Tuesday, February 27, 2024

Πρεμιέρα «ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ»
Αντίσταση, Επιβίωση, Διεκδίκηση
Από τη μικρογραφία μιας οικογενειακής τραγωδίας, όπως αυτή ξετυλίγεται στο πρώτο θεατρικό έργο του μεγάλου ρομαντικού ποιητή της γερμανικής λογοτεχνίας Φρίντριχ Σίλλερ, «Οι ληστές», ο σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης κατάφερε να αναδείξει τη σύγκρουση μεταξύ λογικής και συναισθήματος αλλά και τη σχέση του νόμου με την ελευθερία που επικρατούν στην κοινωνία μας μέχρι και σήμερα.
Από τη σκηνή του Βασιλικό Θέατρο, που έκανε πρεμιέρα η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παραγωγή, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, η σύγχρονη σκηνοθετική ματιά σε συνδυασμό με τις δυνατές ερμηνείες του πολυάριθμου θιάσου, προκάλεσαν το κοινό της Θεσσαλονίκης σε προσωπικές αλλά και κοινωνικές αναζητήσεις σε ζητήματα που ακόμη ψάχνουν τον σωστό τρόπο επιβίωσης, αντίστασης και διεκδίκησής.
Η παράσταση κινείται σε δύο χρονικά επίπεδα του τότε και του τώρα. Τον χρόνο του έργου, τον χρόνο του τότε και τον χρόνο του σήμερα, τον χρόνο δηλαδή των ηθοποιών και των θεατών. Το Θέατρο είναι έτσι κι αλλιώς ένας σύνθετος και (ακόμη) γοητευτικός αναχρονισμός.
«Οι Ληστές» είναι ένα έργο -σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, ένα κείμενο- σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίστηκε, την εποχή που γράφτηκε - στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα-,  ένα  «επαναστατικό παραμύθι» που αντανακλά το ξέσπασμα της οργής για την κοινωνική αδικία και ανισότητα.
Περισσότερα
Έκθεση Γλυπτικής στο Βασιλικό Θέατρο
Εγκαίνια: 29 Φεβρουαρίου 2024, 18:00
Οι Ληστές μέσα από τα μάτια 29 φοιτητών/φοιτητριών του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, θα φιλοξενήσει στο Βασιλικό Θέατρο έργα φοιτητών/φοιτητριών, εμπνευσμένα από το κείμενο των Ληστών του Φρίντριχ Σίλλερ.
Με αφορμή ένα εμβληματικό θεατρικό έργο, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές εμπνέονται και παρουσιάζουν μέσα από τα γλυπτά τους, τη δική τους ματιά. Η θεατρική τέχνη συναντά τη γλυπτική σε μια αλληλεπίδραση που βοηθάει το κοινό να διευρύνει την οπτική του και τη σκέψη του.

✸Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί την έκθεση και να απολαύσει τα 29 πρωτότυπα έργα σύγχρονης γλυπτικής, μέχρι το τέλος των παραστάσεων, στους χώρους του Βασιλικού Θεάτρου.
Περισσότερα
Τώρα και προσεχώς
ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ

Μια θεαματική παράσταση με μνήμες, χιούμορ, σπιρτάδα, μουσική, χορό και ρυθμό που χαρίζει άφθονες στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης στους θεατές.
ΟΙ ΚΩΜΙΚΟΙ
Μια μπουρλέσκ κωμωδία μυθοπλασίας. Αφιερωμένο στους πρώτους Έλληνες κωμικούς του βωβού κινηματογράφου και βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του Έλληνα «Σαρλώ», Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ .
FAKE NEWSICAL
ΠΑΡ@ΜΥΘΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ!

Παιδική Σκηνή
Μα τι συμβαίνει στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων;;;
Φήμες και διαδόσεις κυκλοφορούν ασύστολα και κλονίζουν την εικόνα των Ηρώων των Παραμυθιών που όλοι αγαπάμε!!!
ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!
Δράση - Βρεφικό Πρόγραμμα

Οι ήχοι του σπιτιού πόσο ενοχλητικοί μπορούν να γίνουν; Και όταν οι μεγάλοι κάνουν δουλειές με τί μοιάζουν οι μορφές τους;
ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ/HUMANITY


Έξι άνθρωποι σε μια αίθουσα αναμονής, ζουν τον εφιάλτη και την ομορφιά του να είσαι Άνθρωπος. 

* Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών.
ΠΡΟΣΔΟΚΩ
Ένα νέο έργο για τη μνήμη, τον θάνατο και την αθανασία. Ένας επικήδειος για το θέατρο, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα αλλά και για την Ιστορία. Ένα παιγνίδι ανταγωνισμού και επικράτησης ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς.
96%
Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού συμμετοχικό project "Landscapes of Devastation"

Μια παράσταση ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.
Αφηγείται μια ιστορία σκοτεινή και λησμονημένη, τα ίχνη της οποίας όμως είναι ακόμα εδώ...
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 21 ΜΑΡΤΙΟΥ
Εισιτήρια online
Κωδωνοφορίες– τελετουργίες -θέατρο
Το ΚΘΒΕ… υποδέχεται το Σάββατο 2 Μαρτίου, στο Φουαγιέ του Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την ημερίδα που οργανώνεται, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, από τους «Δρόμους του Κουδουνιού».
Η εκδήλωση με τίτλο «Κωδωνοφορίες–τελετουργίες-θέατρο» έχει στόχο να φωτίσει τη σύνδεση των εθίμων και των τελετουργιών της κωδωνοφορίας, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται στα αρχαία χρόνια, με τη «γέννηση» του θεάτρου.
 
Είσοδος Ελεύθερη.
Θα διαρκέσει από τις 13:00 έως τις 15:00.
Περισσότερα
Ματαίωση των παραστάσεων τη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου λόγω της γενικής απεργίας (26/2/2024)
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα της χώρας και στην οποία συμμετέχει το ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) και η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος) ανακοινώνει ότι δε θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις της συγκεκριμένης ημέρας, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα της επιστροφής ή αλλαγής των εισιτηρίων, που έχουν ήδη εκδοθεί.
Περισσότερα
Ομαδικό Εισιτήριο

Oμαδικό Εισιτήριο: 7 ευρώ (για 10 άτομα ισχύει για Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα - από 20 άτομα και πάνω για Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή)

Ομαδικό Μαθητικό Εισιτήριο για τις απογευματινές και βραδινές παραστάσεις: 6€

Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012

 
Περισσότερα

No comments:

Post a Comment