Wednesday, March 27, 2024

Ο Νορβηγός Νομπελίστας Λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας Jon Fosse που υπογράφει φέτος το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024
Η Τέχνη είναι Ειρήνη, Jon Fosse

Η Τέχνη είναι Ειρήνη..
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ταυτόχρονα μοιάζει με όλους τους άλλους ανθρώπους. Η ορατή, εξωτερική μας εμφάνιση είναι διαφορετική από όλων των άλλων φυσικά, αλλά υπάρχει επίσης κάτι μέσα στον καθένα από εμάς, που ανήκει μόνο σε αυτό το άτομο - που είναι μόνο αυτό το άτομο. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε το πνεύμα του ή την ψυχή του. Ή αλλιώς, μπορούμε να αποφασίσουμε να μην το χαρακτηρίσουμε καθόλου με λέξεις, απλά να το αφήσουμε ήσυχο.

Η τέχνη σπάει τα όρια μεταξύ γλωσσών, γεωγραφικών περιοχών, χωρών. Συγκεντρώνει όχι μόνο τις ατομικές ιδιότητες του καθενός, αλλά και με μια άλλη έννοια, τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε ομάδας ανθρώπων, για παράδειγμα κάθε έθνους.
Η τέχνη το κάνει αυτό όχι ισοπεδώνοντας τις διαφορές και κάνοντας τα πάντα ίδια, αλλά αντίθετα, δείχνοντάς μας τι είναι διαφορετικό από εμάς, άλλο ή ξένο.
Κάθε σπουδαία τέχνη περιέχει ακριβώς αυτό: κάτι ξένο, κάτι που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως κι όμως ταυτόχρονα το κατανοούμε κατά κάποιον τρόπο.

Περιέχει ένα μυστήριο, ας πούμε. Κάτι που μας γοητεύει και έτσι μας ωθεί πέρα από τα όριά μας και με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί την υπέρβαση που κάθε τέχνη πρέπει και να περιέχει μέσα της και να μας οδηγεί σ’ αυτήν.

Jon Fosse

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης.

«ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΖΙ»
συνυπάρχουμε, δημιουργούμε, αλληλοεπιδρούμε, εξελισσόμαστε και τελικά υπάρχουμε!

27 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα για την τέχνη του θεάτρου, μια τέχνη μοναδική, αφού υπερβαίνει σύνορα και πολιτισμούς και φέρνει κοντά διαφορετικούς ανθρώπους, διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές τέχνες σε μια συνθήκη όπου όλοι και όλα συνεργάζονται με στόχο ένα κοινό όραμα που το «μοιράζονται» στη συνέχεια με το κοινό. «ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΖΙ» είναι το φετινό μας σύνθημα επειδή μαζί συνυπάρχουμε, δημιουργούμε, αλληλοεπιδρούμε, εξελισσόμαστε και τελικά υπάρχουμε. Γιατί το μέλλον είναι για όλους όσους έχουν την προοπτική να το δημιουργήσουν. Το Θέατρο μέσα από την ομαδικότητα μπορεί και «ταξιδεύει» παντού χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις υπενθυμίζοντας ότι «Η Τέχνη είναι ειρήνη», όπως ακριβώς, κλείνει το μήνυμά του για τον φετινό εορτασμό της ημέρας του θεάτρου ο Νομπελίστας λογοτέχνης Γιόν Φόσε. 

Αστέριος Πελτέκης

Περισσότερα
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν
Με βαθιά συγκίνησε υποδέχτηκε το κοινό της Θεσσαλονίκης την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel -μια συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τον πολιτιστικό οργανισμό «Λυκόφως»- που δόθηκε με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την Παρασκευή 22 Μαρτίου.
O κορυφαίος σκηνοθέτης Guy Cassier, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως καθοδήγησε αριστοτεχνικά τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, στο μοναδικό αισθητηριακό του σύμπαν, που συνδυάζει την εικαστική τεχνολογία με το πάθος του για την λογοτεχνία. Μια παράσταση που έχοντας ως όχημα μια τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα, την απώλεια, την προσφυγιά, τη δύναμη της φιλίας, το φως της αισιοδοξίας που ανακαλύπτει ο άνθρωπος κάτω από κάθε δύσκολη συνθήκη, αλλά και την ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία, χάρισε στους θεατές μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης-Guy Cassiers.               Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης- Αστέριος                                                                                                         Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)

Καθηλωτικός ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου, μας «μύησε» σε μια μοναδική σκηνική πρόταση, μέσα από την οποία «φώτισε» με την ερμηνεία του το ζωτικό περιεχόμενο αυτής της ιστορίας, υπενθυμίζοντας ότι η ρίζα του θεάτρου δεν είναι άλλη από την καθαρή αφήγηση, με κάθε τρόπο και κάθε σκηνικό μέσο.

Η Γιάννα Καρύμπαλη Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ), ο Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, ο σκηνοθέτης Guy Cassier, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με τους συντελεστές της παράστασης.

Περισσότερα
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 96%
Μια έρευνα σε εξέλιξη, στη σκηνή του Μικρού Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών, αποτελεί η lecture performance «96%» του Πρόδρομου Τσινικόρη και της ομάδας του που βάζουν στο «μικροσκόπιο» τους η Θεσσαλονίκη του 1943.
Το κοινό, της πρεμιέρας, παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον και κάποιες φορές, με κομμένη την ανάσα τη… χορογραφία στοιχείων, μύθων και προκαταλήψεων, για τα χρόνια της κατοχής και τη συλλογική κρίση αμνησίας που ακολούθησε στην πόλη.

