Sunday, September 30, 2018



Kήπος Σεμινάρια: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Ο ΚΗΠΟΣ βάζει κάτω από την ομπρέλα του
πολλές νέες «φθινοπωρινές» δράσεις!

To κοινωνικό εργαστήρι Κήπος διοργανώνει τον Οκτώβριο του 2018 πολλά και ενδιαφέροντα σεμινάρια, workshops, εργαστήρια, δωρεάν εκδηλώσεις. 
Σε όλα αυτά θα βρει ο ενδιαφερόμενος χρήσιμα και χρηστικά εργαλεία για να αναπτύξει τη δουλειά του, τη φαντασία του, τις αισθήσεις του. Να μάθει, να χτίσει, να «πλέξει», να πειραματιστεί, να δημιουργήσει, να επικοινωνήσει.

Ο Κήπος προσκαλεί όλους στις συναντήσεις γνωριμίας με τους εισηγητές των σεμιναρίων, οι οποίοι θα λύσουν απορίες στους ενδιαφερόμενους,  θα εξηγήσουν τον τρόπο προσέγγισης της κάθε θεματικής.

Πρόγραμμα σεμιναρίων – εκδηλώσεων
που διοργανώνει ο ΚΗΠΟΣ τον Οκτώβριο 2018 :


Δευτέρα 1/10 στις 10:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι Πλεξίματος με βελονάκι
Εισηγήτρια : Δέσποινα Παπαδοπούλου

Μάθημα πλεξίματος με βελονάκι για αρχάριους, με πρωτότυπες μεθόδους και επί τόπου πρακτική εξάσκηση. Το πλέξιμο με βελονάκι είναι απόλυτα δημιουργικό και ένα φοβερό ... αγχολυτικό!

Δευτέρα 1/10 στις 18:30
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι : Θεατρικό παιχνίδι (για παιδιά 6-8 ετών)
Εισηγητής o Τάσος Παπαδόπουλος

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι που είναι μια βιωματική διαδικασία, το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται (κοινωνικοποίηση), να γίνεται δημιουργικό, να χτίζει την αυτοεκτίμησή του.

Τετάρτη 3/10 στις 17:00
Workshop : Facebook, Boost up your Business!
Ομιλητής : Θέμης Σαρανταένας, Σύμβουλος Marketing & Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, Marketing Consultant

Facebook, ένα εργαλείο για να αναπτύξει o καθένας τη δουλειά του. Να προσελκύσει/αποκτήσει νέους πελάτες και να διατηρήσει τους ήδη υπάρχοντες, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής σχέσης.

Τετάρτη 3/10 στις 18:30
Έναρξη Σεμιναρίου : Φιλοσοφία ως τρόπος ζωής - Στωική φιλοσοφία
Διδάσκουν τα μέλη της ομάδας StoicCloud: Χριστίνα Κούρφαλη, Στυλιανός Μαρνέρης, Ερασμία Μπαλάφα

Η αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση και η ενδυνάμωση του εαυτού, με άλλα λόγια η οικείωση, όπως την αποκαλούν οι Στωικοί, αποτελούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των μαθημάτων στωικής αυτογνωσίας, τα οποία έχουν καθαρά βιωματικό χαρακτήρα.

Τετάρτη 3/10 στις 19:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι : Φωτογραφία για αρχάριους
Εισηγητής: Σταύρος Αθανασάκης (El cocinero)

Μελέτη των βασικών αρχών που διέπουν την τέχνη της φωτογραφίας μέσα από θεωρία αλλά κυρίως πράξη. Προσεγγίζεται η φωτογραφία μέσα απο άλλες μορφές τέχνης όπως το σινεμά ή η ζωγραφική. Eξετάζεται ο τρόπος λειτουργίας των σύγχρονων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.

Τετάρτη 3/10 στις 20:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο: Ορθοφωνία και τεχνικές προφορικής παρουσίασης
Εισηγήτρια: Μαρία Αράπογλου, Voice Actress – Μουσικός –Μουσικοθεραπεύτρια

Το σεμινάριο θα βοηθήσει τον συμμετέχοντα να μιλάει και να αφηγείται καθαρά κι εκφραστικά. Απευθύνεται σε όλους όσους χρειάζονται αποτελεσματική επικοινωνία μέσω του λόγου καθημερινά και σε επαγγελματίες που η έκθεση στο δημόσιο λόγο αποτελεί μέρος της δουλειάς τους.

Πέμπτη 4/10 στις 18:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι ιστορίας και δημιουργικής σύνθεσης:  Η Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου (1917-1940)
Εισηγήτρια: Αναστασία Καραβασιλείου

Ο Μεσοπόλεμος αποτελεί μια από τις πιο ζωντανές περιόδους της Θεσσαλονίκης. Στην περίοδο αυτή άλλαξαν η σύσταση του πληθυσμού, η ρυμοτομία της, τα κοινωνικά πρότυπα, οι οικονομικές συνθήκες και μεταμορφώθηκε σε σύγχρονο αστικό κέντρο.

