Wednesday, February 28, 2024

ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ


Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε να επισκεφθούμε κάποιο ελληνικό νησί μόνο την περίοδο του καλοκαιριού. Όμως, η Ελλάδα ζωντανεύει και τον χειμώνα, με πλήθος εκδηλώσεων και φεστιβάλ, με αποκορύφωμα το γνωστό σε όλους καρναβάλι. Τι θα έλεγες φέτος να κάνεις τη διαφορά με την παρέα σου και να επιλέξεις ένα ελληνικό νησί για το φετινό καρναβάλι; Καλή η Πάτρα και η Ξάνθη αλλά σαν το καρναβάλι σε νησί δεν έχει. Εάν αναζητάς μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη χρώμα, μουσική, χορό και ήθη και έθιμα που θα σε συναρπάσουν, τα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικό προορισμό. Παρακάτω μπορείς να βρεις τα 9+1 καλύτερα ελληνικά νησιά για να περάσεις τις Απόκριες όπως ακριβώς τις έχεις φανταστεί!

1. Νάξος: Μεταμφιέσεις και Παραδοσιακοί Ρυθμοί

Στενός δρόμος με γραφικά σπίτια δύο καρέκλες και ένα τραπέζι στην Νάξο

Σου έχει κεντρίσει ποτέ το ενδιαφέρον η Νάξος την περίοδο της Αποκριάς; Σε περιμένει μια μοναδική εμπειρία! Την Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, το νησί ζωντανεύει με το Διονυσιακό Καρναβάλι, όπου οι κάτοικοι ντύνονται με εντυπωσιακές στολές, κατασκευάζουν πανέμορφα άρματα, και ξεχύνονται στους δρόμους με μουσική, χορό, και άφθονο κέφι, αναβιώνοντας με ζωντανό τρόπο τον μύθο του Διονύσου και της Αριάδνης. Ωστόσο, διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, με πλήθος εθίμων, όπως οι “Κουδουνάτοι“, “Μπούλες” και η “Λαμπαδηδρομία“. Πιο συγκεκριμένα, οι “κουδουνάτοι” είναι άντρες ντυμένοι με γούνες και κουδούνια που χορεύουν στους δρόμους ενώ οι “μπούλες” είναι άντρες ντυμένοι με γυναικεία ρούχα και μάσκες, τέλος, η “λαμπαδηδρομία” αποτελεί μια νυχτερινή πομπή με αναμμένες λαμπάδες, ένα θέαμα που σίγουρα δε θες να χάσεις.

Σχετικά με τις εκδηλώσεις, ξεκινούν με την τελετή έναρξης και την παράδοση των κλειδιών της πόλης στον Βασιλιά Καρνάβαλο. Στη συνέχεια, ακολουθούν χοροί, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια για παιδιά και πλήθος άλλων εκδηλώσεων. Ενώ, ξεχωρίζουν οι παραδοσιακές μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, τα “γλέντια” στις πλατείες και οι καντάδες. Φυσικά, η κορυφαία στιγμή αποτελεί η μεγάλη παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Εκείνη την ημέρα χιλιάδες καρναβαλιστές, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, παρελαύνουν στους δρόμους. Η παρέλαση καταλήγει στην κεντρική πλατεία, όπου πραγματοποιείται ένα μεγάλο γλέντι με μουσική και χορό.

Πώς θα φτάσω στη Νάξο;

Μπορείς να βρεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Πειραιά προς Νάξο κάθε μέρα, διάρκεια του ταξιδιού είναι 3h 25m – 5h 45m και οι τιμές ξεκινάνε από 42€.

2. Ρέθυμνο: Οι Απόκριες Ζωντανεύουν

Στενός γραφικός δρόμος με σπίτια και κάποιες γλάστρες με φυτά στο Ρέθυμνο

Άλλος ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους φοιτητές εκτός από την Πάτρα και την Ξάνθη αποτελεί και το νησί της Κρήτης και συγκεκριμένα το Ρέθυμνο. Το καρναβάλι του Ρεθύμνου έχει βενετσιάνικες ρίζες ενώ φημίζεται για την αυθεντικότητα και τον σατυρικό χαρακτήρα του. Χιλιάδες κόσμος περιμένει την ημέρα του καρναβαλιού για να δει την περίφημη παρέλαση από άρματα και πλήθος κόσμου να τα συνοδεύει με θεματικές στολές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το προηγούμενο βράδυ στο Ρέθυμνο πραγματοποιείται και μια βραδινή παρέλαση που πολλοί δε γνωρίζουν. Το σημείο συνάντησης είναι το ίδιο με τη μόνη διαφορά ότι ο κάθε καρναβαλιστής έχει την ευκαιρία να επιλέξει τη δική του στολή καθώς δεν υπάρχουν τα άρματα.

