δείχνει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία, ενώ το πότισμα

 που χρειάζεται είναι ελάχιστο.

Το δέντρο δίνει κανονική παραγωγή δύο χρόνια μετά τη φύτευσή του. Πλέον

 ο Πέτρος βλέπει αποδόσεις 3,5 τόνους ανά στρέμμα.

Εκτός της καλλιέργειας, ο Εδεσσαίος παραγωγός επεκτάθηκε και στο θέμα των

 πωλήσεων, αφού η αγορά γύρω από το τζίτζιφο ήταν κυριολεκτικά αχαρτογράφητη.

Έστησε από την αρχή το δικό του e-shop μέσω ιστοσελίδας, με το ενδιαφέρον

 να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Το τηλέφωνό του δεν σταματά να χτυπά. Ντελικατέσεν, οπωροπωλεία κα

ι εξειδικευμένα μάρκετ σε όλη τη χώρα ζητούν πληροφορίες για το πώς θα

 προμηθευθούν την υπερτροφή με γλυκιά γεύση, που από ό,τι φαίνεται ήρθε 

για να μείνει.

Image

 

Η κατανάλωση τζίτζιφων βέβαια δεν ήταν άγνωστη στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο

 δέντρο παραμένει άγριο, πράγμα που σημαίνει ότι αφενός επιδεικνύει θαυμαστή 

ανθεκτικότητα στις εναλλαγές του καιρού και αφετέρου μπορεί να απαντηθεί 

στην Ελλάδα είτε σε ορεινές είτε σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Μάλιστα ο Πέτρος στην αναζήτηση που έκανε για τον καρπό που πια καλλιεργεί 

ευρέως διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι συνήθιζαν πριν πολλά χρόνια να συλλέγουν

 τους καρπούς της τζιτζιφιάς και να τους αποξηραίνουν ώστε να έχουν σνακ για

 τον χειμώνα.

«Η συγκομιδή του καρπού γίνεται κάθε Σεπτέμβριο, κάτι που δίνει και πλεονέκτημα

 στο τζίτζιφο, αφού δεν έχει να ανταγωνιστεί την πληθώρα των θερινών φρούτων, 

ενώ την ίδια ώρα δεν έχει ξεκινήσει η μεγάλη διάθεση καρπών που είναι δημοφιλείς

 τον χειμώνα», λέει ο Πέτρος Τζαβέλλας.

Το μέλλον για το τζίτζιφο στην ευρύτερη περιοχή προδιαγράφεται λαμπρό. Ο

 Πέτρος έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με αγρότες της περιοχής, οι οποίοι έχουν

 δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα τζίτζιφα. Το πλάνο που θα ακολουθηθεί όπως

 λέει είναι να γίνει περαιτέρω φύτευση τζιτζιφιών στην ευρύτερη περιοχή, ώστε

 να συσταθεί ομάδα τζιτζιφοπαραγωγών και οι καρποί να συγκεντρώνονται από τον

 ίδιο ώστε να διατίθενται στην αγορά είτε σε νωπή είτε σε αποξηραμένη μορφή,

 ή ακόμα και μεταποιημένα (μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού).

Μεχρι και ταβερνα Τζιτζιφιες υπηρχε στην δεκαετια του 60 στη Θεσσαλονικη.

No comments:

Post a Comment