Η πρωτότυπη παράσταση, που τον πρώτο λόγο έχει η έρευνα, συγκίνησε καθώς «αναβίωσαν» γεγονότα που για άλλους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, άλλοι τα αγνοούν επιδεικτικά ενώ υπάρχουν και αυτοί που κάνουν ότι δεν συνέβησαν ποτέ. Που τελικά βρίσκεται η αλήθεια;

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης μαζί με τους πρωταγωνιστές και συντελεστές της παράστασης- ντοκιμαντέρ «96%».

Περισσότερα
Τώρα και προσεχώς
Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΙΝ

Μια ιστορία για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, την αγάπη αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία.
 
96%
Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού συμμετοχικό project "Landscapes of Devastation"
Μια παράσταση ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.
Αφηγείται μια ιστορία σκοτεινή και λησμονημένη, τα ίχνη της οποίας όμως είναι ακόμα εδώ...
ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!
Δράση - Βρεφικό Πρόγραμμα

Οι ήχοι του σπιτιού πόσο ενοχλητικοί μπορούν να γίνουν; Και όταν οι μεγάλοι κάνουν δουλειές με τί μοιάζουν οι μορφές τους;
FAKE NEWSICAL
ΠΑΡ@ΜΥΘΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ!

Παιδική Σκηνή
Μα τι συμβαίνει στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων;;;
Φήμες και διαδόσεις κυκλοφορούν ασύστολα και κλονίζουν την εικόνα των Ηρώων των Παραμυθιών που όλοι αγαπάμε!!!
ΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΕΙΠΑΝΕ-ΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΒΓΑΛΑΝΕ
Μαρίκα είναι η Παπαγκίκα, Μαρίκα είναι η Νίνου, για το έργο όμως Μαρίκα είναι κάθε λαϊκή τραγουδίστρια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 28 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΗΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ

Μια τρελή… τρελή… τραγωδία για τη δύναμη της εικόνας, το «φαίνεσθαι» και το «είναι», τα παιχνίδια της φαντασίας, την αλήθεια και το ψέμα.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 30 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΤΣΟΥΑΝ
Στην πόλη Σε Τσουάν της Κίνας, τρεις θεοί αναζητούν κατάλυμα για μια νύχτα. Η πόρνη Σεν Τε είναι η μόνη που δέχεται να τους φιλοξενήσει.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Εισιτήρια online
ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ
ΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΕΙΠΑΝΕ-ΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΒΓΑΛΑΝΕ
Πέμπτη 28 Μαρτίου 21:00

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, έρχεται το Μάρτιο στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός). Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Οδυσσέας Ιωάννου δημιουργούν ένα μουσικό όσο και θεατρικό έργο αφιερωμένο στις γυναίκες του Λαϊκού Τραγουδιού, το οποίο θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη.

Το έργο και η παράσταση είναι ένας φόρος  τιμής στις  αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Οι γυναίκες του Τραγουδιού μας, ηρωίδες της σκηνής και της ζωής, με την τέχνη τους και την πίστη τους στο θαύμα, υψώθηκαν σε θαυμαστά πρόσωπα του Ελληνικού Πολιτισμού. Οι φωνές τους έχουν συντροφέψει και σημαδέψει την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν αλλά και οι ζωές που έζησαν, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία και πνευματική παρακαταθήκη. 

Περισσότερα
ΠΗΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ
Σάββατο 30 Μαρτίου 21:00

Το έργο «Πήρε τη ζωή στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Μια τρελή… τρελή… τραγωδία για τη δύναμη της εικόνας, το «φαίνεσθαι» και το «είναι», τα παιχνίδια της φαντασίας, την αλήθεια και το ψέμα.

Τρεις περιπτώσεις ανθρώπων: Ένας ψυχοθεραπευτής ως εκπρόσωπος της Επιστήμης. Ένας θεατρικός συγγραφέας ως εκπρόσωπος της Τέχνης. Μια διαφημίστρια ως εκπρόσωπος της Επικοινωνίας.

Και οι τρεις είναι διαχειριστές του λόγου και της εικόνας, διανοούμενοι και επιτυχημένοι. Απέναντί τους, ένας μοναχικός άνθρωπος, η Φωτεινή, που δεν ξέρει να διαχειρίζεται τίποτα, εκτός ίσως από τη φαντασία και τις αναμνήσεις της.

Περισσότερα
Ο Καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν
«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» είναι η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ που θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, τον Απρίλιο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Είναι η πρώτη συνεργασία του σκηνοθέτη με το ΚΘΒΕ και η πρώτη φορά που ο ίδιος σκηνοθετεί έργο του μεγάλου Γερμανού δραματουργού Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η πρεμιέρα της παραγωγής, που βρίσκεται σε εντατικό ρυθμό προβών, θα δοθεί το Σάββατο 6|04|2024.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας είναι μια διαχρονική σπουδή χαρακτήρων και συμπεριφορών, μία βαθιά ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της εποχής του που παραμένει, ωστόσο, έως και σήμερα επίκαιρη.
Ένα έργο ποιητικό, τολμηρό, με αγωνία, σασπένς, ανατροπές που πραγματεύεται την αέναη διαμάχη του Καλού με το Κακό, «μιλάει» για την καλοσύνη και κατά πόσο αυτή μπορεί να «επιβιώσει» σε μια κοινωνία φαύλη και διεφθαρμένη, ένα έργο που προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί.
Δεν δίνει λύσεις ή απαντήσεις αλλά μας αφήνει ελεύθερους να καταλήξουμε σε δικά μας συμπεράσματα.
Περισσότερα

No comments:

Post a Comment