Σχετικά με τις εκδηλώσεις, ξεκινούν με την τελετή έναρξης και την παράδοση των κλειδιών της πόλης στον Βασιλιά Καρνάβαλο. Ακολουθούν χοροί, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια για παιδιά και πλήθος άλλων εκδηλώσεων. Ξεχωρίζουν οι σατυρικές εκδηλώσεις, οι μουσικές βραδιές και τα “γλέντια” στις πλατείες. Το πάρτι δε σταματά το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αφού πλήθος κόσμου χορεύει όλη μέρα στα μπαράκια που μπορείς να βρεις στην παραλία του Ρεθύμνου. Κορυφαία στιγμή αποτελεί η “Κρητική βραδιά” με παραδοσιακές μουσικές και χορούς, άλλη μια παράδοση που αξίζει να ζήσεις έστω και μια φορά από κοντά.

Πώς θα φτάσω στο Ρέθυμνο;

Για να φτάσεις στο Ρέθυμνο θα πρέπει πρώτα να πας με πλοίο μέχρι το λιμάνι των Χανίων και από εκεί να συνεχίσεις οδικώς. Μπορείς να βρεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Πειραιά προς Χανιά κάθε μέρα, διάρκεια του ταξιδιού είναι 8h 30m – 13h και οι τιμές ξεκινάνε από 45€.

3.Αίγινα: Φλόγες και Φαντασμαγορία στον Σαρωνικό

Στενός γραφικός δρόμος με το φως του ήλιου να πέφτει επάνω στα σπίτια που είναι χτισμένα από πέτρα στην Αίγινα

Η Αίγινα, ένας προορισμός κοντά στην Αθήνα αλλά με μια ξεχωριστή, νησιωτική αύρα, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία καρναβαλιού που συνδυάζει ιδανικά την παράδοση με τη διασκέδαση. Τις Απόκριες, η Αίγινα μετατρέπεται σε έναν τόπο γιορτής, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συμμετέχουν ενεργά στις παραδοσιακές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις. Τα έθιμα που ξεχωρίζουν περιλαμβάνουν τον χορό των φωτιών, όπου τολμηροί ντόπιοι περνούν ανάμεσα σε φλεγόμενα κάρβουνα, και το “γαϊτανάκι” που είναι παραδοσιακός χορός με πολύχρωμες κορδέλες. Η Αίγινα προσφέρει μια ζωντανή και αυθεντική καρναβαλική εμπειρία, με τη μαγεία της να αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν να βιώσουν το καρναβάλι σε ένα νησί γεμάτο ιστορία και φυσική ομορφιά.

Σχετικά με τις εκδηλώσεις, ξεκινούν με την τελετή έναρξης και την παράδοση των κλειδιών της πόλης στον Βασιλιά Καρνάβαλο. Ακολουθούν χοροί, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια για παιδιά και πλήθος άλλων εκδηλώσεων. Το αποκορύφωμα του καρναβαλιού είναι η Κυριακή της Αποκριάς όπου όπως σε κάθε μέρος της Ελλάδας έτσι και στην Αίγινα πραγματοποιείται η πρωινή παρέλαση με πλήθος καρναβαλιστών να είναι ντυμένοι με στολές, με αποκορύφωμα το βράδυ αυτής αφού καίγεται ο Καρνάβαλος στην κεντρική πλατεία.

Πώς θα φτάσω στην Αίγινα;

Μπορείς να βρεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Πειραιά προς Αίγινα κάθε μέρα, διάρκεια του ταξιδιού είναι 1h 5m – 1h 10m και οι τιμές ξεκινάνε από 10€.