Παρασκευή 5/10 στις 21:00
Ανοιχτή πρόσκληση σε game master για παιχνίδια ρόλων και φαντασίας
Συντονισμός συζήτησης: RPG Lodge

Όσοι έχουν όρεξη να γίνουν game master (dungeon master, storytellers) σε οποιοδήποτε rpg ή ακόμα και να παρουσιάσουν το δικό τους rpg, είναι ευπρόσδεκτοι στη συζήτηση. Εκεί θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους, για το πώς θα μπορούσε να επεκταθεί η κοινότητα, καθώς και τί άλλο επιθυμούν να δουν στην RPG Lodge.

Σάββατο 6/10 στις 10:00 (6-9 ετών) και στις 12:00 (10-15 ετών)
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι  Ρομποτικής προγραμματισμού & 3D (για εφήβους και παιδιά)
Εισηγητές: Robot Set Go

Η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει το παιχνίδι με την μάθηση και έτσι μετατρέπει την εκπαίδευση σε μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Τα βασικά στοιχεία είναι : Παιχνίδι - Διασκέδαση – Εκπαίδευση - Καινοτομία – Ρομποτική - Τεχνολογία -Συνεργασία - Δημιουργικότητα.

Σάββατο 6/10 στις 12:30
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο : Θεραπευτική γιόγκα
Εισηγήτρια: Εριφύλη Βογδοπούλου

Η πρακτική της Χάθα Γιόγκα, όταν ασκείται με στόχο θεραπευτικό, έχει αξιοσημείωτα ευεργετικά οφέλη στην σωματική και ψυχική υγεία, μειώνοντας τα συμπτώματα σωματικού πόνου (πλάτη, μέση, γόνατα, ισχία, ημικρανίες κλπ). Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι ήπια σωματική άσκηση, τεχνικές αναπνοής και βαθιά χαλάρωση.

Δευτέρα 8/10 στις 11:00 (πρωινό τμήμα)
Παρασκευή 12/10 στις 18:00 (απογευματινό τμήμα)
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι παρασκευής φυσικών καλλυντικών
Εισηγήτρια: Αριάδνη Κιορσάββα

Τα καλλυντικά είναι σκευάσματα που προορίζονται για καθαρισμό, ενυδάτωση και προστασία του δέρματός μας, με τρόπο τέτοιο ώστε να το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση.

Δευτέρα 8/10 στις 17:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο καθοδηγούμενης φαντασίας ενηλίκων
Εισηγήτρια: Ελένη Σαμπάνη (ψυχολόγος)

Όποιος συμμετέχει στο βιωματικό αυτό σεμινάριο, κάθεται αναπαυτικά, κλείνει τα μάτια και ακούγοντας μια αφήγηση, αφήνει τη φαντασία να πλάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, να πετάξει αλλά και να κρατήσει ό,τι του είναι πολύτιμο.

Τρίτη 9/10 στις 11:00 (πρωινό τμήμα)
Παρασκευή 1/11 στις 20:00 (απογευματινό τμήμα)
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο : Γαλλικά Oral

Εισηγήτρια: Μάχη Κωσταντινίδου καθηγήτρια, μεταφράστρια και διερμηνέας της Γαλλικής γλώσσας
Oral στα Γαλλικά σημαίνει προφορικός λόγος. Για όλους εκείνους που ξέρουν, αλλά δυσκολεύονται να μιλήσουν γαλλικά, ξεκινάει το τμήμα Oral για να ξεκλειδώσει η γλώσσα τους!

Τετάρτη 10/10 στις 18:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο : Κοστολόγηση χειροποίητων προϊόντων
Εισηγήτρια: Δέσποινα Παπαδοπούλου

Η κοστολόγηση των χειροποίητων ειδών είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολεί κάθε χειροτέχνη. Σε αυτό το σεμινάριο θα μάθει τί είναι η κοστολόγηση και πώς γίνεται ανάλογα με συγκεκριμένες παραμέτρους.

Πέμπτη 11/10 στις 20:00 (απογευματινό τμήμα)
Δευτέρα 15/10 στις 12:00 (πρωινό τμήμα)
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι αφήγησης παραμυθιού
Εισηγήτρια: Κατερίνα Κλεάρχου

«Κι αν σου μιλώ με παραμύθια...». Τα παραμύθια λένε, πως είναι δώρα της καρδιάς... για την καρδιά! Στο τέλος του βιωματικού σεμιναρίου αφήγησης και μυθοπλασίας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αφηγηθούν τις ιστορίες τους σε φίλους κι αγαπημένους στο φιλόξενο χώρο του Κήπου.

