ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ...
Η κατάσταση στην Τουρκία κρίνεται επικίνδυνα έκρυθμη και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το καθεστώς Ερντογάν θα επιδιώξει να βρει τρόπους αποσυμπίεσης.
Η σύσταση που γίνεται (και) από αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες προς την Ελλάδα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι να επιδεικνύει ψυχραιμία και να είναι γενικότερα προσεκτική σε οτιδήποτε έχει σχέση με την Τουρκία.
Το αποτέλεσμα είναι κι από ελληνικής πλευράς να έχει δοθεί εντολή, όπου δει, αυξημένης προσοχής και αποφυγής άσκοπων κινήσεων, που μπορεί να δώσουν αφορμή για εμπλοκές. Κάπως έτσι, για παράδειγμα, το γαλλικό ερευνητικό, με σημαία Μάλτας, Neutical Geo, πλέει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, δηλαδή σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή νερά. Και κάπως έτσι επιχειρήθηκε να κρατηθεί όσο πιο χαμηλά γίνονταν εκείνη η περίπτωση της σύλληψης του ζευγαριού των Ελλήνων από τον Έβρο, που είχαν συλληφθεί στην περιοχή της Ανδριανούπολης, όπου είχαν πάει για ψώνια. Το γεγονός ότι ο άντρας ήταν αστυνομικός, μπέρδευε την κατάσταση πολύ, αλλά ευτυχώς, στο τέλος, όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς εμπλοκές.
Εννοείται ότι σε κατάσταση συναγερμού είναι και η ελληνική διπλωματία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους που συνομίλησε με την νέα γερμανίδα ομόλογό του. Προερχόμενη από το κόμμα των Πράσινων, με ξεκάθαρες απόψεις στο παρελθόν για το ρόλο της Τουρκίας σε πολλά μέτωπα, θεωρείται πρόσωπο – κλειδί στις κρίσιμες εξελίξεις που θα δρομολογηθούν προσεχώς. Γιατί όλοι θεωρούν σχεδόν δεδομένο πλέον ότι θα δρομολογηθούν.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν πλέον και οι τελευταίες μετακινήσεις αμερικανικών στρατευμάτων μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που διήρκεσαν σχεδόν έναν μήνα. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, που εξελίχθηκε ποτέ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Υπό το (αγριεμένο) βλέμμα τόσο της Άγκυρας όσο και της Μόσχας.
Κι αυτό το τελευταίο, όπως ελέχθη στον «Τειρεσία», είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά το τελευταίο ταξίδι του στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου, όπου είχε τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Το κλίμα στη ντάτσα του ρώσου προέδρου, στην αρχή τουλάχιστον, ήταν παγωμένο κι έτσι δεν επέτρεψε στην ελληνική πλευρά να θέσει το βασικό της αίτημα: καλύτερες τιμές φυσικού αερίου στα συμβόλαια με την Gazprom.
Αντιθέτως, καλύτερα πήγε η επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ, μια μέρα πριν το Σότσι. Κι αυτό γιατί, ως γνωστόν, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να επαναπροσεγγίσει το Ισραήλ, όπως έκανε με τα ΗΑΕ κι όπως θα κάνει με την Αίγυπτο. Συνεπώς, η Αθήνα θα πρέπει να επαναβεβαιώσει τις στενές σχέσεις της με όλους.
Θυμίζουμε ότι το Ισραήλ έπαιξε ρόλο – κλειδί, σε επίπεδο πληροφοριών, για να αποκρούσει η Ελλάδα τον τουρκικό στόλο κατά την τελευταία μεγάλη κρίση στο Αιγαίο. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρισκόταν στα «σημεία μηδέν» πριν καν φτάσει το αντίστοιχο τουρκικό. Βέβαια, τότε, πρωθυπουργός ήταν ο Νετανιάχου, προσωπικός εχθρός του Ερντογάν...
No comments:
Post a Comment