4. Ζάκυνθος: Μασκαράδες και Μελωδίες του Ιονίου

Κεντρικός πεζόδρομος με μαγαζιά στην Ζάκυνθο

Το καρναβάλι της Ζακύνθου, γνωστό και ως “Βενετσιάνικο καρναβάλι“, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και φέρει έντονη βενετσιάνικη επιρροή. Στο νησί του Ιονίου, το Φιόρο του Λεβάντε όπως επίσης το αποκαλούν, ξεχωρίζουν οι εντυπωσιακές στολές, οι καντάδες και οι βαρκαρόλες. Οι βαρκαρόλες είναι παραδοσιακά τραγούδια της Ιταλίας, και πιο συγκεκριμένα, συνδέονται με την πόλη της Βενετίας. Αυτά τα τραγούδια ερμηνεύονταν από τους γνωστούς βαρκάρηδες ή γονδολιέρηδες καθώς πλέοντας με τις γόνδολες τους μέσα στα κανάλια της Βενετίας.

Σχετικά με τις εκδηλώσεις, ξεκινούν με την τελετή έναρξης και την παράδοση των κλειδιών της πόλης στον Βασιλιά Καρνάβαλο. Οι μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, οι μεταμφιέσεις και οι παρελάσεις με τα πλωτά άρματα στους δρόμους και τα κανάλια της πόλης της Ζακύνθου, προσδίδουν μια αίσθηση κομψότητας και μαγείας. Το “πίκολο“, η παραδοσιακή πορεία των καρναβαλιστών με λαμπάδες στα χέρια, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Συνήθως το “πικόλο” πραγματοποιείται μια μέρα πριν την επίσημη παρέλαση του καρναβαλιού.

Τέλος, μην παραλείψεις το μοναδικό έθιμο του “Βενετσιάνικου Γάμου, όπου θα ζήσεις μια αναπαράσταση του 16ου αιώνα! Φανταχτερά κοστούμια, εντυπωσιακές κεντητές στολές και μια ατμόσφαιρα γεμάτη χρώμα σε περιμένουν. Σε μια ανατροπή ρόλων, οι άντρες ντύνονται γυναίκες και οι γυναίκες άντρες, δημιουργώντας μια ξεκαρδιστική ατμόσφαιρα. Πάρε τους φίλους σου, γίνε μέρος της παρέλασης, μπες στα στενά της Ζακύνθου και τραγουδήστε μαζί σατιρικούς στίχους και παραδοσιακά τραγούδια.

Πώς θα φτάσω στη Ζάκυνθο;

Για να φτάσεις στη Ζάκυνθο πρώτα θα πρέπει να φτάσεις οδικώς μέχρι το λιμάνι της Κυλλήνης. Μπορείς να βρεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο κάθε μέρα, διάρκεια του ταξιδιού είναι 1h 15m και οι τιμές ξεκινάνε από 11,30€.

5. Κέρκυρα: Η παράδοση γίνεται ένα με το καρναβάλι

Γραφφικός στενός δρόμος με χρωματιστά σπίτια ενώ το ηλιο βασίλεμα πέφτει

Το καρναβάλι της Κέρκυρας έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Εκείνη την εποχή, οι Βενετοί άρχοντες διοργάνωναν χορούς και μασκαράδες, ενώ οι ντόπιοι συμμετείχαν με τα δικά τους έθιμα. Σήμερα, το καρναβάλι διατηρεί τον βενετσιάνικο χαρακτήρα του, με πλήθος εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλο την Κέρκυρα και διαρκεί περίπου ένα μήνα.

Σχετικά με τις εκδηλώσεις, το καρναβάλι της Κέρκυρας ξεκινά με την τελετή έναρξης, όπου ο Δήμαρχος παραδίδει τα κλειδιά της πόλης στον Βασιλιά Καρνάβαλο. Ακολουθούν χοροί, μουσικές βραδιές και πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Ξεχωρίζουν οι “καντάδες”, όπου ομάδες μασκαράδων τραγουδούν παραδοσιακά καντάδες στα μπαλκόνια των σπιτιών, οι “μασκαράδες”, χορευτικές ομάδες με εντυπωσιακές στολές, και οι και οι “κομπάρσοι”, άντρες ντυμένοι με άσπρες ρόμπες και ψηλά καπέλα που συνοδεύουν τις καντάδες. Το αποκορύφωμα του καρναβαλιού της Κέρκυρας αποτελεί η “Νυχτερινή Πομπή“, μια εντυπωσιακή παρέλαση με άρματα και πλήθος καρναβαλιστών, η οποία πραγματοποιείται το Σάββατο πριν από την Καθαρά Δευτέρα και διασχίζει τους δρόμους της πόλης, με χορούς, μουσική και πυροτεχνήματα.