Δευτέρα 15/10 στις 18:00
Έναρξη του Σεμινάριου: ΤΕΧΝΗ & Τεχνική του Ντοκιμαντέρ / Από την ιδέα στην οθόνη (η πρώτη μέρα είναι δωρεάν για όλους).
Εισηγητής: Μάνος Παπαδάκης (Το Παγόβουνο, Απαλλοτρίωση)

Το σεμινάριο αποτελεί τον πρώτο από έναν κύκλο σεμιναρίων που στόχο έχουν τη γνωριμία και εκπαίδευση των συμμετεχόντων στη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Θα δοθεί έμφαση στην χρήση του κινητού τηλεφώνου, tablets και ελεύθερων προγραμμάτων του διαδικτύου.

Δευτέρα 15/10 στις 20:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο: Υπερρεαλισμός (τυχαίο) δεν νομίζω
Εισηγήτρια: Μαρία Βοζαλή

Ο Υπερρεαλισμός είναι αναμφίβολα ένα επαναστατικό κίνημα. Επιδίωξε πολλές ριζοσπαστικές αλλαγές στο χώρο της τέχνης αλλά και της σκέψης γενικότερα. Στόχος  μέσα από τη «γνωριμία» με τον υπερρεαλισμό, είναι η διερεύνηση του ασυνειδήτου και η απελευθέρωση της φαντασίας.

Δευτέρα 15/10 στις 20:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι Πεζογραφίας
Εισηγητές: Χρήστος Μαρτίνης, Πάνος Παπαναγιώτου, Γιάννης Αντάμης (τελειόφοιτοι  Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή» - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν την ικανότητά τους να αφηγούνται ιστορίες και να εκφράζονται λογοτεχνικά στον πεζό λόγο.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, σε έκτακτες συναντήσεις, θα φιλοξενηθούν λογοτέχνες και καθηγητές δημιουργικής γραφής.

Τρίτη 16/10 στις 18:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο : Τουρκική γλώσσα και πολιτισμός
Εισηγήτρια : Χεντέφ Μουσταφάογλου (εκπαιδεύτρια)

Μια προσέγγιση του τουρκικού πολιτισμού, του τρόπου ζωής, της ιστορίας και της κουλτούρας που κρατά σαφείς αποστάσεις από την κλασσική τουριστική οπτική. Ένα ταξίδι στην Τουρκία με όχημα και αποσκευή τη γλώσσα.

Τετάρτη  17/10 στις 20:30
Δωρεάν συνάντηση : Η Μεταμόρφωσις έρχεται Θεσσαλονίκη

Mία ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την επικοινωνία των ανθρώπων με τους άλλους και τον εαυτό τους. Να μάθουν τί τους σταματάει από το να πετύχουν τους στόχους τους, και πώς να εστιάζουν στα δυνατά τουςσημεία αντί στα αδύνατα!

Τετάρτη 17/10 στις 20:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι αστυνομικής λογοτεχνίας και μυστηρίου
Εισηγητής: Αλέξανδρος  Μυροφορίδης

Πως σκαρώνουμε μια ιστορία με τρανταχτή πλοκή, ακολουθώντας γραμμική ή ακόμη και ελεύθερη εξέλιξη; Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους τους φίλους της δημιουργικής γραφής και υπόσχεται μυστηριώδεις γραπτές αφηγήσεις, με κινηματογραφικές δράσεις, αριστοτεχνικές ανατροπές, κρυμμένους θησαυρούς!

Τετάρτη 17/10 στις 20:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι Ιστορίας για τον Εθνικισμό : Έθνη και Εθνικισμοί στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο
Εισηγητής: Δημήτρης Σταματόπουλος

Η περίοδος που καλύπτεται (19ος- 20ος αι.) αποτελεί μία εποχή έξαρσης του εθνικιστικού φαινομένου όχι μόνο στην Βαλκανική χερσόνησο, αλλά και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό και γενικά παγκόσμιο χώρο. Η ανάλυση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα διαφοροποίησης των εθνικών κινημάτων της Δυτικής από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πέμπτη 18/10 στις 20:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι : Λογοτεχνία του φανταστικού
Εισηγήτρια: Βάγια Ψευτάκη

Fantasy / Sci-fi / Horror writing workshop. Το εργαστήρι στοχεύει να δώσει εξειδικευμένες γνώσεις και εργαλεία σε όσους ενδιαφέρονται να γράψουν φαντασία, επιστημονική φαντασία, τρόμο, μαγικό ρεαλισμό, αλλά και κάθε είδος που ανήκει στην ευρύτερη λογοτεχνική ομπρέλα του φανταστικού.

