ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, December 29, 2021



Πώς θα ξεχωρίσετε εάν έχετε γρίπη,

κρυολόγημα ή την μετάλλαξη Ομικρον 

- Οι ειδικοί εξηγούν



ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ


Έχετε πονόλαιμο, καταρροή και μυϊκούς πόνους; Θα μπορούσε να είναι ένα κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή και μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. 


Και οι τρεις αυτές ασθένειες έχουν παρόμοια συμπτώματα, καθιστώντας μερικές φορές δύσκολο να ξεχωρίσετε τι έχετε τελικά. 


Την ίδια ώρα, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς καθώς εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά οι ασθενείς που νοσηλεύονται παραμένουν σχετικά χαμηλοί. Για τους εμβολιασμένους, τα στοιχεία δείχνουν πως η μόλυνση με αυτή την μετάλλαξη είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά, όπως δήλωσε στο CNN ο επιδημιολόγος και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Τμήματος Υγείας του Ντιτρόιτ, Αμπντούλ Ελ-Σαγιέντ.




H λοίμωξη από κορωνοϊό μπορεί να διακριθεί από τον πονοκέφαλο και τον ξηρό βήχα

«Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι πως ένα εμβόλιο σε προειδοποιεί ‘να είσαι σε επιφυλακή’ στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Έτσι, η ικανότητα του να εντοπίζει, να στοχεύει και να καταστρέφει ιούς, είναι πολύ υψηλότερη κάθε φορά που κάνουμε άλλη μία δόση εμβολίου» λέει ο Ελ Σαγιέντ. «Είναι λογικό τα συμπτώματα που θα εμφανίζατε να είναι πιο ήπια εάν έχετε εμβολιαστεί». 


Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως οι λοιμώξεις δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, πρόσθεσε, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς τον κίνδυνο για κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος. «Ακριβώς επειδή ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης ανά άτομο μπορεί να είναι χαμηλότερος, αυτό δε σημαίνει πως σε κοινωνικό επίπεδο η Όμικρον δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο» είπε. «Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό ενός σχετικά μεγάλου αριθμού, μπορεί να είναι σχετικά μεγάλος αριθμός». 


Την ίδια ώρα, πολλές λοιμώξεις από κορωνοϊό μπορεί να μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίπη. Ο καλύτερος τρόπος για να το μάθετε, είναι να κάνετε ένα τεστ, λέει η Δρ Σάρα Ας Κομπς, θεράπων ιατρός σε Νοσοκομείο Παίδων των ΗΠΑ. «Εκτός από το τεστ, θα έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις τι έχεις αυτή τη στιγμή» λέει η Κομπς. «Θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα σαν ίδια- ακόμη και με τον κορωνοϊό» πρόσθεσε. 



Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε εάν έχετε γρίπη, κρυολόγημα ή κορωνοϊό – Τα συμπτώματα που πρέπει να ψάξετε 


Τα πρώιμα σημάδια του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορωνοϊού τείνουν να είναι παρόμοια, λέει ο Ελ Σαγιέντ. Τόσο ο κορωνοϊός όσο και η γρίπη συχνά έχουν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πόνους στο σώμα, πονόλαιμο, δύσπνοια και εμετό ή διάρροια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. 


Ωστόσο, η λοίμωξη από κορωνοϊό μπορεί να διακριθεί από τον πονοκέφαλο και τον ξηρό βήχα που συχνά τον συνοδεύουν. Η απώλεια γεύσης και όσφρησης που ήταν το μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι μόλυνσης από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να είναι πιθανό σύμπτωμα, αν και λιγότερο διαδεδομένο τώρα από ό,τι σε άλλες μεταλλάξεις, λέει ο Ελ Σαγιέντ.


«Για άτομα που αισθάνονται σοβαρό πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα με ξηρό βήχα που έχει επιδεινωθεί, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια» προειδοποίησε.