Πώς θα φτάσω στην Κέρκυρα;

Για να φτάσεις στην Κέρκυρα πρώτα θα πρέπει να φτάσεις οδικώς μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Μπορείς να βρεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Ηγουμενίτσα προς Κέρκυρα κάθε μέρα, διάρκεια του ταξιδιού είναι 50m – 1h 30m και οι τιμές ξεκινάνε από 5,60€.

6. Σκιάθος: Απόκριες στις Παραλίες του Αιγαίου

Γραφικό στενό στην χώρα της Σκιάθου με μπλε και λευκά κτίρια φωτισμένα κατάλληλα για το βράδυ

Το καρναβάλι της Σκιάθου έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια, όπου οι άνθρωποι γιόρταζαν την έλευση της άνοιξης με θορύβους και μεταμφιέσεις. Σήμερα, το καρναβάλι διατηρεί τον λαϊκό χαρακτήρα του, με πλήθος εθίμων που λαμβάνουν χώρα σε όλο το νησί. Στη Σκιάθο, ξεχωρίζει το έθιμο των “Κουδουνάτων“, όπου άντρες ντυμένοι με γούνες και κουδούνια χορεύουν στους δρόμους, διώχνοντας τα κακά πνεύματα. Το καρναβάλι της Σκιάθου, με έντονο το λαϊκό στοιχείο, διακρίνεται για την αυθεντικότητα και την αστείρευτη ενέργεια.

Σχετικά με τις εκδηλώσεις, ο καρναβάλι της Σκιάθου ξεκινά με την τελετή έναρξης, όπου ο Δήμαρχος παραδίδει τα κλειδιά της πόλης στον Βασιλιά Καρνάβαλο. Ακολουθούν πλήθος εκδηλώσεων που μπορείς να βρεις σε όλο το νησί. Ωστόσο, η κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού αποτελεί η “Καθαρά Δευτέρα“, όπου άντρες ντυμένοι με κουρέλια και μάσκες κυνηγούν τα παιδιά στους δρόμους, πετώντας τους “κούλουμα”, μικρά ψωμάκια σε σχήμα σφαίρας.

Πώς θα φτάσω στη Σκιάθο;

Για να φτάσεις στη Σκιάθο πρώτα θα πρέπει να φτάσεις οδικώς μέχρι το λιμάνι του Άγιου Κωσταντίνου. Μπορείς να βρεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Άγιο Κωσταντίνο προς Σκιάθο κάθε μέρα, διάρκεια του ταξιδιού είναι 1h 25m – 2h 5m και οι τιμές ξεκινάνε από 37,00€.

7. Πάτμος: Μια ξεχωριστή απόδραση για τις Απόκριες

Γραφικό στενό με λευκά κτίρια και μια λευκή και μια πορτοκαλί γάτα κοιτάζοντας τον φακό στην Πάτμο

Το καρναβάλι της Πάτμου έχει τις ρίζες του στα αρχαία Διονυσιακά έθιμα, όπου οι άνθρωποι ντύνονταν με μάσκες και χόρευαν προς τιμήν του θεού Διονύσου. Σήμερα, το καρναβάλι διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, με πλήθος εθίμων που λαμβάνουν χώρα σε όλο το νησί.

Το καρναβάλι της Πάτμου ξεκινά με την τελετή έναρξης, όπου ο Δήμαρχος παραδίδει τα κλειδιά της πόλης στον Βασιλιά Καρνάβαλο. Τι κάνει όμως το καρναβάλι στην Πάτμο να ξεχωρίζει; Το έθιμο των “αρλεκίνων“, όπου άντρες ντυμένοι με πολύχρωμα ρούχα και μάσκες χορεύουν στους δρόμους. Η μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα είναι εξίσου εντυπωσιακή. Χιλιάδες καρναβαλιστές, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης, χορεύοντας και τραγουδώντας, καταλήγοντας στην Πλατεία του Κάμπου, όπου πραγματοποιείται ένα μεγάλο γλέντι με μουσική και χορό.

