Saturday, December 30, 2023

Θεσσαλονίκη: Μοναδική συναυλία του Γιάννη Πάριου απόψε στο Ι.Βελλίδης

Φωτογραφία: Αρχείο Intime
 

Ο Γιάννης Πάριος, η φωνή της Ελλάδας που έχει υμνήσει τον έρωτα όσο κανείς άλλος, θα αποχαιρετήσει μαζί μας το 2023 από τη σκηνή του συνεδριακου κεντρου Ιωαννης Βελλιδης στη Θεσσαλονίκη, με 2 εορταστικές εμφανίσεις, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023,  χαρίζοντας σε όσους βρεθούν εκεί μία αλησμόνητη εμπειρία.

Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του Γιάννη Πάριου στις δύο εμφανίσεις του στο Βελλίδειο, στη Θεσσαλονίκη, θα πλημμυρίσει έρωτα και αγάπη την ψυχή μας, πάντα με σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που γνωρίζει να κάνει εξαιρετικά.

Οι μοναδικές ερμηνείες του όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει να κρατήσουν χαραγμένο ανεξίτηλα στη συνείδηση του κοινού τόσο τον ίδιο ως καλλιτέχνη, όσο και τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει αφού κατάφερε να έχει μια συγκινητική απήχηση στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια.

ADVERTISEMENT

Ο Γιάννης Πάριος μας χαρίσει δυο βραδιές του Δεκέμβρη 2023 γεμάτες συγκίνηση, δείχνοντάς μας για ακόμη μια φορά τον πιο “γλυκό” τρόπο καταστροφής….

“Στο κάτω κάτω της γραφής αξίζει να καταστραφείς και ως το θάνατο να πας για μια γυναίκα που αγαπάς ….”

Το “φαινόμενο Πάριος”, ο πιο ερωτικός τραγουδιστής και συνθέτης της γενιάς του, με τραγούδια αγαπημένα και χιλιοτραγουδισμένα, που έχουν μείνει πια στην ιστορία και αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον της Ελληνικής μουσικής, παρουσιάζει στο κοινό της Θεσσαλονίκης που τον λατρεύει, τις καλύτερες στιγμές από τη πλούσια δισκογραφική του πορεία, λίγο πριν έρθει το 2024.

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τις λέξεις έρωτας, αγάπη, επιτυχία, ταλέντο. Με συγκινητική απήχηση στον κόσμο, έχει εμφανιστεί σε μεγάλες μουσικές σκηνές, στάδια και θέατρα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πάντα με μεγάλο σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνει, κατάφερε να είναι χαραγμένος ανεξίτηλα στη συνείδηση του κοινού, τόσο ο ίδιος ως καλλιτέχνης, όσο και τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει, τους στίχους και τη μουσική πολλών από τα οποία έχει γράψει ο ίδιος, και τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Έχοντας διανύσει σχεδόν 50 χρόνια ουσιαστικής πορείας, με συνέπεια, πάθος και αυθεντικότητα, δικαίως αποκαλείται “ο τροβαδούρος του έρωτα”. Όλοι θα πρέπει, έστω μια φορά στη ζωή τους, να βιώσουν την εμπειρία να παραβρεθούν σε συναυλία του και να ακούσουν ζωντανά τον Γιάννη Πάριο.

Να δονηθούν από τον εύθραυστο δυναμισμό των συναισθημάτων που αναβλύζουν από κάθε τραγούδι του, με όχημα την ιδιαίτερη φωνή του. Και να αποχωρήσουν… ερωτευμένοι, άλλοι με το ταίρι τους, άλλοι με τη στιγμή, άλλοι με το “σήμερα”, άλλοι με τη ζωή “που περνά και χάνεται”.

Ο έρωτας έτσι κι αλλιώς είναι παντού, απλά ο Γιάννης Πάριος μας δείχνει για ακόμη μια φορά τον τρόπο να τον αφουγκραστούμε και να αφεθούμε να μας διαπεράσουν τα βέλη του…

Ο Γιάννης Πάριος εμφανίστηκε στο τραγούδι το 1969 ενώ ο πρώτος του δίσκος με τον τίτλο Θαλασσογραφίες κυκλοφόρησε το 1970. Η συνέχεια ήταν καταιγιστική με τους περισσότερους δίσκους του να γίνονται χρυσοί ή πλατινένιοι.

Οι συνεργασίες του αριθμούν τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς, συνθέτες αλλά και συναδέλφους του. Πολλές φορές γράφει ο ίδιος μουσική ή στίχους στα τραγούδια που ερμηνεύει, αλλά και για άλλους τραγουδιστές.

Στα πρώτα του βήματα συνεργάστηκε με τον Γιώργο Κατσαρό ενώ τον βοήθησαν Πυθαγόρας και ο Απόστολος ΚαλδάραςΣτα τέλη της δεκαετίας του ’70 συνεργάζεται με τον Γιώργο Μητσάκη και γίνεται ο απόλυτος εκφραστής του συναισθήματος.

Η μεγάλη επιτυχία θα έρθει τη δεκαετία του ’80 όπου θα τον ακολουθεί η περιγραφή “τροβαδούρος του έρωτα”.

Στις επόμενες δεκαετίες ξεχωρίζουν οι συνεργασίες του με τον Σταμάτη Σπανουδάκη, το Σταύρο Ξαρχάκο, τον Μάριο Τόκα ενώ συνεργάστηκε δισκογραφικά και με τον γιο του, Χάρη Βαρθακούρη.

Ο Γιάννης Πάριος συνεχίζει ακόμη να συγκινεί με την σπάνια φωνή του και να λατρεύεται από το μουσικόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης, της χώρας, και όχι μόνο!

No comments:

Post a Comment