Παρασκευή 19/10 στις 18:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι Τηλεοπτικού Σεναρίου
Εισηγητής: Δημήτρης Ιορδανόπουλος

Το εργαστήρι μελετά ορισμένες από τις κορυφαίες σύγχρονες τηλεοπτικές σειρές, τον τρόπο γραφής των σεναρίων τους και προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις και εργαλεία σε όσους ενδιαφέρονται να γράψουν τηλεοπτικό σενάριο.

Παρασκευή 19/10 στις 20:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης:  Ας παίξουμε θέατρο (τμήμα ενηλίκων)
Εισηγήτρια: Νίνα Φωτιάδου (ηθοποιός, δασκάλα θεάτρου)

Στόχος του εργαστηρίου είναι ο ενήλικας να έρθει σε επαφή με το δημιουργικό του εαυτό και να επικοινωνήσει με τους γύρω του, να γίνει ομάδα και τελικά να εκφραστεί (ατομικά και ομαδικά) με εργαλείο του το θέατρο και τη θεατρική δημιουργία.

Σάββατο 20/10 στις 10:00 - 12:00
Παίζουμε θέατρο ... με γονείς και παιδιά 2-4 ετών
Εισηγήτρια: Νίνα Φωτιάδου

Ένα παιχνίδι των γονιών με τα παιδιά τους, με χορό και τραγούδι, με μάσκες και καπέλα. Στο θεατρικό παιχνίδι ο μεγάλος ξαναγίνεται παιδί, το παιδί οδηγεί τον ενήλικα στον πολύχρωμο χώρο της φαντασίας. Στόχος είναι η ανάπτυξη της ομαδικότητας και της φαντασίας, η καλλιέργεια της κριτικής και δημιουργικής σκέψης.
Η Νίνα Φωτιάδου εξειδικεύεται στη δημιουργική απασχόληση κι εκπαίδευση των παιδιών.

Σάββατο 20/10 – Kυριακή 21/10 στις 17:00 - 20:00
Ερωτική λογοτεχνία
Εισηγητής:  Γιάννης Αντάμης

Το πιο παρεξηγημένο από τα είδη της λογοτεχνικής δημιουργίας έχει προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό αξεπέραστα αριστουργήματα και έχει υπηρετηθεί από πλήθος μεγάλων ποιητών και πεζογράφων.
Οι συμμετέχοντες θα «εκτεθούν», δοκιμαζόμενοι στο συγγραφικό πεδίο του ερωτικού αλλά και του τολμηρού και του «άσεμνου». 

Δευτέρα 22/10 στις 20:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Workshop Ψηφιδωτού
Εισηγήτρια: Λίλη Σταμπουλή

Στο εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα συνθέσουν τις δικές τους ψηφιδωτές εικόνες κατασκευάζοντας χρηστικά – διακοσμητικά αντικείμενα. Θα πειραματιστούν, θα επιλέξουν τις ψηφίδες, θα ταιριάξουν τα μεγέθη, τα σχήματα και τα χρώματα.

Πέμπτη 25/10 στις 18:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο : Νοηματική Γλώσσα & κουλτούρα κωφών
Εισηγήτρια: Στέλλα Σάββα

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με αυτή την ιδιαίτερη γλώσσα, να γνωρίσουν την κοινωνία των κωφών και τους τρόπους με τους οποίους αυτή λειτουργεί. Και έτσι να μπορεί να επιτευχθεί μία ισότιμη επικοινωνία ανάμεσα στους ακούοντες και στους μη ακούοντες.

Πέμπτη 25/10 στις 18:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι σωματικής έκφρασης σωματικού θεάτρου
Εισηγητής: Τάσος Παπαδόπουλος

Σε αυτό το εργαστήριο θα ασχοληθούν οι συμμετέχοντες με την ουδέτερη μάσκα του Ζακ Λεκόκ, με τις ποιότητες Λάμπαν, με διάφορα κινητικά μοτίβα και κάποιες ασκήσεις κόντακτ. Μέσα από το σώμα και τη σωματική έκφραση θα δημιουργήσουν ρόλους και εικόνες, ιστορίες και αυτοσχεδιασμούς ομαδικούς και ατομικούς.

Τρίτη 30/10 στις 18:00
Έναρξη πολιτιστικού Σεμινάριου : Θεσσαλονίκη - Ταξίδια Ιστορίας & Πολιτισμού
Εισηγήτρια: Μαρία Γκιρτζή

Τρεις τρίωρες βιωματικές περιηγήσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Για όσους θέλουν να γνωρίσουν με έναν «άλλο» τρόπο τα ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία που συναντούν στην πόλη.

   
Πληροφορίες - εγγραφές:
Κήπος (σεμινάρια, workshops, εκδηλώσεις)
Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη -τηλ: 2313078962 (18:00 – 22:00)/
e: info@kipos-seminaria.gr/ www.kipos-seminaria.gr,
https://www.facebook.com/kipos.seminaria/twitter.com/kiposseminaria

No comments:

Post a Comment