Πώς θα φτάσω στην Πάτμο;

Μπορείς να βρεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Πειραιά προς Πάτμο κάθε μέρα, διάρκεια του ταξιδιού είναι 8h 45m και οι τιμές ξεκινάνε από 43,00€.

8. Σάμος: Καρναβαλικές Συνθέσεις στο Αιγαίο

Γραφικά σκαλιά με λευκά σπίτια που έχουν γαλάζια παράθυρα και χρωματιστές γλάστρες στην Σάμο

Το καρναβάλι της Σάμου έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια, όπου οι άνθρωποι γιόρταζαν την έλευση της άνοιξης με θορύβους και μεταμφιέσεις. Σήμερα, το καρναβάλι διατηρεί τον σατυρικό χαρακτήρα του, με πλήθος εθίμων που λαμβάνουν χώρα σε όλο το νησί. Οι Απόκριες στη Σάμο προσφέρουν μια πληθώρα από εκδηλώσεις για όλα τα γούστα.

Το καρναβάλι της Σάμου ξεκινά με την τελετή έναρξης, όπου ο Δήμαρχος παραδίδει τα κλειδιά της πόλης στον Βασιλιά Καρνάβαλο. Ξεχωρίζει το έθιμο των “κουδουνάτων“, όπου άντρες ντυμένοι με προβιές και κουδούνια χορεύουν στους δρόμους, διώχνοντας τα κακά πνεύματα. Πέρα από τους Κουδουνάτες, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καρναβαλιού της Σάμου θα συναντήσεις και τους “τσαμπουνιέρηδες“, μια παλιά παράδοση που αναβιώνει, όπου άντρες ντυμένοι με προβιές και κουδούνια, λερώνονται με σαπούνι και πειράζουν τους θεατές.

Πώς θα φτάσω στη Σάμο;

Μπορείς να βρεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Πειραιά προς Σάμο κάθε μέρα, διάρκεια του ταξιδιού είναι 11h 25m και οι τιμές ξεκινάνε από 59,50€.

9. Χίος: Μοναδικά Έθιμα του Καρναβαλιού ζωντανεύουν στο Βόρειο Αιγαίο

Γραφικό στενό με λευκά σπίτια και χρωματιστές πόρτες σε μπλε και πράσινο χρωμα και ροζ μπουκαμβίλιες κρεμασμένες από τα μπαλκόνια στην Χίο

Το καρναβάλι της Χίου έχει τις ρίζες του στη μεσαιωνική εποχή, όπου οι άνθρωποι γιόρταζαν με μεταμφιέσεις και σάτιρα. Σήμερα, το καρναβάλι διατηρεί τον μεσαιωνικό χαρακτήρα του, με πλήθος εθίμων που λαμβάνουν χώρα σε όλο το νησί. Μερικά από τα έθιμα ξεχωρίζουν μέχρι και σήμερα κάνοντας τις Απόκριες ξεχωριστές για όλους.

Σαν απόηχος μιας θρυλικής μάχης, το έθιμο της Μόστρας ξεδιπλώνεται στη Χίο, υφαίνοντας ένα ζωντανό μωσαϊκό από χρώμα, μουσική και παράδοση. Άφησε το πνεύμα του καρναβαλιού να σε παρασύρει σε μια ανηφορική πορεία προς το χωριό, πλάι σε σατιρικά άρματα, εντυπωσιακές στολές και χειροποίητες προσωπίδες, τις ξακουστές μουτσουναριές. Επιπλέον, στη Χίο οι “Μπούλες” αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καρναβαλιού, μια παράδοση με πλούσια ιστορία και ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Η ακριβής προέλευση των Μπουλών χάνεται στα βάθη των αιώνων, με πιθανές ρίζες σε αρχαίες διονυσιακές τελετές ή βενετσιάνικες επιρροές. Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι Μπούλες σχετίζονται με τους “Κουδουνοφόρους”, μια ομάδα μεταμφιεσμένων ανδρών ντυμένοι με γυναικεία ρούχα που έψαλλαν σατιρικά τραγούδια και χόρευαν στους δρόμουςΤέλος, Ξεχωρίζουν οι χορευτικές ομάδες, οι μουσικές εκδηλώσεις και οι θεατρικές παραστάσεις, ενώ μοναδική στιγμή αποτελεί η “κρεμάλα”, ένα έθιμο με αναπαράσταση απαγχονισμού.

