100 ΧΡΟΝΙΑ «ΜΕΛΙΣΣΑ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Καλλιόπη Καλύμνιου
Στη στέγη του ιδρύματος φιλοξενούνται 17 κορίτσια, ηλικίας 9 έως 18 ετών, ενώ υποστηρίζονται και εννέα ενήλικες κοπέλες - Η πολύτιμη αρωγή της ΕΚΕ
Για έναν ολόκληρο αιώνα το ίδρυμα «Η Μέλισσα» στη Θεσσαλονίκη παρέχει προστασία, φροντίδα και στέγη στα παιδιά που το χρειάζονται περισσότερο. Αυτήν τη στιγμή, στη στέγη του ιδρύματος φιλοξενούνται 17 κορίτσια, ηλικίας 9 έως 18 ετών, ενώ παράλληλα ο φορέας στηρίζει και εννέα ενήλικες κοπέλες στα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας τους.
Το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα» ξεκίνησε ανεπίσημα τη λειτουργία του το 1919, ως μία προσπάθεια γυναικών της πόλης να παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες που έρχονταν από τον Καύκασο. Οι γυναίκες αυτές συνειδητοποίησαν ότι η ανάγκη για βοήθεια ολοένα και αυξανόταν και ως εκ τούτου ίδρυσαν το 1921 το σωματείο «H Μέλισσα».
Το 1922 η Θεσσαλονίκη δέχθηκε ένα μεγάλο κύμα προσφύγων λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής - ανάμεσα στο κύμα προσφύγων ήταν και 60 παιδιά από το Ορφανοτροφείο Σμύρνης. Τα προσφυγόπουλα έφτασαν στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη διευθύντρια του ορφανοτροφείου, την Κατερίνα Τουρτουρή, η οποία ένωσε τις δυνάμεις της με το Σωματείο «H Μέλισσα» και δημιουργήθηκε έτσι το ομώνυμο Ορφανοτροφείο, το οποίο στεγαζόταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη Βασιλίσσης Όλγας 36. Η «Μέλισσα» άλλαξε μορφή το 1940, κατόπιν εντολής της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας και μετατράπηκε αποκλειστικά σε Ορφανοτροφείο Θηλέων. Τα αγόρια που διέμεναν στη «Μέλισσα» μεταφέρθηκαν σε διάφορα ιδρύματα και η «Μέλισσα» υποδέχθηκε τα κορίτσια από το «Άσυλο Θηλέων».
Το 1973 το Σωματείο Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα» υποχρεώνεται να συστήσει το ομώνυμο Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων για την εξυπηρέτηση του προνοιακού σκοπού του. Το 1977 το Ίδρυμα μεταφέρεται στο Πανόραμα, εξαιτίας ζημιών που είχαν προκληθεί στο νεοκλασικό κτήριο. Το Σωματείο παραμένει, ωστόσο, στις εγκαταστάσεις του, στο κτήριο της Βασιλίσσης Όλγας, και συνεχίζει το έργο στήριξης του ιδρύματος «Η Μέλισσα».
Φέτος, το ίδρυμα κλείνει 100 χρόνια επίσημης λειτουργίας, έχοντας φιλοξενήσει χιλιάδες παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Μέλισσα» στην πορεία των χρόνων έχει διευρύνει τον σκοπό της, έχοντας πάντα ως πρόταγμα την προστασία των παιδιών. Ξεκίνησε φιλοξενώντας ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής δέχθηκε πάρα πολλά παιδιά (μερικά δεν είναι καν επισήμως καταγεγραμμένα) που οι γονείς τους ζούσαν αλλά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τους παρέχουν βασικά αγαθά. Μετά τον πόλεμο, στη «Μέλισσα» έζησαν παιδιά οι γονείς των οποίων αδυνατούσαν να τα προσέχουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας λόγω των εξαντλητικών ωραρίων στην εργασία τους.
Πλέον, η «Μέλισσα» δεν είναι ορφανοτροφείο αλλά ένας φορέας παιδικής προστασίας στον οποίο ζουν παιδιά, όλα κορίτσια, τα οποία έχουν βιώσει κακοποίηση ή/και παραμέληση από το οικογενειακό τους περιβάλλον, και τα οποία έρχονται στη στέγη κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης.
Το πολύτιμο έργο της «Μέλισσας» έχει στηριχθεί από την αρχή της ίδρυσής της στην ευγενή προσφορά ανθρώπων συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να βασίζεται σε αυτήν για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος. Καθώς η κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει η «Μέλισσα» δεν καλύπτει καν τις βασικές ανάγκες του ιδρύματος, εταιρείες προσφέρουν σταθερά και ανιδιοτελώς πολύτιμη βοήθεια στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η οποία εν τέλει διασφαλίζει και τη συνέχιση του έργου του φορέα.
η πρόεδρος του ιδρύματος «Η Μέλισσα» και ομότιμη καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ, Θεοφανώ Παπαζήση, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες που έχουν διαδραματίσει και συνεχίζουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της στέγης. Όπως εξηγεί η κ. Παπαζήση, μία από τις σημαντικότερες βοήθειες που λαμβάνει το ίδρυμα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι από εταιρείες του ιατρικού κλάδου και κλινικές, οι οποίες καλύπτουν σταθερά όλα τα έξοδα των εξετάσεων και νοσηλειών των παιδιών του ιδρύματος.
Παράλληλα, εξίσου σημαντικές για τη λειτουργία του ιδρύματος και τη φροντίδα των παιδιών είναι οι χορηγίες που λαμβάνει η στέγη από εταιρείες γνωστών σούπερ μάρκετ, τα οποία προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης καθώς και από γαλακτοβιομηχανία η οποία παρέχει σε σταθερή βάση γάλατα, γιαούρτια κ.ά. στον φορέα. Επιπλέον, τη δράση του ιδρύματος στηρίζουν, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, και εταιρείες ένδυσης και υπόδησης, οι οποίες δίνουν στη «Μέλισσα» ρούχα για τα κορίτσια που ζουν στη στέγη, καθώς και για τα μπαζάρ της «Μέλισσας», τα οποία συνδράμουν στη συνέχιση του έργου του φορέα.
Σημειώνεται ότι για τη φετινή και την επόμενη χρονιά η «Μέλισσα» δέχθηκε μία μεγάλη χορηγία από εταιρεία πετρελαιοειδών, ενώ σε σταθερή βάση υπάρχουν χορηγίες από αεροπορικές εταιρείες αλλά και από εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων προς το ίδρυμα, η οποία παραχωρεί για χρόνια όχημα, διαφορετικό κάθε έτος, για τις ανάγκες μετακίνησης. Η αξία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στο έργο της «Μέλισσας» είναι καθοριστική, αν αναλογιστεί κανείς πως οι δωρεές αυτές καλύπτουν το 80% των αναγκών του ιδρύματος.
No comments:
Post a Comment