Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Θανατώθηκε χιμπατζής που δραπέτευσε από το κλουβί του
Ένα θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Αττικό Ζωολογικό
Πάρκο, καθώς ένας χιμπατζής το «έσκασε» από τον περιοριστικό του χώρο μετά από επεισόδιο με άλλους πιθήκους.
Το άτυχο ζώο βρέθηκε σε κοντινή απόσταση με επισκέπτες του Πάρκου που
θορυβήθηκαν από την παρουσία του, ενώ το προσωπικό ασφαλείας επιχειρούσε να το
θέσει υπό περιορισμό.
Τελικά, οι προσπάθειες για την απομόνωση του χιμπατζή δεν ευοδώθηκαν και το
προσωπικό ασφαλείας θανάτωσε το ζώο υπό το φόβο να επιτεθεί σε κάποιον από τους επισκέπτες.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι επισκέπτες παρέμεναν στα οχήματά τους, ενώ το προσωπικό ασφαλείας επιχειρούσε να εξουδετερώσει το ζώο.
Πάντως, το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του Πάρκου υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε χρόνος για νάρκωση του ζώου.
Η είδηση για την θανάτωση του χιμπατζή έγινε γνωστή μετά από ανάρτηση του Πάρκου στο Instagram, ενώ δημοσιεύτηκε και σχετική ανακοίνωση στο site του.
Η ανακοίνωση για την θανάτωση του χιμπατζή
«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή του alpha male χιμπτατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας, παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, η οποία βρίσκεται στο site του, φέρει τον τίτλο: «Τραγική μέρα για το πάρκο», ενώ κάτω από αυτή διευκρινίζεται ότι:
«Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5 -10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του, μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους που βλέπουν την συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωση τους».
No comments:
Post a Comment