Πώς θα φτάσω στη Χίο;

Μπορείς να βρεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Πειραιά προς Χίο κάθε μέρα, διάρκεια του ταξιδιού είναι 9h 25m και οι τιμές ξεκινάνε από 20,00€.

10. Σκύρος: Ένα Καρναβάλι Ριζωμένο στον Χρόνο

Γραφικό στενό με λευκά σπίτια και ένα μυστικό πέρασμα στην Σκύρο

Το καρναβάλι στη Σκύρο διαθέτει μια πλούσια και πολύχρωμη ιστορία που αντανακλά την πολιτισμική ταυτότητα και την παράδοση του νησιού. Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και πιο αυθεντικά καρναβάλια της Ελλάδας, με ρίζες που ενδεχομένως επεκτείνονται μέχρι και τις αρχαίες διονυσιακές εορτές. Η μοναδικότητα του καρναβαλιού στη Σκύρο δεν είναι μόνο στη διάρκεια του αλλά και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για τους κατοίκους του νησιού, καθώς αποτελεί μια ζωντανή έκφραση της λαϊκής τέχνης και των παραδόσεων τους. Μέσα από τις δεκαετίες, το καρναβάλι της Σκύρου έχει εξελιχθεί, αλλά έχει διατηρήσει την παραδοσιακή του αίσθηση, προσελκύοντας επισκέπτες που επιθυμούν να βιώσουν αυτό το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός.

Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού στη Σκύρο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες μοναδικών ηθών και εθίμων που διατηρούνται ζωντανά από γενιά σε γενιά. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έθιμα είναι αυτό των “Γέρων, των Κορελών και της Τράτας“. Οι “Γέροι” είναι άνδρες ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, καλυμμένοι με κατσικίσιες γούνες και φορώντας μάσκες που απεικονίζουν γερασμένα πρόσωπα, κουδουνίζοντας τα κουδούνια που έχουν στη μέση τους, συμβολίζοντας την εκδίωξη των κακών πνευμάτων. Οι “Κορέλες” είναι νεαροί άνδρες ντυμένοι σε γυναικείες φορεσιές που συνοδεύουν τους “Γέρους”, προσθέτοντας ένα στοιχείο γέλιου και σάτιρας στις εκδηλώσεις. Το έθιμο της “Τράτας”, ένα είδος παραστατικού δρώμενου που αναπαριστά τη θαλάσσια ζωή και τον αγώνα των ψαράδων με τη θάλασσα, προσδίδει μια μοναδική ποιότητα στο καρναβάλι της Σκύρου.

Πώς θα φτάσω στη Σκύρο;

Για να φτάσεις στη Σκύρο πρώτα θα πρέπει να φτάσεις μέχρι την Κύμη, Εύβοια. Μπορείς να βρεις ακτοπλοϊκά εισιτήρια από την Κύμη, Εύβοια προς Σκύρο κάθε μέρα, διάρκεια του ταξιδιού είναι 1h 40m και οι τιμές ξεκινάνε από 8,40€.

Το καρναβάλι στην Ελλάδα, ειδικά στα νησιά, είναι μια εμπειρία που συνδυάζει την παράδοση με τη διασκέδαση και την ιστορία με τον πολιτισμό. Κάθε νησί προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, καθιστώντας τις Απόκριες ιδανική εποχή για να τα εξερευνήσεις. Μα υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις την περιπέτεια σου από το να κλείσεις τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σου μέσω της Ferryscanner; Επίλεξε τον προορισμό που σου ταιριάζει και αφέσου στη μαγεία του καρναβαλιού. Οι Απόκριες σε περιμένουν, και η επόμενη περιπέτεια είναι μόνο ένα κλικ μακριά!

No comments:

Post a Comment