Ο πιο σημαντικός όμως παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη, είναι η έκθεση. «Εάν αρχίζετε να νιώθετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αξίζει να αναρωτηθείτε: Έχει μολυνθεί κάποιος με τον οποίο έχω έρθει σε επαφή, με κορωνοϊό; Αξίζει επίσης να απομονωθείτε και να κάνετε ένα rapid test» συμβουλεύει. 




Ακόμα και εάν δεν αισθάνεστε ακόμη συμπτώματα, ίσως είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί εάν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. «Πιστεύω ότι αξίζει να σκεφτείτε σοβαρά πως μπορεί να έχετε κολλήσει κι εσείς, δεδομένους ότι η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά» τόνισε.


Πότε να κάνετε τεστ για κορωνοϊό


Οι περισσότεροι όταν ανησυχούν, σπεύδουν να κάνουν τεστ, ωστόσο αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το πότε θα κάνετε το τεστ. Εάν αισθάνεστε κάποια συμπτώματα, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα τεστ, λέει ο Ελ Σαγiέντ. 


Για όσους έχουν εκτεθεί αλλά δεν νιώθουν συμπτώματα, υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μην έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να εμφανιστεί σε ένα rapid test, εξήγησε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να περιμένετε πέντε ημέρες μετά την έκθεση πριν κάνετε τεστ και να είστε σε επιφυλακή, σύμφωνα με το CDC. 



«Ακόμη και εάν έχετε αρνητικό τεστ, δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι κορωνοϊός» λέει ο Ελ Σαγιέντ. «Η καλύτερη προσέγγιση είναι να κάνετε το τεστ και να το επαναλάβετε μετά από 12 ή 24 ώρες και εάν έχετε δύο αρνητικά, τότε μπορεί να είστε πιο σίγουροι πως δεν έχετε κολλήσει κορωνοϊό».


Βέβαια, είτε πρόκειται για κορωνοϊό είτε για ένα κοινό κρυολόγημα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να απομονωθείτε όσο πολεμάτε μια ιογενή ασθένεια, όπως τονίζει ο Ελ Σαγιέντ. 


Τι να κάνετε εάν το παιδί σας έχει καταρροή; 


Όπως λέει η Κομπς, ενόψει της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία μετά τις χειμερινές διακοπές, όλοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης όπως και με τον κορωνοϊό. Όταν μια οικογένεια πηγαίνει στα επείγοντα με ένα παιδί που έχει καταρροή και πονόλαιμο και ρωτά τι είναι, η ίδια είναι ειλικρινής: Δεν μπορεί να γνωρίζει χωρίς τεστ. 


Τα παιδιά βιώνουν την μετάλλαξη Όμικρον με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ενήλικες, καθώς τα συμπτώματα είναι πολύ πιο εκτεταμένα και συχνά πιο ήπια, όπως το κρυολόγημα, είπε. Το να κάνετε εμβόλιο γρίπης στο παιδί σας, είναι σημαντικό για να μειώσετε την πιθανότητα προσθήκης άλλου ιού , λέει η Κομπς. Τα παιδιά άνω των 5 ετών μπορούν να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό για να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης και σοβαρής ασθένειας. 



Και καθώς επιστρέφουν σε σχολικό περιβάλλον, τα τεστ θα είναι απαραίτητα αναφέρει η Κομπς. «Αν θέλεις να είσαι πολύ προσεκτικός, εάν φοβάσαι για το παιδί σου, θα έλεγα ότι ο μόνος τρόπος για να νιώθεις πιο ασφαλής είναι να κάνει τεστ» είπε. Την ίδια ώρα, ο Ελ Σαγιέντ τονίζει πως οι συμβουλές αυτές μπορεί να εξελίσσονται όσο περνάει ο καιρός. «Τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα. Μαθαίνουμε πολλά περισσότερα» είπε. «Η Όμικρον είναι μια μετάλλαξη την οποία γνωρίζουμε περίπου έναν μήνα μόνο».


No comments:

Post a Comment