Wednesday, August 31, 2022

ELLEN’S DELUXE MILK ICE CREAM: ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΠΑΡΙΣΙ

 Μαρία Μαθιοπούλου

Από τον Εύοσμο όπου έχει το εργαστήρι της η Έλενα Γιαννακίδου δημιουργεί γεύσεις που θυμίζουν κάτι από τα παλιά, χωρίς προσμείξεις και συντηρητικά

Εκεί όπου η υψηλή ζαχαροπλαστική γίνεται παγωτό κρύβεται το όνομα μιας γυναίκας που μεγάλωσε μέσα στις βανίλιες και το κακάο και ονειρεύτηκε ένα δροσερό γλύκισμα που να ξεχωρίζει. Η Έλενα Γιαννακίδου δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη πριν από μια εξαετία την Ellen’s Deluxe Milk Ice Cream, θέλοντας να τιμήσει την παράδοση του παππού της στο παγωτό με γεύσεις που θυμίζουν κάτι από τα παλιά κι ένα προϊόν χωρίς προσμείξεις, χημικά και συντηρητικά, ατόφιο και αγνό, όπως αυτό που γευόταν παιδί. Σήμερα τα χειροποίητα παγωτά της ταξιδεύουν στο Λονδίνο και ετοιμάζονται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Παρίσι, ενώ βρίσκονται στο κατώφλι και της γερμανικής αγοράς. Στη δε ελληνική αγορά χαίρουν της εκτίμησης γνωστών σεφ και κερδίζουν συνεχώς νέους φίλους.Με 31 γεύσεις και τρεις σειρές, αυτή των κλασικών γεύσεων με γλυκό τριαντάφυλλο, μαστίχα Χίου και σύκο με παστέλι, αυτή των σούπερ deluxe με salted caramel, σοκολάτα με brownies, lemon cake και black forest, αλλά και τη σειρά gold με αρμενοβίλ και καραμελωμένα αμύγδαλα, μπεζέδες με κεράσι, αλλά και μπανόφι με σορμπέ μπανάνα και μπισκότα βουτύρου, η Ellen’s Deluxe Milk Ice Cream εμπνέεται από την υψηλή τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Θέλει μάλιστα να δημιουργεί γλυκά που έχουν ισορροπημένη δροσερή αίσθηση, και βελούδινη γεύση, γλυκά που μετατρέπονται σε παγωτά. Εδώ και έναν χρόνο, εκτός από τα χύμα παγωτά της, κυκλοφορούν στην αγορά και τα συσκευασμένα της σε μια πολυτελή συσκευασία, που έχουν βρει ήδη τη θέση τους σε delicatessen, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Όσο για τα επόμενα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν νέες γεύσεις και ακόμα πιο ποιοτικά παγωτά.

«Ο στόχος μου ήταν πάντα μια όσο το δυνατόν πιο υγιεινή γλυκιά επιλογή. Ένα αγνό, χειροποίητο γλυκό που δεν βαραίνει και αποτελείται από φυσικές πρώτες ύλες. Πρόκειται για το μοναδικό παγωτό γάλακτος με περιεκτικότητα σε γάλα πάνω από 45%» λέει  η Έλενα Γιαννακίδου.


Από το gelato στο ice cream

Η Έλενα Γιαννακίδου πηγαινοερχόταν πάνω από μια δεκαετία στην Ιταλία για να μάθει την τέχνη του gelato. Έχοντας μέσα της τις μνήμες του εργαστηρίου παγωτού του παππού της και με τις γλυκιές εικόνες και τις μυρωδιές της βανίλιας να τη συντροφεύουν από τα παιδικά της χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με το παγωτό. Αν και σπούδασε νηπιαγωγός, το παγωτό την κέρδισε. Έτσι, θήτευσε δίπλα σε μεγάλους σεφ και ιταλικές τζελατερίες, έκανε σεμινάρια στο University of Gelato, έμαθε τα πάντα για τις πρώτες ύλες, τον εξοπλισμό και τις τεχνικές, συνειδητοποίησε όμως τελικά πως το βιομηχανοποιημένο παγωτό δεν ήταν αυτό που ήθελε να φτιάχνει. Γυρίζοντας στην Ελλάδα άρχισε να μελετά τα αμερικανικά πρότυπα και αποφάσισε να μεταπηδήσει από το gelato στο ice cream. Ήθελε μάλιστα να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό που ως μαμά θα μπορούσε να το δώσει άφοβα στο παιδί της, με οικιακό χαρακτήρα, χωρίς χρωστικές, τεχνητά αρώματα και συντηρητικά, όπου το γάλα και τα συστατικά από τη φύση θα κυριαρχούσαν. Πάνω στο όνειρο αυτό στήθηκε η Ellen’s Deluxe Milk Ice Cream. Εδώ και λίγα χρόνια το εργαστήριό της βρίσκεται στον Εύοσμο, ενώ έκανε κι ένα σύντομο πέρασμα με κατάστημα από το κέντρο της πόλης, ώστε να συστήσει και στο ευρύ κοινό τα παγωτά της. Έκτοτε οι δημιουργίες της άρχισαν να κερδίζουν τον κόσμο και να αγαπιούνται για τις γεύσεις τους που παραπέμπουν σε μιαν άλλη, πιο αγνή εποχή.

«Η μνήμη και η ιστορία της οικογένειάς μου στο παγωτό με τράβηξαν στο αντικείμενο. Η εικόνα της παγωτομηχανής και η μυρωδιά της βανίλιας που μοσχομύριζε με ακολούθησαν μεγαλώνοντας», εξηγεί η Έλενα Γιαννακίδου.


No comments:

Post a Comment