Ξεκινάμε τη βόλτα μας αφήνοντας το κέντρο και ανηφορίζοντας προς τη Φανερωμένη. Η
μπουγάτσα του Μπαντή(Παναγίας Φανερωμένης 33, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-510.355) με φύλλο
ανοιγμένο στο χέρι, είναι διαχρονικά η πρώτη μας επιλογή για πρωινό. Σε ένα από τα καλύτερa
μπουγατσατζίδικα της πόλης ο Φίλιππος Μπαντής συνεχίζει την τέχνη που έμαθε από τον πατέρα του (και εκείνος από τον δικό του, έναν Έλληνα πρόσφυγα από την Καισαρεία της Καππαδοκίας).
Όσοι φτάσουν νωρίς μπορεί να προλάβουν την αυθεντική μπουγάτσα που δεν έχει απολύτως
καμία γέμιση, μόνο φύλλο με φρέσκο βούτυρο. Τις Κυριακές το μενού διευρύνεται και από τα
ταψιά βγαίνουν ζεστές μπουγάτσες με πολλούς διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς (από
κατσικίσιο τυρί μέχρι κολοκύθα).
Πιο κεντρικά, στο Salento (Ελευθερίου Βενιζέλου 76, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-230.861),
δοκιμάζουμε puccia salentina. Είναι μικρά στρογγυλά ψωμάκια, η σκούφια των οποίων κρατάει
από το Σαλέντο στην περιφέρεια Πούλια της Ιταλίας. Φουρνίζονται ολημερίς και ζεστά ζεστά
απ’ τον ξυλόφουρνο γεμίζονται με ποικιλία υλικών, όπως ραγού με λουκάνικο και ανθότυρο
ή σάλτσα ντομάτας με γκοργκονζόλα και πικάντικο σαλάμι. Ένα μικρό, ολοκληρωμένο γεύμα
στο χέρι.
Άλλη μια κλασική διεύθυνση για value for money γρήγορο φαγητό είναι η Pizza Poselli
(Βηλαρά 2, Θεσσαλονίκη, Τ/2314-019.687) στην οποία η πίτσα διατίθεται ολόκληρη ή σε κομμάτι.
Το λεπτό, προσεγμένο ζυμάρι, η μεγάλη ποικιλία από toppings αλλά και οι ώρες λειτουργίας
(μένει ανοιχτή και μετά τα μεσάνυχτα) έχουν κάνει αυτή την πιτσαρία μία από τις πιο
αγαπημένες των Θεσσαλονικιών. Της ναπολιτάνικης σχολής είναι η Pizza Hood (Ερνέστου
Εμπράρ 2, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-527.212) με το φουσκωτό στεφάνι και το λεπτό, ζουμερό
κέντρο. Τρώγεται στο χέρι ή στα τραπέζια πικ νικ του πεζόδρομου.
Στα μοδάτα πλέον Άνω Λαδάδικα βρίσκεται το Tarantino sandwiches & fries (Ερνέστου Εμπράρ
3-5, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-530.020). Εδώ παραγγέλνουμε σάντουιτς Philly steak, hot dog με
κατσικίσιο λουκάνικο ή διαλέγουμε ένα από τα μπόλικα μπέργκερ του καταλόγου με μπιφτέκι
από 100% μοσχαρίσιο κιμά black angus. Και πάντα πάντα συνοδεύουμε με τα τραγανά στικς
γλυκοπατάτας. Από μέρα σε μέρα η ίδια ομάδα ανοίγει ακριβώς απέναντι την Taqueria
Rodriguez (Ερνέστου Εμπράρ 4, Θεσσαλονίκη), ένα νέο πρότζεκτ με τάκος, σιγομαγειρεμένα
κρέατα και χειροποίητες σάλτσες.
Σχεδόν το ίδιο αγαπητά με τα μπέργκερ έχουν γίνει τα ασιατικά αχνιστά ψωμάκια. Στο Thess
bao (Καλαποθάκη 3, Τ/2310-235.225 & Λώρη Μαργαρίτη 11, T/2310-235.226) τα σερβίρουν σε
μερικές κλασικές εκδοχές όπως η καπνιστή πανσέτα αλλά και με ένα σωρό ανατρεπτικές
γεμίσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε το λουκάνικο τζουμαγιάς και το pulled pork με μπίρα και μέλι.
Πρόσφατα στον ήδη μεγάλο κατάλογο προστέθηκαν και τρεις επιλογές που εμπνεύστηκαν οι
γνωστοί σεφ Άνταμ Κοντοβάς, Αλέξανδρος Τσιοτίνης και Γκίκας Ξενάκης.
To Studio Materiality βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό του ινσταγκραμικού Surfer Maya
(Σκρα 8, Τ/2310-235.033). Εδώ βρίσκουμε σάντουιτς με ψωμιά αργής ωρίμανσης σαν αυτό με το
παστράμι μόσχου (δικής τους παραγωγής) που συνοδεύεται από μουστάρδα, πίκλα σιναπιού και
έμενταλ ή εκείνο με το, επίσης δικό τους, παστράμι τόνου όπως και υβριδικά τάκος με «τορτίγια»
από ζύμη κρουασάν. Με ζύμη κρουασάν φτιάχνουν και τη δική τους μοντέρνα εκδοχή της
παραδοσιακής γαλατόπιτας όπως την εμπνεύστηκε ο pastry chef Γιώργος Αυγέρος. Ιαπωνικής
επιρροής σάντουιτς με milk bread αλλά όχι μόνο προσφέρει το Δε Σάντουιτς Πρότζεκτ
(Βέροιας 4, Θεσσαλονίκη). Ένα απ’ τα πιο δημοφιλή τους είναι το «σαν τυρί», ένα sando με
remoulade, παναρισμένη και τηγανισμένη μοτσαρέλα, ντομάτα, μανιτάρια και πιπεριά Φλωρίνης.
No comments:
Post a Comment